Winterserie First 31.7 op de Grevelingen weer top

Bemanning Blauwe KnoopNa 6 wedstrijddagen met maar liefst 19 First’s en in het totaal 17 starts kan de Klasse terugkijken op een geweldige winterserie. Een strakke organisatie, goede voorzieningen en een mooie strijd op het water, wat wil je nog meer?

Het was dan ook fantastisch dat er dit jaar weer een aantal nieuwe deelnemers aantraden.
De verschillen tussen de boten onderling werden met het vorderen van de wedstrijdserie kleiner. Dat is een duidelijk teken dat de achtervolgende boten een steile leercurve doormaken en dat het straks dringen aan de top wordt.
De Electron maakte met zijn 5e plaats een sterk debuut en de First One zou zeker nog wat plaatsen hebben kunnen winnen indien ze de wedstrijden in oktober al mee hadden gedaan.
En natuurlijk de Driftkikker die als IJsselmeerzeiler, net als de Big Time, de stap genomen heeft om naar de Grevelingen te komen. En dan als nieuwkomer direct in de top 10 zeilen is niet niks maar er zit zeker nog meer in het verschiet. De Big Time mengde zich nadrukkelijk in de titanenstrijd tussen de Shark en Blauwe Knoop maar kon uiteindelijk niet volgen. Eigenaar Rein Bakker was misschien iets teveel met de verkoop van de boot bezig en wij hopen dat de nieuwe eigenaar het stokje aan het front van Rein overneemt.

Ook de Kymera viel in positieve zin op. De boot werd zeer sterk gevaren en als zij alle wedstrijden meegedaan hadden, zou een hogere klassering in de top 10 er zeker in zitten.
Ook de Bloody Mary was nieuw in deze wedstrijdserie. Alle wedstrijden meegedaan en constant gevaren. De klassering is er nog niet helemaal maar bedenk dat de Blauwe Knoop daar 5 jaar geleden ook stond. De Optie is ook aan een opmars bezig; een plaats in de top 10 ligt binnen het bereik van Rudy en zijn mannen.

Er werd fel gestreden op korte baantjes maar desondanks heeft er niemand schade gevaren.
Dat is erg mooi, zeker wanneer je bedenkt dat er 17 starts zijn gevaren en de dat de startlijn soms behoorlijk kort was. Angst voor brokken hoeft je dus niet van deelname te weerhouden.

In de laatste wedstrijdserie kwam de Shark dankzij 3 paaltjes nog erg dichtbij de Blauwe Knoop. Hun voorsprong in het klassement was echter te groot en als winnaar van de Winterserie zijn de Knopen eindelijk bevrijd van het Joop Zoetemelk syndroom.

Al met al is deze Winterserie een unieke happening voor mensen die van wedstrijdzeilen in een eenheidsklasse houden. En als je dan een 31.7 hebt mag je dit gewoon niet missen.
Zeker met extra’s als het matchracen. Dit evenement met 6 boten was erg spannend en zal er ook het volgende seizoen weer zijn. Als volgend jaar dan ook nog gladiatoren als de Magnifique, Chasseur, Prime Time, Jan de Wandelaar, Villa First, Semper Fi en Distinction naar de Grevelingen komen, kunnen we ons weer verheugen op een hete winter.

Maar voor het zover is hebben we natuurlijk nog topevenementen als de van Uden Reco, het ONK tijdens de North Sea Regatta en het Breskensweekend. Op het ONK rekenen we op de deelname van een smaldeel van het IJsselmeer zodat er weer een sterk veld aan de start komt.
Voor de Shorthanded liefhebbers is er de 50 mijls Dualhanded waar ook een aantal ‘Zeeuwen’ aan mee gaat doen. Genoeg om je als wedstrijdzeiler op te verheugen.

Tekst: Wim Hermans

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: