Stand van zaken na twee dagen Princes Sofia Cup in Palma

Princes Sofia CupDe eerste World Cup van 2010 op Europese bodem is sinds zondag aan de gang in het Spaanse eiland Mallorca. De allerbeste zeilers en zeilsters ter wereld ontmoeten elkaar daar in hun weg naar de Olympische Spelen van 2012 in London.

Tot nu toe moesten de zeilers en zeilsters afrekenen met lichte en shiftende wind. De meeste klasses konden maar net al hun reeksen afwerken en voor velen zijn het lange dagen. Maar dat neemt niet weg dat er heel mooie parcours uitgelegd worden door de comités en dat er op het scherp van de snee gevaren wordt in alle klasses!

470

Bij de mannen gaan, na 4 reeksen, Grieken aan de leiding, gevolgd door de Kroaat Sime Fantela en een jong team uit Zweden, dat op de voorbije O.S. in Peking ook al aanwezig was. Het podium bestaat uit relatief jonge gasten, maar allen hebben ondanks hun jonge leeftijd al heel wat ervaring in de 470 klasse. De eerste Nederlanders zijn de gebroeders Coster, op een 19de plek. Steven Lefevre en Steven Krol staan 41ste. Het Belgisch team De Munck-Lootens doet ervaring op sinds zij van posities geswitcht zijn, en hebben nog wat moeite om hun aan te passen aan deze wissel, al gaat alles in stijgende lijn.

Bij de vrouwen staat de Braziliaanse Fernanda Oliveira aan de leiding. De Nederlandse teams staan dicht op mekaar. Lisa Westerhof en Lobke Berkhout zijn 17de en worden vooraf gegaan door jet jongere team Fokkema-Jongens. Beide teams kunnen nog serieus naar voor opschuiven gedurende dit event, want ze staan op een 15 tal punten van de Medal Race.

49er

De Britten gaan aan de leiding in de high performance dinghy: Chris Draper staat eerst, op de voeten gevolgd door Stevie Morisson, en de Fransen Dyen-Christidis zijn 3des. De Britten domineren zoals vaker de vloot met 4 teams in de top 4 en 6 in de top 20.
De Belgen Lefebvre en Janssens doen het goed, ze staan momenteel 20ste op 63 deelnemers. Ze gaan snel en goed over de baan en hopelijk kunnen ze hun plaats vasthouden en in de gold fleet verder evolueren (eerste 25). Meer info op www.mantasailing.be.

Laser Radial

In deze klasse doet Evi Van Acker het heel goed. Ze staat 5des, met maar enkele punten achterstand op de nummers 2 3 en 4. De eerste Veronika Fenklova lijkt echter buiten bereik, maar de wedstrijd is verre van over. Evi vertelt zelf meer over haar race op haar eigen website: www.evivanacker.be, en gaat er beslist voor om op het podium te eindigen van één van haar lievelingswedstrijden van het circuit. Daarvoor zal ze wel ook nog moeten afrekenen met Marit Bouwmeester uit Nederland die momenteel 7des staat, ook heel close met Evi en net als Evi heel wat in haar mars heeft.

Laser Standard

De Kroaten doen het heel goed in de Standaard, Stipanovic staat aan de leiding en een landgenoot staat 8. Het weer doet hier dan ook een beetje denken aan Kroatië. Van de Benelux vinden we Rutger Van Schaardenburg terug op een 17de stek, Roelof Bouwmeester is 33ste , Eduaordo Van Vianen Douwe Boekers, Gijs Petl en Wannes Van Laer staan allemaal in de top 60. Lander Balcaen is 78ste.

Andere klassen

Voor de rest zijn er uiteraard nog Belgen en Nederlanders actief in andere klasses maar daarvoor verwijs ik naar de officieële site van de wedstrijd: www.trofeoprincesasofia.org

Morgen gaat het hier stormen, met wind tussen de 23-29 knopen. Het wordt afwachten of er gevaren kan worden. Anders zitten de kwalificaties er op en gaan we woensdag door met de finales.

Tekst: Matthieu Janssens

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: