Fransen geven zeilles tijdens F18 klassenevenement

Veel zon, maar nauwelijks wind. Voor het Franse duo Backes/Jarlegan bleken de lichtweersomstandigheden geen enkel probleem. Met drie paaltjes en een tweede plaats waren zij afgelopen weekend heer en meester op Muiderzand. De regerend wereldkampioenen De Koning/Visser wisten als enige de zegereeks van de Fransen te doorbreken en werden tweede. Zeekant/Begemann werden met gepaste afstand derde.

Het bezoek van de Fransen was geen verrassing. In 2009 doken ze al op tijdens het ONK Formule 18 in Medemblik (destijds op een Capricorn) en pakten het brons. Aangezien over tien dagen Eurocat 2010 (Carnac) van start gaat, feitelijk de eerste internationale krachtmeting van dit jaar, wilden de Fransen weten waar ze stonden. Backes/Jarlegan kunnen in ieder geval tevreden terugkijken op een geslaagd weekend, de Nederlandse teams zijn bij deze gewaarschuwd!

Zaterdag
Op zaterdag hebben de zeilers zich zitten verbijten op het water. Slechts één race werd gevaren en tot overmaat van ramp nog ingekort ook. Slechts twintig boten wisten op tijd te finishen, voor vijftien boten kwam de toeter te vroeg en konden uiteindelijk onverrichter zake terug naar de haven. “Het was een bizarre race, sommige teams moesten zowel up- als downwind aan-de-wind varen. Gelukkig konden wij nog net onze spi tot de finish laten staan”, lacht Oscar Zeekant.

Zondag
Zeekant/Begemann tijdens boeirondingDe zondagochtend begon waar de zaterdagmiddag was geëindigd. Een spiegelglad Markermeer, strak blauwe lucht en een hoog relaxgehalte onder de zeilers. Terwijl de loungemuziek uit de speakers klonk begon er toch voorzichtig een heel licht briesje op te steken. Iets wat wantrouwend stonden de eerste zeilers op om hun catamaran toch alvast gereed te maken. Iets na twaalf uur klonk het verlossende startschot waarmee uiteindelijk een serie van drie races kon worden afgewerkt. Zeekant: “Het waren enerverende, maar lastige races. De wind lag schuin over de dijk waardoor er lastige winddraaiingen ontstonden onder de kant. De laatste race was helemaal extreem. Onder de kant zagen we wat meer wind staan en zijn die kant opgeklapt samen met het team Delnooz/Geering die het presteerde dubbeltrapeze te staan. Wij zaten er nog geen twintig meter achter, maar de draad hebben wij niet hoeven vastpakken.”

Hobie 16
Bij de Hobie 16’s wist het damesteam Zonneveld/Van Dooren een mooi constant resultaat neer te zetten. Met drie paaltjes (na aftrek) pakten ze de overwinning in hun klasse. Voor de dames is het een bekroning van maanden intensieve training. Het damesteam heeft haar zinnen gezet op het EK Hobie Cat en lijkt goed op weg.

Uitslag klassenevenement (17/18 april ’10):
F18
1 Backes/Jarlegan (Hobie Wild Cat) (2)-1-1-1 (3 punten)
2. De Koning/Visser (Nacra Infusion) 1-(2)-2-2 (5 punten)
3. Zeekant/Begemann (Hobie Wild Cat) 3-(10)-4-4 (11 punten)

Hobie 16
1. Zonneveld/Van Dooren 1-1-(2)-1 (3 punten)
2. J. Boot/H. Boot (9)-4-1-2 (7 punten)
3. Wijnand/Pauli 3-2-(4)-3 (8 punten)

Volledige uitslagen: http://www.roerkoning.nl/2010/ke_1.htm
Eurocat 2010: http://www.yccarnac.com/usa/regates/eurocat.html

Foto's: Jasper van Staveren
www.hobiecat.nl

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: