Princess Sofia Trophy: de medal races zijn afgewerkt

Princess Sofia TrophyDe medal races van de Princess Sofia Trophy zijn afgewerkt, de strijd is gestreden en de meeste zeilers en zeilsters zijn al weer onderweg naar de volgende World Cup in Hyères (FRA). Hoog tijd om eens terug te kijken naar het einde van deze interessante week in Palma.

470

In de 470 heren klasse werden de Fransen Le Boucher- Garos de eindwinnaars. In een spannende medal race controleerden de Fransen de Israëlische zeilers die, in het eindklassement, maar twee punten achter lagen. Eens ze genoeg afstand tussen hen en de Israëliërs opbouwden vaarden ze zich steeds verder naar voor. Van een voorlaatste plaats vaarden Le Boucher en Garos nog naar voor tot een tweede plaats in de medal race. Ruim voldoende om de wedstrijd overal te winnen.

Het beste Spaanse team Bareiros-Sarmiento werd knap derdes overal na een mooie overwinning in de medal race.

Opvallend bij de 470 heren is verder nog het feit dat de winnaars van vorig jaar Charbonier- Meyer de medal race niet haalde en twee anderen Fransen dat wel deden en het feit dat de Nederlandse gebroeders Coster door gezondheidsproblemen de wedstrijd niet konden uitvaren. Hopelijk zullen ze snel terug zijn.

Bij de 470 vrouwen stonden de Italiaanse Conti en de Franse Petijean maar enkele punten van elkaar bij het ingaan van de medal race. Wie van hen de reeks zou winnen, won de wedstrijd overal. De Fransen controleerden de Italianen de gehele reeks. Bij de eerste boei, lagen de Fransen 4 en de Italiaanse meiden 10. Ideaal. En toch… Gedurende het tweede aan de windse rak nam de wind toe. De pompvlag werd geheven en op het laatste voor windse rak pompten de Italiaanse vrouwen zich tot naast de Fransen. Het werd een foto finish, en blijkbaar werd die door de Franse meiden verloren. Maar het was in ieder geval heel spannend!
De Nederlandse vrouwenteams, Westerhof-Berkhout en Fokkema-Jongens eindigden heel dicht bij elkaar op een 15de en 16de plaats.

49er

De Fransen Dyen-Christidis gingen de medal race in met 16 punten voorsprong. De Fransman controleerde zijn twee Engelse concurenten: Morisson –Rhodes en Draper-Greenhalgh, en won zo voor het eerst de World Cup in Palma. Dit nadat ze ook al in Miami wonnen. Het is opvallend dat de Fransen er eindelijk in slagen om de hegemonie van de Britten te doorbreken in deze klasse. Dit zal de Britten ongetwijfeld prikkelen om hard terug te slaan op de volgende World Cup in Frankrijk. Dat belooft…

De Belgen Lefèbvre- Janssens zeilden een sterke wedstrijd. Ze plaatsten zich voor de gold fleet. En boven alle verwachtingen in deden ze het daar heel goed, met onder andere een 4de en een 8ste plaats. Ze werden uiteindelijk 19des overall. Het gehele relaas van hun week staat op hun eigen webstek: www.mantasailing.be

Laser Radiaal en Standaard

De Tsjechische Fenclova heeft haar grip op de wedstrijd op het einde toch nog verloren. Ze stond mooi voor maar uiteindelijk haalde Tina Mihelic uit Kroatië het. Marit Bouwmeester werd knap 4de en Evi Van Acker werd 8ste. Haar verslag staat op haar gekende website: www.evivanacker.be. Ze is tevreden over haar wedstrijd en de progressie na Miami is duidelijk zichtbaar! Op naar meer goede resultaten.

In de Laser Standaard won de Spanjaard Hernandez, maar het opvallendste resultaat is dat van Eduoardo van Vianen. De Nederlander vaarde in vrij licht en medium weer een heel knappe serie en werd 5de overal. Een zeer goed resultaat voor de Nederlander. Ook de meeste andere Nederlanders en de Belg Wannes Van Laere zeilden een mooie wedstrijd in de Gold Fleet. Hopelijk is dit het begin van een positieve lijn voor de rest van het seizoen.

Finn

Niets nieuws onder de zon bij de Finnen. De Engelsman Ed Wright won het event met mooie voorsprong. En dan te bedenken dat ze daar in Engeland nog een super joker achter de hand houden voor de Spelen… De Fransen doen echter hard hun best om terug te komen in alle klasses en zo ook in de Finn. Met twee zeilers in de top 4 kunnen ook zij terugkijken op een heel geslaagd evenement.

Om dit verslag niet nog nodeloos langer te maken verwijs ik voor 2.4 klasse, matchracen en RS X naar het door Simon Keijzer (NED) geschreven Princess Sofia Trophy eindverslag op ClubRacer!

Binnen twee weken starten dezelfde zeilers aan de wedstrijd in Hyères! Stay tuned op ClubRacer.be!

www.trofeoprincesasofia.org

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: