Stevige Slotserie tijdens laatste IJspegel van het seizoen

IJspegel slotserieHet startschip Estrella gaat 1,5 zeemijl west van de haveningang voor anker. De wind zit in de ZW hoek en is rond de 20 knopen. De zee is redelijk rustig, hoewel er wel schuimkopjes te zien zijn. Tijdens het ankeren krijgen we college van Roel over scheidingsvlakken in het water door stroom en wind.

Ik leer eruit dat je nooit van te voren kan bepalen wanneer de stroom om zal gaan. Het is maar dat je het weet. In ieder geval geeft de wind nu een gemiddelde van 19 knopen met stoten van 23 knopen. Staat de stroom naar het zuiden en zal halverwege de dag omgaan.

Bij de eerste start van de Tangoklasse is de Beluga wat te optimistisch en trekt het hele veld mee. De stroom staat over de lijn richting bovenboei en een groot deel van het veld dendert voor het startschot over de lijn en zo wordt het een general. Bij de tweede start gaat de Moshulu te vroeg, komt keurig terug en vertrekt reglementair naar boven.

De Uniformklasse krijgt een clear start. Lucifer en Esxcape zijn als eersten weg. De strijd is begonnen zo ook de waarnemingen bij boei drie.

Daikin komt als eerste naar beneden, bij de boei gaat er iets fout en zij denderen door richting IJmuiden. Emission pakt de eerste plek bij de boei gevolgd door Eclectic. De TU Delft volgt. Zij zijn weer van de partij en zullen samen met de Brunel participeren in Tour de Voile die deze zomer weer langs de kust van Frankrijk wordt gevaren.

Een oefenrondje bij de IJspegel doet het altijd goed.

Na de TUD komt de Redan al aan gevaren. Deze boot heeft veel progressie gemaakt tijdens deze IJspegelserie. FRD volgt. Een nieuwe boot, de Pasja, trekt aan ons gezicht voorbij. De X 35 ´s zitten elkaar op de hielen. Who´s Next voorop, met Loyola en Maas er achteraan. Daikin zien we steeds verder afdrijven richting IJmuiden. X-stream, Moshulu en Flying Dolphin ronden de boei en Beluga sluit de gelederen.

De wind neemt wat toe de golven worden hoger en de Estrella draait wat rond zijn anker. Bij de volgende waarneming zien we als bijzonderheden een beter functionerende Eclectic, een goed spi-ende TUD. Redan moet wat plaatsjes prijsgeven. Who´s Next royaal voorop bij de X-en. Maas gaat echter in een broach en slaat helemaal plat. Gelukkig komen ze weer recht en is er niemand over boord gevallen. Maas loopt bij de beneden ton weer uit het roer en kan net voor blijven op X-stream en Moshulu.

Na een derde ronde volgt de finish en is Emission eerste in tijd. Hebben TUD en Pasja een gat geslagen met de X-en en FRD. Loyola vaart zonder spi en de Redan gaat juichend over de streep. Flying Dolphin vliegt vlak voor de finish uit zijn roer en is het nog even tobben om over de lijn te komen, maar alles komt goed. In gecorrigeerde tijd heeft FRD gewonnen met Redan op een mooie tweede plek en Emission derde.

Bij de Uniformklasse gaat de Windeveer voorop, met Escxape op de hielen. Griel volgt als derde. Panther en Happy zitten voor de Antares. Nada komt met een prachtige spi, maar neemt bij het strijken veel ruimte en neemt de IJsvogel mee. Zonder spi komen Jeanne dÁrc en Jutter naar beneden. De Lucifer blijkt de boei niet gerond te hebben en komt terug om dit alsnog te doen. In de tweede rond wisselen een aantal boten van plaats. Antares ligt nu op derde positie. Panther overzeilt boei drie en moet aan de wind varen om alsnog boei 3 te ronden. Tigre duikelt met spi van links naar rechts over de finishlijn. En zo finishen ook de boten in de Uniformklasse. Gecorrigeerd heeft Escxape gewonnen, is Windveer tweede en Tigre, met zijn mooie spi uit de Carieb, derde.

Dan maken wij ons op voor race twee. De stroom is ondertussen om. De Estrella ligt nu comfortabel met de neus in de wind. En is het aangenaam vertoeven op deze oude veerpont. Het wordt een tegen stroomse start en in het kruisrak gaat het bikkelen geblazen worden. De stroom zal zelfs nog toe gaan nemen. Bij de start van de Tangoklasse gaan Emission, Beluga en FRD als eersten weg. X-stream gaat extreem, en is als laatste over de lijn.

Ook de Uniformklasse gaat mooi op weg naar boei 1. Griel start het beste en gaat fier voorop. Golven nemen toe en samen met de stroom valt het voor de kleinere boten niet mee om er tegenin te komen.

Bij boei 3 komt Emission royaal voorop naar beneden. Daikin en Eclectic volgen. FRD ligt samen met de TUD. TUD heeft echter spiproblemen en we zien haar later naar de haven varen. Rosetta heeft nog wat moeite met zijn spi, maar gaat wel goed door. Who´s Next ligt weer voorop bij de X-en. Moshulu spart samen met Loyola. Redan en Maas varen zonder voorzeil. X-stream heeft weer aansluiting.

De stroom neemt gigantisch toe. Het in de windse rak wordt een martelgang. Het gaat een stevige slot race worden in de laatste IJspegel race voor de kust van Scheveningen.

Daikin heeft ondertussen zijn achterstand met Emission ingehaald en komt nu als eerste bij de boei drie. Emission volgt. Eclectis tobt ook met zijn spi en meldt zich af op de marifoon vanwege panne aan het zeil. En dan zien we een hele tijd helemaal niets. Eindelijk krijgen we de spi van FRD in het verzier. Moshulu zit nog voor de Loyola, X-stream klimt weer wat plaatsjes omhoog.

Bij de finish heeft Emission Daikin weer zoek gevaren en komen ze juichend over de streep. En dan is het wachten op de rest. Na warme soep en een blikje Fanta verder komt Rosetta als derde over de lijn , Who´s Next volgt met FRD achter zich aan. X-stream heeft in deze lange wedstrijd de tijd gehad zich te herstellen. Redan finisht voor de Maas, die 11 minuten meer nodig heeft dan de Who´s Next. Loyola is zoek. Achteraf lagen zij al afgemeerd in de veilige haven. Gelukkig maar en zijn we weer voor niets ongerust geweest.

Gecorrigeerd wint Daikin deze race en wordt Emission tweede.

Bij de Uniformklasse heeft Griel haar eerste plaats tot boei drie weten te behouden. Maar dan is de controle over de spi zoek. Deze verandert in een visnet en Griel verspeelt vele plaatsen op haar concurrenten. Antares en Windveer maken gretig gebruik van deze situatie en beginnen aan de laatste ronde van deze race, terwijl Griel tobt om het hoofd boven water te houden. Syrinx ligt er mooi bij en ook IJsvogel zit goed voorin. Escxape komt als vijfde rond gevolgd door Llink, die een goede wedstrijd vaart. Het is nog steeds bikkelen naar de bovenboei, hoewel de grootste kracht van de stroom er af is. Het zonnetje breekt er een beetje door en op het startschip komt de zonnebrandolie voor de dag. En ook Griel is weer onder weg naar boven.

De spi van de Antares verschijnt weer aan de horizon. Zij varen magistraal voorop in dit typische Antaresweer. Windveer en Syrinx volgen. Van de Escxape geen spoor te bekennen. Zij eindigen tenslotte als 7e in deze race. Gecorrigeerd wordt Antares eerste, Windveer tweede en Llink derde. De echte bikkels echter zijn onze oestermannen die als laatste over de streep komen.

Dan gaan we anker op. Het is al laat en de oesters wenken ons vanuit de Jachtclub. Daar is het uitermate druk. De complete jury is aanwezig En vele schippers zijn van de partij om de eventueel te winnen spi in ontvangst te kunnen nemen. Het wordt weer een gezellige prijsuitreiking met good old Frans.

De winnaars van de IJspegelTrophy in ORC 1 (Tango) zijn geworden de Daikin, gevolgd door FRD en Rosetta,

De winnaars van de IJspegelTrophy in ORC 2 (Uniform) zijn geworden Escxape, gevolgd door Windveer en Llink.

De Winnaar van de spinakker wordt de Moshulu.

En zo zit een mooi IJspegelseizoen er weer op. Alle zondagen is er gevaren met een totaal van 16 wedstrijden. Een ieder heeft waar voor zijn geld gekregen.

Volgende week hebben we nog de Baggercup en daarna hopen we elkaar weer te zien op de North Sea Regatta.

Namens het comité van Albatros/ Estrella/ Maartje een mooi zomerseizoen toegewenst.

Meer info over de IJspegel Trophy.

Tekst: Aly Anink-van Driel

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: