Daikin en Escxape winnen de IJspegel race van 28 februari

Daikin en Escxape winnen de IJspegel race van 28 februariHet weerbericht voor de IJspegel race van 28 februari is met name voor het einde van de dag onheilspellend. Veel regen en stormachtige wind. Zondagmorgen geeft een oostenwindje, kracht 4. In de middag zal er N-NW 7 staan.

Gaat de wind nu krimpen of gaat ze ruimen? Gaat ze links om of gaat ze rechtsom? Deze vragen houdt de zeilcommissie bezig bij de voorbereiding van de IJspegel op 28 februari. Moeten we met het startschip de Noord in of de Zuid? Tenslotte bepaalt Peter dat we de Zuid in gaan en ons zo voorbereiden op zo wel links als rechtsom draaiende wind.

Met de Estrella gaan we voor anker op 2,2 nm West van de haveningang. Arjen en Johan bemannen de Stormmeeuw en gaan op stap met de bovenboei. De stroom staat naar de zuid en kentert om 12.40 uur.

Om 11.30 uur gaat de Tango klasse van start. Redan en Xperience gaan er mooi voorop van door. Eclectic en Daikin zitten midden in het veld. Rosetta sluit de gelederen. Bij de Uniformklasse start de Escxape goed weg, met Llink bijna op de achterpreekstoel. Ook Windveer gaat voorop, Jutter en IJsvogel zijn de hekkensluiters.

Bij de benedenton zien we het gebruikelijke tafereel met Daikin voorop. Eclectic, ontwaakt uit haar winterslaap volgt als tweede. Dan zien we al een X 35 en is Loyola derde in tijd voor de Xperience Visione en Redan die ook een niet onverdienstelijke race vaart. Waikabubak zit nog voor Rosetta , Beluga en Moshulu ronden samen de boei en Flying Dolphin en X stream zijn de allerlaatsten.

De wind heeft ondertussen besloten welke kant zij op wil en is aan haar wandeling naar rechts begonnen. Tijdens het tweede rondje wordt het in de windse rak langzaam maar zeker bezeild en komt bij het voor de windse rak de wind van opzij. Reden om de Tangoklasse af te korten. In deze race wordt in tijd en op handicap Daikin weer 1, Eclectic 2 en Loyola 3.

Bij de Uniform klasse gebeuren ook leuke dingen. Griel gaat bij het eerste rondje fier voorop. Gevolgd door Windveer, Obelix en Escxape. In het tweede rondje vindt er een enorme verschuiving plaats. We zien tenslotte een in elkaar gelopen veld met de Jeanne d Arc vooraan , daarachter de Obelix en Esxcape. Uiteindelijke winnaar zal de Ecsxape zijn, met Jutter als tweede en Nada met een derde plek.

De wind is doorgegaan met haar wandeling naar rechts. De eerste stormwaarschuwingen komen over de VHF. Voorlopig staat de storm nog steeds gepland voor het einde van de middag en komt er een tweede start om 13.20 uur.

De Tangoklasse gaat mooi verdeeld met flinke snelheid over de lijn. Xperience is als eerste weg. Bij de Uniformklasse dipt Jeanne d`Arc en veroorzaakt enige opwinding bij de Windveer. Griel heeft een mooie start en zo is een ieder weer op weg naar de bovenboei.

Het eerste rondje gaat bij de Tangoklasse nog goed. Een ieder weet weer bij de benedenboei te geraken en aan het tweede rondje te beginnen. Bij de Uniformklasse gaat het al wat moeizamer. De wind neemt af en de stroom neemt toe. Griel en IJsvogel zijn hun medezeilers ver vooruit. Zij zitten al weer een flink stuk in het in de windse rak als de anderen volgen. En dan begint de ellende. Geen wind meer en wel stroom. Velen beginnen af te drijven naar Scheveningen. De Tangoklasse komt er aan om aan het derde rondje te beginnen. Er wordt besloten Tango af te korten bij de benedenboei.

Daikin, Visione, Ecelctic en Loyola finishen. Loyola is in de tweede ronde van een zevende plaats opgeschoven naar een vierde plek. Het is nu wachten op de rest van de Tangoklasse, die het zwaar hebben met weinig wind en stroom tegen in het in de windse rak.

De boten in de Uniformklasse gaan helemaal niet meer vooruit en dit doet de wedstrijdleider besluiten om Uniform af te breken en naar huis te sturen.

Langzaam maar zeker verstrijkt ook de tijd voor de Tangoklasse. En om 14.51 zijn alleen de eerste vier binnen en hebben de anderen deelnemers zich ondertussen afgemeld.

De eerste berichten van afgewaaide daken in het Limburgse land bereiken ons. In Scheveningen is het echter windstil en drijven de boten naar de haven. Het zicht wordt slecht. Stilte voor de storm. Tijd om anker op te gaan en de beschutting van de veilige haven op te zoeken.

Het water staat hoog in de haven van Scheveningen en tijdens de borrel voor de prijsuitreiking neemt de wind toe en wordt het noodweer.

In het totaalklassement wint bij de Tangoklasse de Daikin en neemt de Escxape wederom de dagprijs mee naar huis.

Een mooie IJspegeldag zit er weer op.

Meer info: IJspegel Trophy
Tekst: Aly Anink-van Driel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: