Bert Bossyns start eerste van vier solozeilraces

Bert BossynsBert Bossyns start volgende zaterdag in de eerste van een reeks solo- en doublehanded zeilwedstrijden in de Transat 6.50 klasse: de drie daagse Pornichet Select. Dan werkt hij een programma van drie lange afstandsraces af en zijn kwalificatiesolotocht van 1000 zeemijlen, non stop en ook alleen.

Zijn targets zijn optimalisatie van de boot, de Felicity II, de maximale vertrouwdheid en ervaring opbouwen in het solozeilen op de oceaan en zijn competitieve prestaties maximaliseren.

Het einddoel is deelname aan de Transat 6.50 Frankrijk – Brazilië in 2011.

Gebeten door het zeezeilen

Deze Antwerpenaar is een solozeiler die opteerde voor de Transat 6.50 klasse, waarin topzeilers als Michel Kleinjans, Peter De Smedt en Peter Laureyssens hem zijn in voorgegaan.

Hij vaart sinds 2 jaar met een Franse, in serie gebouwde Tip Top wedstrijdboot die goedgekeurd is voor de ‘serierangschikking’ in deze populaire en ophefmakende klasse. De Transat 650 wordt gezien als de stepstone voor het professionele circuit voor oceaan wedstrijdzeilers.

Er staan nu al 40 000 afgelegde zeemijlen in Bossyns logboek.

Hij was in 2002 als 19 jarige de jongste schipper in de Tall Ships Races met het jacht van de familie: de Felicity 1.

Niets is toeval

Na een jaar trainen en voorbereiding in België werd hij geselecteerd voor de Pôle 650 in Douarnenez. Dé bakermat van de ‘Mini’ klasse. In dit semiprofessioneel trainingscentrum werkt Bossyns niet alleen een intensief zeilprogramma af op open zee, maar wordt hij ook begeleid op vlak van meteorologische voorbereiding, slaap- en rusttechnieken, voeding, techniek en navigatie-aspecten.

Zelf omschrijft hij de eerste maanden in Douarnenez als de werkelijke kick off van zijn project. De confrontatie met de harde competitiegeest, de minutieuze voorbereiding en de collegiale samenwerking met de andere zeilers is onvergelijkbaar met wat hij voordien in het Belgische zeilregattacircuit had meegemaakt.

Hij is ook ingeschreven voor een ondersteunend programma bij de Plantijn Hogeschool in Antwerpen. Zij buigen zich over zijn voeding en slaap- en rusttechnieken. Diëtiste An De Meyer volgt zijn programma persoonlijk op. De fysieke aspecten van lange tijd solovaren zijn van vitaal belang.

Over de Pornichet Select - zeilrace

Start op 24 april, Pornichet, Bretagne.

300 zeemijlen.

Parcours loopt langs de eilanden Belle Ile en Yeu tot aan Le Nouch Sud, terug langs het eiland Yeu, rond het eiland Groix en tussen de eilanden en het vasteland terug naar Pornichet.

Er zijn 52 boten ingeschreven, waaronder die van landgenoot Maxime Huard.

De valstrikken: de sterke stroming, de vele ondieptes (rotsen) en het onvoorspelbare weer- en windpatroon.
Bossyns wordt voorbereid en opgevolgd door Fritz Buyl van Weather 4expeditions die ook al de meteorologische assistent was van Peter Laureyssens en Michel Kleinjans.

Meer over het project van bert Bossyns: www.bertbossyns.be

Tekst: Pit de Jonge

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: