Kaagweek viert negentigjarig bestaan in honderdste Kaagjaar

KaagweekDe Kaagweek viert in 2010 zijn negentigjarige bestaan in het honderdste jaar van de Kaaggeschiedenis. Alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog bleven de boten in de haven. Deze oudste zeilweek van Nederland trekt al decennia lang zeilfamilies. Het deelnemersveld is een gemêleerd gezelschap van jong en oud, professioneel en amateur, regerende en voormalige kampioenen. En allemaal komen ze voor zowel het wedstrijdzeilen als de gezelligheid. De Commissaris van de Koningin - Jan Franssen - geeft het startschot van de traditionele Holland-Friesland wedstrijden.

Naar verwachting zullen ruim 500 zeilers op zaterdag 10 juli aan de jubilerende Kaagweek beginnen. Volgens mede-organisator Peter Bijlard doen er minimaal vijftig Regenbogen mee en heel veel jeugd. Bijlard: "Het is gewoon het allerleukste zeilevenement van Nederland, waarbij ouders samen kunnen varen of met hun kinderen. Er zijn heel wat ex-olympiërs aanwezig. Zeilend Nederlandbezoekt al generaties lang de Kaagweek. Sven en Kalle Coster zijn bijvoorbeeld graag geziene gasten. Net als hun vader en moeder, die in hun jeugdjaren zelf ook al van de partij waren."

De sportieve strijd voltrekt zich in bijna veertig klassen; van de Optimist en Sharpie tot de 5,5 Meter en Soling. Op de wal wordt het terrein rondom de sociëteit sfeervol aangekleed met een mega parasol. 's Avonds zijn er buffetten en live optredens op het podium.

Wedstrijdprogramma

Van 10 tot en met 14 juli 2010 klinkt dagelijks het eerste startschot om 10.00 uur. Vrijwel alle klassen komen elke dag tweemaal in actie. Alleen op de finale woensdag 14 juli staat er één laatste race op het programma. Naast de reguliere competitie varen de Regenbogen hun welbekende en fanatieke Holland-Friesland wedstrijden, die al sinds 1937 plaatsvinden. De dames binden op maandag met elkaar de strijd aan. Dat doen ze in de Regenbogen en Valken.

Voor meer informatie over de feestelijke Kaagweek 2010, ga naar www.kwvdekaag.nl

Tekst: Diana Bogaards

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: