Nederlandse zeilers van start tijdens Sofia Cup

Sofia Cup - Gijs PeltDe 20 zeilers van de Nederlandse kernploeg kwamen vandaag voor het eerst in actie tijdens de Sofia Cup in Palma de Mallorca. Bijna 1.000 zeilers uit 40 landen strijden om de eer in tien verschillende Olympische klassen. De Sofia Cup is de derde stop van dit world cup seizoen en de eerste op het Europese continent. Beste Nederlanders waren Lisa Westerhof en Lobke Berkhout in de 470 klasse en Renee Groeneveld, Annemiek Bes en Brechtje van der Werf bij het match racen.

Er stond een matige zeewind in de baai van Palma van maximaal 7 knopen (windkracht 2 beaufort). Die zeewind liet het al snel weer afweten en de meeste zeilers en surfers eindigden de dag met 3 a 4 knopen wind (1 beaufort). Lang geleden zouden Nederlandse zeilers in deze omstandigheden niet mee kunnen komen maar de huidige generatie topzeilers is meer allround geworden en de Nederlanders kunnen ze met deze ‘Chinese’ windkracht enigszins uit de voeten.

Westerhof en Berkhout staan na twee gezeilde races op een tweede plaats bij de dames in de 470 met 41 deelnemers. De twee Nederlandse Match Race teams zijn ook goed begonnen. Met vier van de vier overwinningen voor Groeneveld, Bes en Van der Werf en drie van de vier voor Mulder, Van Helden en Lievens. Er doen 24 teams mee en die zijn in drie poules van 8 teams ingedeeld. De beste twee van deze ‘round robin’ competitie plaatsen zich automatisch voor ‘Gold Group’. Twee teams plaatsen zich via de herkansing.

Windsurfer Dorian van Rijsselberge verdedigt zijn titel in Spanje. Hij moest op 28 maart de superlichtweer specialisten voor laten. De Israëliër Shahar Zubari boekte twee zeges. Opvallend was dat Olympisch kampioen Tom Ashley (NZL) weer meedoet. De Nieuw Zeelander was de beste in de lichte condities in China. Ashley staat nu derde. Van Rijsselberge staat vijfde en scoorde een 4de en een 13de plaats in een veld van 72 deelnemers.

Marit Bouwmeester startte sterk maar kwam verder niet goed uit het eerste kruisrak in de Laser radial klasse en scoorde een 13de plaats in haar enige wedstrijd van vandaag. Bij de mannen in de Laser standard staan Roelof Bouwmeester en Eduardo van Vianen het beste voor op een 16de en 17de plaats van de 131 deelnemers!

De mannen in de 470 scoorden minder goed in hun enige race van de dag. Steven LeFevre en Steven Krol kwamen als 21ste over de finish en Sven en Kalle Coster als 26ste in een veld van 93 deelnemers.

In de 2.4 klasse doen de Nederlandse paralympische zeilers goede zaken. Andre Rademaker gaat aan de leiding na twee wedstrijden. Hij wordt op zijn hielen gezeten door Helena Lucas (GBR). Thierry Schmitter staat derde, Barend Kol bezet de vierde plaats van de 15 deelnemers.

Windsurfsters Marcelien de Koning en Lilian de Geus die onderdeel zijn van de talentploeg kwamen vandaag in het lichte weer twee keer in actie. De Geus staat 23ste en De Koning 26ste.

www.trofeoprincesasofia-mapfre.org

Tekst: Simon Keijzer
Foto: Nico Martinez.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: