Even gaan zeilen... en 44 dagen vermist op zee!

Mitchell WestlakeDe vader van de jonge Aussie zeiler Mitchell Westlake kon zijn geluk niet op toen hij hoorde dat zijn zoon nog leefde. Maar Nick Jermyn (de paps) wacht nog steeds op een telefoontje van zoonlief die maar liefst 44 dagen vermist was op zee. Mitch vaarde zondag de haven van Coquimbo binnen met 4 andere zeilers (mr Norwid de Frans-Poolse kapitein van de boot, diens vrouw en 2 Canadese vrouwen).

Momenteel heeft Mitch enkel een berichtje op Facebook gezet onder de letterlijke verwoording: "im alive, i dont know what has happened yet. I am sorry for worrying anyone", hij heeft een berichtje op het antwoord apparaat van zijn vader achter gelaten en hij heeft zijn grootvader Ernie Westlake gebeld. En ondertussen is hij ook de …eh, speciale controle van de douane voorbij.

Het is niet de eerste keer dat het 46 voet lange stalen trainingsschip Columbia de grote verdwijn truc opvoerde, in 2002 gebeurde het zelfde verhaaltje. Deze keer verliet de “Columbia” Ecuador op 16 januari en zou normaal gezien in Chili moeten zijn aangekomen op 27 februari. Voor de vergeetachtige onder ons… het is dezelfde datum als die befaamde aardbeving die honderden mensen het leven ontnam.

Ondanks de mega zoekacties was het spoor van de Columbia nergens meer te bekennen, het schip was van de aardbol verdwenen…, tot gisteren. Vader en grootvader Westlake kregen een telefoontje van de Chileense reddingsdienst betreffende het terug verschijnen van het zeiljacht.

Het nieuws werd bevestigd door het departement van buitenlandse zaken. "We zijn ontzettend opgelucht" zei Mr Jermyn, en voegde daarbij toe dat zijn zoon en de crew uitgeput en uitgehongerd zijn, maar voor de rest in goede conditie.

Het enige wat we nu weten is dat ze 5000km offshore zonder wind zaten zonder een andere manier om terug te geraken. "I still find the story unbelievable." Zei vaderlief.

Vader Nick Jermyn zei dat hij niet wist waarom noch de kapitein (Boguslaw Norwid), noch de crew geprobeerd had om contact op te nemen met de autoriteiten om hen te laten weten dat ze “ietsje” later gingen zijn… De Chileense aardbeving en het Tsunami alarm waren hen totaal onbekend zei Nick Jermyn. Ik wacht nog vol ongeduld op een telefoontje van mijn zoon met wat meer details.

Maar Josee Chabot (één van de Canadese madammen aan boord) vertelde de Montreal Gazette dat Mr Norwid niemand aan de radio duldde omdat dit te duur speelgoed was en satelliet communicatie had de Columbia niet aan boord. Kapitein Norwid, 49, was/is een goede zeeman en de Columbia is een zeewaardig schip maar kapitein Norwid spotte graag met mensen die na elke storm het thuisfront wilden waarschuwen dat ze ongedeerd waren. Tevens hield hij er een militaristische stijl van regeren op na aan boord, zei ze.

Een schema hadden we ook al niet zei ze, mr Norwid’s motto was: "I go with the wind wherever it takes me." Mevrouw Chabot evenals Mitchell Westlake betaalden elk $3500 voor de 40 dagen durende zeiltrip. Hij zei er niet bij dat de trip die hij gepland had wel eens 60 tot 70 dagen kon duren. 'We'll get there when we get there.'" Zei hij dan.

Mevrouw Chabot vertelde de Gazette dat de Chileense autoriteiten verrast waren hen levend te zien. Er kan kapitein Norwid een geldboete boven het hoofd hangen om de locatie van het jacht voor zichzelf te houden.

The captain's unorthodox sailing practices, especially of travelling without the radio on was "very unreasonable and incompetent", zei Terry Wise, de verantwoordelijke van de Pacific Sailing School in Sydney. "It would appear that they were not meeting any of the [international sailing standards]," volgens Wise.

Terry Wise: the captain's reasoning that using a radio was expensive was also incorrect, as short-range or high-frequency radios "cost nothing except for the cost of buying and licensing" the equipment.

Ms Chabot's man, Martin Neufeld, zei dat hij overweegt om stappen te ondernemen tegen kapitein Norwid. "The captain wouldn't turn on the radio, so they were unaware that anyone was looking for them," zei hij.

Iedereen heeft wel eens de neiging om eens een beetje op ontdekkingsreis te gaan, maar dit is er toch wel een beetje over vinden wij…

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: