Bert Bossyns eerste confrontatie met solozeilen

Bert Bossyns eerste confrontatie met solozeilenBert Bossyns heeft een dubbel gevoel na zijn eerste solo zeilwedstrijd: de Pornichet Select. Hij heeft er in de driehonderd zeemijlen, beheerst door zeer weinig wind, aardig vanaf gebracht. 23ste in de seriebotenklasse op de in totaal 53 deelnemers.

Hij is kritisch over het competitieve resultaat. Maar het aanvankelijke doel is bereikt, vindt de Antwerpse solozeiler. De race afmaken en een eerste selectie realiseren in de aanloop van de trans-Atlantische zeilrace.

Wind zoeken en snelheid maken

Bert Bossyns klinkt ernstig als hij vlak na zijn aankomst op dinsdag 27 april om 16.52 de finishlijn overdobbert.“De laatste zeven mijl heeft zes uur drijven gekost in een stekende zon, “ zucht hij “Het was zoeken naar de meeste stroming. Ik heb ook 24 uur zelf gestuurd. De meest enerverende omstandigheid die je kunt inbeelden. Enfin: mijn première in dit circuit kan tellen.”

Bert is streng voor zichzelf. Een prima start, mee met de eerste vijf. Samen met meteo-adviseur Fritz Buyl was vooropgesteld dat er heel weinig wind zou zijn. Dus beter naar de zeebries gaan zoeken, tegen de kust aan en s’ avonds terug in zee trekken. Ligt daar nu net een windgat. Tegen dat hij de westkant van Belle Ile rondt is hij kostbare plaatsen verloren. “Er is een stukje laveren bij en ik merk dat de boot helemaal niet loopt zoals het hoort. Dus wordt het zoeken om de trim te verbeteren.” Voorbij het eiland kan de bolle gennaker er weer op en Bert maakt enkele verloren plaatsen goed, steeds op zoek naar de windvlekken.

Dobberen tot de finish

De laatste 7 mijlen voor de finish was de wind weer helemaal weg. Bossyns maakt een paar plaatsen goed, maar moet toch vaststellen dat zeilers die de locale situatie goed kennen de stroomversnellingen beter benutten.

Het was voor Bert Bossyns een confronterende race. “Er is nog werk aan de winkel: een aantal systemen moeten zeker geoptimaliseerd worden, zoals de zelfstuurinrichting. De zeilmaker gaat het nieuwe voorzeil verbeteren. Ik ben ook benieuwd naar de resultaten van de eerste reeks tests die trainer Michaël Hedouis van de Pôle Douarnenez heeft uitgevoerd. Ik heb de hele tijd instrumenten gedragen die mijn persoonlijk energieverbruik en rust meten.”

Er waren twaalf opgevers in deze eerste grote solozeilwerdstrijd in de 6.50 Classe.

De volgende races

29 mei: Bananas cup in Douarnenez: Bert Bossyns + Glenn Van den Berg.
3 juni: MAP race : Bert Bossyns solo
13 juni: Mini Fastnet: Bert Bossyns + Koen Willaert

Tekst: ship to shore / Pit de Jonge

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: