Twee keer goud en een brons voor Nederlandse Kernploeg in Palma

Nederlandse KernploegAnnemieke Bes, Renee Groeneveld en Brechtje van der Werf verslaan het team van de Australische Souter met 3-1 in de finale van het match racen en winnen daarmee het tweede Nederlandse zeilgoud tijdens de Prinses Sofia Cup.

Eergisteren won paralympisch zeiler Thierry Schmitter ook al goud in de 2.4 klasse. Op 2 april wist windsurfer Dorian van Rijsselberge ook nog het brons te veroveren in de RS:X klasse tijdens deze derde ISAF sailing world cup van het seizoen.

De Nederlandse match race dames moesten het opnemen tegen het team van de Australische Souter, de huidige wereldkampioen van het vrouwen match racen (WIMRA.org). De Nederlanders wonnen de eerste race. Groeneveld, Bes en Van der Werf troefden Souter af met een succesvolle match race move bij de bovenboei, 1-0. Souter kwam goed terug in race twee, 1-1. Maar daarna won het Nederlandse trio overtuigend twee races op een rij en claimde de eindoverwinning in een ‘best out of five’ serie, 3-1.

Dit is de tweede world cup zege van dit Oranje match race team. In 2009 begon dit succesvolle zeiltrio het match-raceproject. Ze scoorden eerst een vierde plaats tijdens Kieler Woche in de Elliot 6m. De eerste world cup overwinning volgde snel tijdens Sail for Gold in Weymouth op het Olympische water. En heel recent werd dit trio tweede in Griekenland. Dat is geen beginnersgeluk meer. Wat is het geheim?

“We hebben afgelopen winter hard gewerkt en veel getraind. Gericht gewerkt aan onze bootsnelheid en handelingssnelheid,” zegt een glimlachende Renee Groeneveld. Alledrie hebben ze vele uren heeft gemaakt in het Yngling project gericht op deelname aan de Olympische Spelen van 2008 onder begeleiding van coach Maurice Paardenkooper. Bes ging uiteindelijk naar China en kwam met Olympisch zilver terug.

Maar een underdog in het match racen zijn ze niet meer na twee world cup zeges in een jaar? Groeneveld, Bes en Van der Werf verslaan zeer ervaren match racers. Dit was heel indrukwekkend?

“Wij hebben het net zo gedaan als gisteren. Heel hard werken, focus en wedstrijd voor wedstrijd,” besloot Annemieke Bes.

Rijsselberge pakt brons

Dorian van Rijsselberge was heel blij toen hij over de finish zeilde van zijn medal race in tweede positie. Daarmee scoorde de Texelaar een derde plaats in het eindklassement. Met dit resultaat staat de windsurfer voor de zesde keer op het podium tijdens een World Cup of een WK in iets meer dan een jaar tijd. Een bijzondere prestatie. “Ja ik ben heel blij met dit resultaat. Ik begon de week niet goed. Al mijn materiaal was blijven steken bij de douane en ik moest met andere spullen varen. Vervolgens brak ik mijn giek ook nog in race acht. En ik moest weer omschakelen en leren surfen in deze condities. Pompen tot je erbij neervalt en dat nog een keer en nog een keer.”

www.trofeoprincesasofia.org
Tekst: Simon Keijzer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: