“Eigenlijk begint het evenement nu pas”

World cup zeilevenementHet World cup zeilevenement aan de Franse Middellandse zee wordt nog steeds geplaagd door weinig wind. Op dag vier werd pas de vierde race gevaren in de heren 470 klasse bijvoorbeeld. En volgens het reglement moeten er minimaal vier wedstrijden gevaren worden voordat de klassen met de grote startvelden ingedeeld kunnen worden in een gold, silver en brons vloot. Pas na vijf gezeilde wedstrijden mogen de deelnemers hun slechtste resultaat aftrekken. Kalle Coster zei, “Eigenlijk begint het evenement nu pas.”

Op moment van inzenden van dit persbericht wordt er nog gezeild en volgen nog uitslagen.

Berkhout en Westerhof goed bezig

In race drie scoorden de Wereldkampioenen in de 470 klasse weer een goed resultaat. Met twee vijfde plaatsen en een diskwalificatie (was 2e plaats) voor te vroeg starten zijn de zeilsters op de goede weg. Na vijf wedstrijden mag het duo het slechtste resultaat aftrekken. Dan is nog veel mogelijk. Ze staan op een vijftiende plaats na drie wedstrijden.

Coster en Stevens in gold fleet bij 470 mannen

Sven en Kalle Coster en Steven Le Fevre en Steven Krol plaatsen zich voor de gold fleet na vier gezeilde wedstrijden.

Sven Costers zei na zijn vierde wedstrijd: “Het zijn moeilijke potten, er staat heel weinig wind. We hebben tot nu toe twee goede en twee mindere potten gevaren. Maar vandaag varen we pas de vierde wedstrijd op de vierde dag we waren ook vierde. Morgen is al de laatste racedag voor de medal race met beste tien op vrijdag. Als we nu nog vier goede wedstrijden varen komen we er wel. Het echte evenement begint pas in de gold fleet.”

Hoe ga je om met deze moeilijke weersomstandigheden?
“Rustig je ding blijven doen, snel leren van je fouten want als je teveel fouten maakt blijf je erin hangen en dan vaar je alleen maar slechte potten. We komen terug van een iets mindere periode met wat kleine blessures, maar we zijn op de goede weg.”

Bouwmeester in de Laser radial

Marit Bouwmeester begon het evenement met een zwarte vlag diskwalificatie. Gisteren 27 april scoorde ze uiteindelijk een tweede plaats. Maar in race vier op 28 april komt ze niet verder dan een twintigste plaats. Ze haalt daarmee net de gold fleet kwalificatie.

Laser standard

Beste Nederlander blijft talentploeglid Eduardo van Vianen die na vier wedstrijden op een achtste plaats staat. Maar ook Marc de Haas klimt langzaam omhoog. Als hij na vijf wedstrijden zijn slechtste resultaat kan aftrekken, een zwarte vlag diskwalificatie, schiet hij waarschijnlijk omhoog in het klassement. De Haas staat nu 18de.

Match racers uitgeschakeld

Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Brechtje van der Werf wisten niet door te dringen tot de match race finales. In de herkansingspoule eindigden de Nederlandse zeilsters op een derde plaats. Alleen de eerste twee plaatsen zich ‘via de achterdeur’ voor de finales. Nu gaan Groeneveld, Bes en Van der Werf door voor de troostprijzen, de plekken 8 -16. Mulder, Van Helden en Lievens waren al eerder uitgeschakeld voor de finales.

Paralympische zeilers

De paralympische zeilers kwamen vandaag niet in actie.

Opvallende Finn zeilers

In de Finn, de klasse voor grote en ‘sterke’ mannen, komen drie Nederlanders uit. Nog geen van allen leden van de Delta Lloyd kernploeg. Maar wie weet. Timo Hagoort doet goede zaken en staat op een verdienstelijke 17de plaats. Daarmee staat Hagoort altijd nog hoger dan Olympisch Kampioen Zach Railey.

America’s Cup zeiler Simeon Tienpont begin_of_the_skype_highlighting     end_of_the_skype_highlighting is in dienst is van het BMW Oracle syndicaat. In Maart wonnen ze nog de legendarische America’s Cup. Tienpont heeft een paar vrije dagen. Wat doe je dan als zeilliefhebber? Dan stap je natuurlijk in de Finn en vier je vakantie tijdens deze World cup wedstrijd en sta je 28ste van de 52.

Derde Nederlander is Gert van der Heijden. Hij staat 48ste mede vanwege een diskwalificatie vanwege te vroeg starten.

http://sof.ffvoile.net/
Tekst: Simon Keijzer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: