Prachtige finaledag Grevelingen wintercup

Grevelingen wintercupHet succes van de Grevelingen Wintercup in Port Zélande is groot dit jaar. De geweldige organisatie (die hier en daar aanvulling heeft gekregen) verdient een grote pluim. Dit jaar 157 boten aan de start, volgend jaar ongetwijfeld (veel) meer. En in elk geval meer eenheidsstarts. Fantastisch, het kan dus toch in de Hollandse winter!

Afgelopen weekend is het zesde en laatste weekend van de cup gevaren, dat op zaterdag startte met een (niet voor het kampioenschap tellend) ‘Rondje Platen’. Een gezellige kamelenrace inclusief tussenstop op een eiland met Glühwein, hot coco and rum en paaseieren. Trotse winnaar werd de Beneteau Oceànis 46 ‘Black Pearl’ van de heer Groeneweg. Eeuwige roem en een giga-paashaas waren zijn deel.

Dan zondag. In sommige klassen moet de beslissing nog vallen. Bij de eenheidsklassen heeft de ‘Shark’ iets recht te zetten na de drie paaltjes van klassementsleider ‘Blauwe Knoop’ de vorige keer. ‘Even wat tweeken’ zei een bemanningslid nog. Maar zelfs de knap gevaren drie paaltjes van zondag kunnen ‘Shark’ overall niet meer aan de overwinning helpen. Die gaat naar ‘Blauwe Knoop’ van de heer Hermans.

Bij de J/80’s is er tot zondag een zware strijd tussen Benelux kampioen Twan Hanse en zijn team en de ‘Joie de Vivre’ van Laura Vroon. Deze laatste maakt zondag met een clean sweep een einde aan de illusies van Hanse en pakt de titel.

In de ORC 1 en 2 gaat het mis: bij de eerste upwind-downwindstart ziet maar één boot de groene vlag op het startschip en draait zijn rondjes rechtsom. De rest volgt de instructies van toen-en-ooit en gaat stoïcijns linksom. Nota bene op een baan waar ORC 3, 4 en 5 al vijf minuten eerder begonnen is aan zijn rondjes, en waar geen enkele boot (!) linksom gaat. Uiteindelijk heeft de wedstrijdleiding wijs besloten deze pot voor ORC 1 en 2 eruit te halen.

Resteert nog een boeienkoers die overtuigend wordt gewonnen door de J122 Junique van de heer Revelman.

Overall is X35 ‘the Untouchables’ van Coen Wohrmann voor de tweede keer in drie jaar de sterkste. ‘Argeonaut’ – de winnaar van vorig jaar – wordt dit maal tweede.

Bij de ORC 3, 4 en 5 was de beslissing al gevallen. De Dufour 34 ‘Zeilmakerij.com’ van de heer van der Werf strijkt met de eer.
Bij de Toerklasse 1 en 2 geeft de Salona 37 ‘Red Delicious’ nog een flink stuk van zijn voorsprong weg, maar niet zoveel dat ze de cup missen. Bij de Toerklasse 3 valt de beslissing pas zondag in het voordeel van de Jeanneau SO 36i van de heer Balemans en bij Toer 4 en 5 wordt het Spirit-28-gevecht gewonnen door de Aeolus van de heer van Beek.

Op naar de van Uden-RECO en tot volgend jaar! Laten we er een (nog) groter feest van maken!

De einduitslag vind je onderaan in de bijlagen.

Tekst: Mark Soetman

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: