Artemis wint de eerste race van de Hublot PalmaVela

ArtemisOp donderdag begon voor de TP 52's, de mini-maxi’s en de maxi’s de PalmaVela met de rattenstaart in de mast aan de kant. Rond 11 uur gingen toch de eerste boten het water op maar de eerste start (TP’s) was niet tot 14.45u. De TP 52’s waren de eerste klasse om te racen, helaas slechts met vier boten nadat Synergia niet op tijd gemeten kon worden en na de benedewindse gate gerond te hebben werd de maxi’s en daarna de mini-maxi’s weggeschoten.

De lijn voor de vier TP’s was gelijk aan die voor de maxi’s dus met slechts vier boten was er meer dan genoeg ruimte op de lijn, maar de pin-end bias en de verwachting dat de linkerkant beter was naar de bovenwindse boei. Dit betekende dat alle vier de boten naast elkaar en gelijk de lijn door voeren, volgens de deckman waren wij (Weapon of Choice) 2.8seconden te laat (0.4 bootlengtes) en er was erg weinig verschil met de andere boten. Kleine shifts zorgden voor wisselende posities naar de bovenboei, maar de bootsnelheid van Artemis was duidelijk superieur. De eerste ronding was als volgt: Artemis, Christabella, Weapon of Choice, Matador (die een jib wissel moisten doen op de beat).

Downwind Artemis wist haar voorsprong iets uit te bouwen terwijl de overage drie boten veel dichter bij elkaar voeren. De gate ronding zag Artemis een veilige ronding te doen rond de linker ton (kijkend naar de bovenboei) en pas nadat de spinnakerbinnen was werd de fok gehesen. Christabella en wij gingen tegelijkertijd door de gate, zij rond de rechter boei en wij met een kiwi-drop rond de linker ton. Matador koos ook de rechter ton. Onze kiwi had iets beter kunnen zijn en een kleine slip-up zorgde ervoor date en stukje van de spi werd meegetrimd en ere en scheur in de spinnaker kwam.

De laatste upwind leg zag een groot voordeel voor de rechter kant en de boventon ronding zag Christabella voor Artemis, Weapon of Choice en dan Matador (op de spiegel). Een shift en de koers naar de finish gaf nog meer voordeel aan dezelfde kant. Artemis wist door een ‘Sambuca’ Christabella in te halen, Matador kwam voorbij ons. De einduitslag voor race 1 was dus: Artemis, Christabella (+0:13), Matador (+0:45), Weapon of Choice (+1:11). Voor het enige team met amateurs in het zeilteam (exclusief de stuurman) en niet het budget van de MedCup teams (waar al veel verschillende zeilen zijn getest en wij nog geen nieuwe zeilen tot onze beschikking hebben) een erg positieve start met ruimte voor verbetering. Na deze race (en nadat alle maxi’s ook waren gefinisht) besloot het committee dat de wind niet steady genoeg was om nog een race te starten en dus was iedereen vroeg terug aan de kant (zo rond vijf uur).

Op vrijdag begint voor alle andere deelnemers ook dit evenement en zal op 4 verschillende banen geraced worden, dit geeft ons hopelijk minder problemen met de windschaduw van 100+voet maxi’s. Volledige uitslagen, officieel verslag en foto’s: www.palmavela.com

Tekst: Luuk le Clercq
Foto: Sander van der Borch / Artemis

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: