Voorbereiding start Pornichet Select solorace

Bert BossynsBert Bossyns is helemaal klaar voor zijn eerste grote solowedstrijd in de Transat 6.50 klasse: de Pornichet Select. Niet alleen is hij goed fysiek en nautisch voorbereid, zijn boot is ook helemaal in orde. Bewijs: de Felicity II werd vorig weekend vierde in de Demi Clé.

Op enkele kleine klussen en veiligheidsinspecties na is Bossyns helemaal klaar voor zijn eerste warme en zonovergoten solorace langs de Bretoense zuidkust en de eilanden.

Last minute voorbereidingen

De dagen die zeilwedstrijden in de Transat 650 klasse vooraf gaan is het altijd druk in de haven. Bert Bossyns houdt zich aan een streng ritme van werken aan zijn boot, er voor zorgen dat hij door alle controles geraakt en voldoende rust en kalmte inbouwen.

Buiten wat touwtjes vervangen is er de lange lijst aan controles waar de Felicity II moeiteloos doorkomt.

Bossyns’: “De grootste verrassing was een fikse garantie voor een tracking antenne. Die gaan ze in de mast plaatsen. Daar gaat ze goed door elkaar geschud worden, dus snap ik het niet zo goed. Lager, op dek zou beter zijn. Maar het belangrijkste is dat iedereen de race op de site van de organisatie gaat kunnen volgen.”

Kalmte voor de blakte

Met Fritz Buyl neemt Bert alle dagen de weersevolutie door. Bossyns:” Ik ben al een voorraad zonnebrandcrème gaan inslaan, want het gaat heet en pikant zonnig worden. Windstil ook. Of dat een voordeel is, zal moeten blijken. Eens ik vertrokken ben sta ik er wel alleen voor, maar we gaan toch een zeer goed beeld hebben van wat er ons te wachten staat. Als de invloed van dit gigantische hogedrukgebied stabiel blijft, zal het parcours vast korter gemaakt worden bij gebrek aan wind.

De schipper van een andere Tip Top, Jorge Madden Ruiz kwam bij Bert aan boord om te bestuderen hoe zijn Felicity II is afgesteld. De Spanjaard moest vorige Demi Clé race opgeven omdat hij de vloot niet kon volgen, dus is er nog werk aan de winkel.

In Berts’ planning staan duidelijk werkuren opgegeven. “Ik heb voorzien dat ik op tijd stop en ga slapen. Beter fris aan de start verschijnen. Dit zijn uithoudingswedstrijden, waarin fysiek en psyche op hun best moeten zijn, “ vertelt de zeiler die straks naar de prijsuitreiking van de voorgaande race gaat. Toen ging de Felicity II met Koen Willaert en Michiel Geerling als bemanning in de eindspurt van de vijf en dertigste naar de uiteindelijke vierde plaats. Veelbelovend.

Qua navigatie voorbereiding werkt Bert samen met Maxime Huard. Voor de twee Belgen die zich in dit Transat 650 Circuit profileren wordt dit een tweede confrontatie, deze keer zijn ze ieder alleen op hun boten.

De vorige challenge was de Nieuwpoort Channel Race 2009 van ruim 500 zeemijlen. Toen was Maxime enkele seconden (!) sneller dan Bert.

http://porsel650.canalblog.com
www.bertbossyns.be

Tekst: ship to shore / Pit de Jonge

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: