North Sea Regatta 2010 rekent op een uitbreiding van 200 boten

North Sea RegattaIn 2010 maakt de North Sea Regatta The Hague een explosieve groei door. Dankzij de toestroom van olympische en paralympische zeilers rekent het evenement op een uitbreiding van circa 200 boten. Zowel de Laser Euro Cup (Standard en Radial) als de 470-klasse maakt onderdeel uit van het wedstrijdprogramma. Ook de paralympische 2.4mR debuteert in Scheveningen.

"Zo'n grote klap in deelnemersaantallen hebben we nog nooit gemaakt", aldus organisator Frans Sluyters. Naar verwachting zullen in het Pinksterweekend van 21 tot en met 24 mei ongeveer 150 Lasers aan de start verschijnen. Die krijgen een eigen wedstrijdbaan en daarmee gaat het totaal van 5 naar 6 banen. "Bij de 470 rekenen we op veel buitenlandse teams, die het WK-water alvast willen verkennen. In juli vindt namelijk het WK 470 in Scheveningen plaats. De 2.4mR-klasse heeft een open inschrijving, dus daarin zullen valide en minder valide zeilers het tegen elkaar opnemen." Alleen de Int. 14-klasse keert niet terug naar de Haagse wateren.

Oude Norfolkhaven herzien

Ondanks de recessie lijken de grote boten toch koers te zetten naar Scheveningen. Sluyters: "Die caterogie staat wat onder druk vanwege de crisis, desonanks vangen we op dat vooral veel Swans zullen meedoen. In totaal zullen we dit seizoen richting de 700-800 boten en 300 vrijwilligers gaan. Daarmee behoren we dan tot één van de grootste zeilevenementen in Europa." Om de hele vloot een plek te geven, wordt de oude Norfolkhaven opnieuw ingericht. Die komt vol met permanente steigers te liggen, wat een enorme capaciteitsuitbreiding inhoudt.

Havenconcert

Naast de gebruikelijke activiteiten als schatgraven op het strand en borrelen in het zeilersdorp, krijgt het muziekprogramma een boost. De North Sea Regatta opent traditioneel met een grote act op vrijdagavond 21 mei. Dit jaar heeft ze de eer om de Amerikaanse band Kid Creole and the Coconuts te ontvangen. Deze populaire groep kende grote successen in de tachtiger jaren. Sluyters: "We sluiten de avond af met een eerbetoon aan de Blues Brothers. Dat is een waanzinnig optreden." Dit is een besloten feest, terwijl Delta Lloyd op zaterdagavond uitpakt met een groots opgezet havenconcert. Sluyters: "Amsterdam heeft het Prinsengracht Concert en Den Haag krijgt nu het Havenconcert. Er is plaats voor 20.000 man. Verdere details zal Delta Lloyd zelf naar buiten brengen.'

Over de Delta North Sea Regatta

Dinsdag 11 mei klinkt het startsein voor de Vuurschepenrace van Scheveningen naar Harwich. Deze offshore van 110 mijl vormt de opening van de Delta Lloyd North Sea Regatta. Na een rustdag in Harwich, varen de IRC en ORC klassen op vrijdag 14 mei de R.O.R.C. North Sea Race, terug naar Nederland. In het pinksterweekend van 21 t/m 24 mei zeilen ruim 700 teams wedstrijden voor de Scheveningse kust. Verschillende disciplines doen hieraan mee: grote jachten, olympische en parlympische klassen, catamarans, open boten en windsurfers.

Foto door Richard de Jonge.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: