Nederlandse talenten en paralympiërs houden eer hoog in Hyeres

Nederlandse talenten en paralympiërsOp de voorlaatste dag van de World Cup zeilen in het zuid Franse Hyeres zetten sommige Nederlandse zeilers van de Kernploeg nog een eindsprint in. Uiteindelijk kwalificeren drie zeilteams zich voor de medal race op morgen op Koninginnedag. Meest opvallende eindsprint kwam van Margriet Fokkema en Marieke Jongens. Met stip op tien. Bij de mannen in de 470 kwalificeerden Steven Le Fevre en Steven Krol zich ook met een negende plaats. Talentploeglid Eduardo van Vianen gaat met een negende plaats de medal race in bij de Lasers.

Deze drie teams zijn overigens kansloos voor een podiumpositie, maar sluiten met deelname aan de medal race de week nog enigszins in stijl af. Het best presteren de Oranje paralympische zeilers in de 2.4 klasse. Delta Lloyd Kernploeg lid Thierry Schmitter staat tweede en heeft zicht op de gouden medaille. Dat geldt ook voor Barend Kol in derde positie. De paralympische zeilers hebben geen medal races maar varen morgen een laatste wedstrijd met alle deelnemers.

470 ‘Talenten’ wel in de medal race

Wereldkampioenen in de 470 Lobke Berkhout en Lisa Westerhof verspeelden in de laatste race hun medal race positie. De hele week zijn de prestaties wisselend. En daarbij helpt de diskwalificatie in race twee niet mee. Tijdens het voorlaatste world cup evenement had het duo ook moeite met deze typische licht weer omstandigheden.

Coach Jacco Koops legt uit. “Lisa en Lobke hebben al meer grip op deze omstandigheden dan in Palma. Er zit een stijgende lijn in. Als.. als…. tja als ze die OCS niet hadden gehad zouden ze zesde staan. Maar goed dan sta je nog niet op het podium. Ze zeilen nog niet constant genoeg in het lichte weer. We zijn bezig om meer allround te worden en dat gaat steeds beter. Het is nog geen WK en die tijd hebben we ook nodig.”

De jongere 470 teams Marieke Jongens en Margriet Fokkema en Steven Le Fevre en Steven Krol staan wel in de medal race. Koops is daar heel blij mee. “Dat is belangrijk om te laten zien waar we met dit programma mee bezig zijn en voor hun is het een hele goede stap richting het WK in Scheveningen in juli van dit jaar.”

Sven en Kalle Coster klommen gisteren op in het klassement, maar op de laatste dag kwam de broers niet verder dan 33ste , 36ste en 31ste plaats. Daarmee hebben de Costers nog een lange weg te gaan om in WK vorm te komen.

Van Vianen houdt eer hoog in Laser klasse

Talentploeglid Eduardo van Vianen plaatst zich voor de tweede world cup op rij in de medal race. Een maand geleden hoorde hij ook bij de beste tien en ook in Frankrijk is Van Vianen de beste Nederlander in een veld van maarliefst 144 deelnemers. Morgen op Koninginnedag maakt Van Vianen geen kans meer op het eremetaal. Delta Lloyd Kernploeg lid Marc de Haas was op de goede weg om zich te kwalificeren voor die laatste allesbeslissende race. Maar De Haas kreeg de zwarte vlag in de laatste race van 29 april en viel terug in het klassement.

Marit Bouwmeester kwam net tekort

In de Laser radial kwam Marit Bouwmeester net tekort voor een eerherstel met een plaats in de medal race. Met een 7de, 6de en een 22ste op de laatste dag kon ze de zwarte vlag van de eerste dag niet goedmaken. Ze werd uiteindelijk dertiende.

Windsurf dames niet in medal race

Lilian de Geus en Marcelien de Koning plaatsen zich niet voor de medal race bij de dames in de RS:X. De Koning heeft zich als doel gesteld om in 2011 voor het mee te doen aan een medal race. De Koning werd in Frankrijk 30ste en de Geus 25ste.

Grote Finn mannen redden het niet

In de Finn klasse doen drie gedreven zeilers mee. Timo Hagoort werd 22ste, Gert van der Heijden 45ste en Simeon Tienpont begin_of_the_skype_highlighting     end_of_the_skype_highlighting 38ste.

http://sof.ffvoile.net
Tekst: Simon Keijzer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: