Team Boskalis verder met nieuwe catamarantalenten

Team BoskalisIn 2010 gaat Team Boskalis geheel in de geest van het oorspronkelijke master/trainee concept verder met twee nieuwe catamarantalenten. Olivier Witteveen gaat in de leer bij stuurman Andrew Macpherson (AUS). Wilco Stavenuiter verruilt de olympische 49er voor de F18 catamaran. Hij bemant voor Christa van Helden, die zelf weer het roer in handen neemt. De Scheveningers Gunnar Larsen en oud-wereldkampioen Jeroen van Leeuwen azen op een podiumplek bij het WK F18 2010. Net als hun teamgenoten Hugh Styles (GBR) en Ferdinand van West, die vorig jaar brons pakten.

"Vorig seizoen was een absoluut hoogtepunt voor ons, waarbij we alle verwachtigen en doelstellingen waarmaakten", aldus team captain Gunnar Larsen. "Drie van de vier teams eindigden bij het WK in de top vijf, waarbij het goud en brons naar Team Boskalis ging. Sascha Larsen en Christa van Helden werden als beste mixed duo twaalfde. Coen de Koning pakte zijn tweede wereldtitel op rij en zijn bemanning Thijs Visser werd de jongste F18-wereldkampioen ooit. Hij was toen negentien."

Na deze ijzersterke groepsprestatie volgden diverse bemanningswissels om nieuwe talenten de kans te geven zich te ontwikkelen. "Dat is precies in de spirit van wat Boskalis wil neerzetten met dit zeilproject; jonge wedstrijdzeilers de kans bieden om in opleiding te gaan bij ervaren catamaranspecialisten en op die manier naar de wereldtop te groeien. Daarna kunnen ze zelfstandig verder en is er ruimte voor nieuwe talenten. Dat is wat er nu gebeurt. We mogen dus concluderen dat het concept succesvol is."

Hanneke Schouten, Senior Communications Advisor Boskalis, sluit zich aan bij deze woorden: "We bestaan 100 jaar en Team Boskalis zal ongetwijfeld zorgen voor de sportieve kroon op dit jubileumjaar. We kijken er weer naar uit om de ontwikkeling van de nieuwkomers te volgen."

Van Helden & Stavenuiter

In de afgelopen twee jaar bereikte Christa van Helden (De Bilt, 25) de F18-wereldtop onder de vleugels van Sascha Larsen. Vanaf nu zal zij het geleerde in praktijk brengen als stuurvrouw. Deze uitdaging gaat de medische studente samen met Wilco Stavenuiter (Delft, 25) aan. Stavenuiter richtte zich in de afgelopen jaren op de olympische 49er, waarin hij ondermeer de nationale titel won. Dit seizoen wordt zijn debuut in de F18-klasse. Gunnar Larsen: "Vanuit Team Boskalis gaan we dit relatief onervaren duo uiteraard goed begeleiden." Om snel in haar rol te groeien, zal Van Helden zoveel mogelijk uren maken. Vandaar dat zij de kleinere evenementen met Thijs Visser zal varen.

Macpherson & Witteveen

Na een jaar afwezigheid keert de Australiër Andrew Macpherson (Amsterdam, 33) weer terug bij Team Boskalis. In 2008 zeilde hij samen met Ferdinand van West en eindigden ze als negende bij het WK F18. Vorig seizoen bundelde Macpherson zijn krachten met oud-olympiër Herbert Dercksen. Ze werden tiende bij de mondiale titelstrijd. In 2010 neemt hij Olivier Witteveen onder zijn hoede. Witteveen behaalde als jeugdzeiler successen in de Optimist en Laser Radial. Daarna richtte hij zich enkele jaren op andere activiteiten. Dit wordt zijn terugkeer in de zeilsport op het hoogste niveau.

Larsen & Van Leeuwen

In de afgelopen jaren wist Gunnar Larsen (Scheveningen, 34) zijn pupil Stefan Dubbeldam naar de top vijf van de wereld te coachen. Dubbeldam heeft nu al zijn aandacht nodig voor de afronding van zijn studie. Routinier Jeroen van Leeuwen (Scheveningen) nam in het najaar van 2009 zijn plek in. Anders dan de nieuwe talenten, hoeft Van Leeuwen niet naar de top begeleid te worden. Die bereikte hij al in 2008 toen hij samen met Coen de Koning wereldkampioen in de F18 werd. Voor die tijd zeilde hij met Wouter Samama in het olympische Tornado-circuit. Daarnaast is de oud-wereldkampioen actief in de Extreme 40. Larsen en Van Leeuwen kwamen afgelopen najaar voor het eerst samen in actie. Dat resulteerde in twee klinkende zeges. De Scheveningse zeilers schreven eerst de US F18 Nationals California op hun naam en vervolgens de Semana Olimpica Canaria.

Styles & Van West

Een bronzen WK-plak smaakt naar meer, dus besloten Hugh Styles (GBR, 35) en Ferdinand van West (Bloemendaal, 23) samen door te gaan. Met als doel om in juli in het Franse Erquy de felbeerde wereldtitel in de wacht te slepen. Styles was jarenlang actief in de olympische Tornado-klasse. Bij de Spelen van 2000 eindigde hij hierin op de vierde plek. Tegenwoordig is hij ook terug te vinden als schipper op de Extreme 40. In het najaar van 2009 zette Ferdinand van West zijn zinnen op een olympische 49er-campagne. Dat deed hij samen met Pim Nieuwenhuis. Het duo werd 31ste bij het WK, maar zag de campagne vroegtijdig stranden wegens gebrek aan sponsorgelden.

Vanaf donderdag 29 april tot en met zondag 2 mei neemt het nieuwe Team Boskalis deel aan Eurocat. Deze grootste voorjaarsregatta van Europa vindt plaats in het Franse Carnac (Bretagne).

Voor meer informatie over Team Boskalis, zie de vernieuwde website www.teamboskalis.com

Tekst: Diana Bogaards begin_of_the_skype_highlighting     end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting     end_of_the_skype_highlighting

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: