Moeilijke omstandigheden voor Nederlandse kernploeg in Hyeres

Laser RadialVan de aanwezige 22 leden van de Nederlandse kernploeg staan Lisa Westerhof en Lobke Berkhout er goed voor. Ze scoorden een vijfde plaats (43 deelnemers) in de enige race die tot nu toe gevaren is bij de dames in de 470. Beste Nederlander op 26 april was Eduardo van Vianen. Het talentploeglid won een wedstrijd in de Laserklasse. Na twee gezeilde wedstrijden staat Van Vianen op een knappe vijfde plaats van 144 deelnemers. De broers Coster scoorden ook een vijfde plaats in de 470 mannen vloot met 90 deelnemers maar de Amsterdammers volgden met een 25ste plaats in de tweede race.

Typisch Hyeres weer

Het was weer wachten op wind tijdens deze World Cup in het Zuid Franse Hyeres. En weer kwam niet iedereen in actie. De match race dames Groeneveld, Bes en Van der Werf hadden de ‘night shift’ rond 18.00 uur. Eenmaal op het water was de onvoorspelbare wind ineens helemaal weg en werd het trio weer naar binnen gestuurd.

De omstandigheden tijdens de Semaine Olympique in Hyeres zijn over de jaren heen te typeren als volgt; het waait heel erg hard in de vorm van een mistral, er staat een hele lichte en veranderlijke wind of er staat een stabiele zeewind. Dat laatste is helaas nog niet het geval geweest. Het huidige typische ‘Hyeres weertje’, zoals match race stuurvrouw Renee Groeneveld dat omschrijft, is onbestendig en zeer veranderlijk en kenmerkt zich door stroken wind. Opvallend is dat deze windstroken zich meestal niet verplaatsen maar eerder oplossen, zeker vandaag.

Over het algemeen zijn deze typisch Mediterrane omstandigheden moeilijk voor alle deelnemers en verre van ideaal. Maar de organisatie zit met een dilemma want die moeten een minimum van vier wedstrijden gevaren hebben voordat ze kunnen overgaan tot finale races in gold, silver en brons fleets op 28 april. Sommige wedstrijden worden tegen beter weten in gestart in veranderlijke en dus verraderlijke omstandigheden.

Maurice Paardenkooper, coach van de Match race dames was blij dat Groeneveld, Bes en Van der Werf niet meer in actie hoefden te komen. “Als je nu nog drie potten moet varen in deze wind wordt de uitslag een loterij en voor je het weet kan je de boot op de kar zetten.”

Inhaalprogramma

Morgen 27 april staan in de meeste klassen drie of zelfs vier wedstrijden op het programma. Als dat lukt zijn er vijf resultaten neergezet voordat de finales moeten beginnen op 28 april. Na vijf gezeilde wedstrijden mag iedereen zijn slechtste resultaat aftrekken. De klassen met veel deelnemers (RS:X, Laser en 470 mannen) moeten volgens schema vanaf woensdag ingedeeld worden in gold, silver en of brons groepen op basis van hun positie in het tussenklassement. Op vrijdag volgen dan de medal races met alleen de beste tien van de gold fleet.

Laser radial

Marit Bouwmeester moest de eerste race van vandaag 26 april uitzitten met een aantal andere Laser radial zeilsters. Gisteren werd een groep van negen dames gediskwalificeerd met een Black Flag Display (BFD). Na meerdere pogingen mag het wedstrijdcomité besluiten om de zwarte vlag (BFD) te zetten die aangeeft dat alle vroeger starters direct gediskwalificeerd worden. Die bewuste wedstrijd werd gisteren niet uitgezeild vanwege een gebrek aan wind, maar de BFD van Bouwmeester bleef wel staan tot de volgende legitieme start.

Valse start voor Bouwmeester in alle opzichten. In race twee werd de Friese zeilster die nu in Scheveningen woont 14de. Het is te hopen voor Bouwmeester dat er een aftrekwedstrijd gaat komen (vijf wedstrijden of meer) om haar BFD resultaat te kunnen verdisconteren.

Match race

Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Brechtje van der Werf staan nog steeds op 3 overwinningen van de 4 gezeilde matches. Morgen moeten ze nog 3 matches inhalen voordat bepaald kan worden wie zich plaatsen voor de gold group. Alleen de beste twee per poule plaatsen zich direct.

Mandy Mulder, Marja van Helden en Mijke Lievens wisten net als gisteren geen potten te breken en wonnen geen enkele match in de eerste poulefase. Dit laatste match race trio is daarmee definitief uitgeschakeld voor de eindoverwinning.

Paralympisch zeilers

In de 2.4 klasse doet Thierry Schmitter het beter en staat vierde in het klassement. Barend Kol staat vijfde. Andre Rademaker sluit de rijen in de 2.4 klasse op een 12de plaats. Lokale favoriet Damien Seguin gaat aan de leiding.

http://sof.ffvoile.net/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: