Louis Vuitton Cup: Aleph haalt als eerste Emirates Team New Zealand onderuit

Louis Vuitton CupHet Franse team Aleph onder leiding van Bertrand Pacé (ex B-boot stuurman van ETNZ en ex tactieker van Dean Barker) verslaat op eigen terrein de Nieuw Zeelanders. Emirates Team New Zealand moest de spi met val en al laten gaan nadat deze open scheurde door waarschijnlijk ergens te zijn blijven hangen.

ALEPH-Emirates Team New Zealand

Deze dag behoorde tot Bertrand Pacé toen hij het gevecht naar zich toe trok met zijn vorige sparring partner. Barker vocht voor de rechtse kant en kreeg deze ook. Waarschijnlijk zal het feit dat Pacé de linkse kant wou wel een beetje geholpen hebben, mor swoit. De Fransen gingen eerst rond de boventon en de ramp voltrok zich toen de Kiwi’s hun spi trimden om de achtervolging richting Aleph in te zetten. De schoothoek scheurde uit de spi en nam meters zeildoek mee. De Nieuw Zeelanders waren genoodzaakt om de val te laten gaan en het zeil te water te laten welke iets later werd opgepikt door de volgboten. Ze verloren ongeveer een 100 meter en moesten de rest van het voordewinds stuk onder genua en zonder spi voort zetten. Ze konden nog terug vechten, maar nooit genoeg om achterstand in winst om te zetten. Aleph won met 38 sec verschil.

Strategist van ETNZ Adam Beashel zei: “it was one of the worst races we’ve sailed in a long time. We were on the wrong side of the first two shifts of the first beat. ALEPH did a great job sticking to their game plan and staying in the left and doing well out of that and putting a bit a pressure on us. Then, unfortunately in our gybe-set hoist, we had a little tear in the chute. It was touch and go whether it would hold. “Just a minute or two later it was a bit too big and the whole thing blew out and there was a little bit of a hiccup too with the pole and that ended up in the water.”

Volgens getuigen ging de voordekker van ETNZ Stuart Bettany ook nog over de zij samen met de spi boom. Crew stormde naar voor om Stuart uit het water te vissen terwijl anderen de spiboom uit het water hielden om te voorkomen dat de 4de spiboom de” frennen” in ging.

Het Britse Team Origin cirkelde samen met Team Artemis in de startbox. Ze hadden nog 2 minuten te gaan tot het startsignaal toen het comité de uitstel vlag trok. Er werd die dag wegens te veel wind niet meer gevaren.

www.louisvuittontrophy.com

Volg de Louis Vuitton Cup ook via de ClubRacer Sail TV player.

Foto: Sander van der Borch

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: