SpeedDream: Quest voor de snelste monohull

SpeedDreamDe SpeedDream campagne, de zoektocht naar de snelste monohull ter wereld, boekt vooruitgang. Volgens projectcoördinator Vlad Murnikov, een Russische ontwerper die in de VS leeft, is de zeilwereld klaar voor een radicale supersnelle monohull die dezelfde performance heeft als de recordbrekende multihulls.

“Als alles uitkomt wat we voorspellen zal onze revolutionaire boot in staat zijn voor fenomenale snelheden op de open oceanen,” vertelt Vlad Murnikov. Murnikov is er vrij zeker van dat vele nieuwe sneleheidrecords zullen neergezet worden in open oceaan condities inclusief de snelste transatlantische oversteek ooit alsook de snelste non-stop wereld omzeiling.

Waarom een monohull?

“Sinds eeuwen hebben catamarans en trimarans bewezen dat ze snelste boten zijn onder zeil,” zegt Murnikov. “Al deze multihulls zijn ongelimiteerd ontworpen naar snelheid terwijl monuhull ontwerpen altijd onderhevig waren aan strikte class rules wat een sterke rem was op de monohull prestaties.”

Het SpeedDream team gelooft er sterk in dat de huidige superieure multihull prestaties evenaart kunnen worden door een monohull als alle restricties over boord mogen gegooid worden en men de meest geavanceerde boot mag ontwerpen.

Murnikov vertelt ons dat het erop aankomt om van het dode gewicht dat in de kiel zit vanaf te geraken daar multihulls dit gewicht niet hoeven mee te sleuren om stabiliteit te houden. Multihulls daarentegen dragen dan weer het extra gewicht van 1 of 2 rompen extra en de complexe structuur om alles bij mekaar te houden.

Er is nog heel veel te vertellen over Murnikovs ideeën maar ik adviseer je als je alles over het ontwerp wil weten het laatste SpeedDream magazine te lezen: http://issuu.com/speeddream/docs/speeddream2

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: