NSR: Winderige start Vuurschepenrace

De Delta Lloyd North Sea Regatta ging op dinsdagavond 11 mei met flinke wind van start met de Vuurschepenrace. Om 19:00 loste de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh het eerste startschot vanaf marineschip de Barend Biesheuvel. Vervolgens zetten zo'n vijftig boten koers richting Harwich. Daar worden ze morgen in de loop van de ochtend verwacht.

Met ruim een knoop stroom tegen en windkracht vijf tot zes ging de vloot van start. Twee boten, de Moshulu van Hans-Albert de Graaf en de de l'Esprit du Morbihan van Vincent de Vries gingen te vroeg over de lijn en moesten terug om opnieuw te starten. Een aantal boten had een rif gezet. Op weg naar de bovenboei kozen veel teams ervoor vlak langs de kust te varen, omdat de stroming daar minder sterk is. Nadat het ronden van de bovenboei, moesten de boten nog zo'n 5 mijl in westelijke richting varen, naar de Houtrust, waarna ze aan de oversteek naar Engeland konden beginnen. In totaal is de wedstrijd zo'n 110 mijl. De wind zal naar verwachting afnemen.

Sterke vloot in IRC
Ondanks dat er in de IRC 1, de klasse met de grootste boten, een aantal topteams ontbreekt, is er een zeer sterke vloot op weg naar Harwich. Bekende namen in de IRC 1 zijn de Checkmate, de Eclectic en de Foxy Trust Alliance, die vorig jaar derde werd. Een andere kanshebber is de Antilope van Willem Wester, die sinds kort de oud-Olympiër Sebbe Godefroid aan boord heeft. In 2009 wist de Antilope een derde plaats in het overall klassement van de Delta Lloyd NSR te bereiken, zonder aan de offshores mee te doen. Eric van Vuuren, die vorig jaar met een Salona 34 tweede werd in de IRC 2, doet dit jaar mee in de IRC1 met een gerenoveerde Farr 40.7, de E-mission. Favoriet in de IRC 2 is oud-surfkampioen John van der Starre. Hij en zijn team wonnen de Vuurschepenrace in 2008 en 2009. Dit jaar is zijn J-109 omgedoopt van FRD-Xperience naar Xcentric Ripper.

Hemels van der Hart haakt af
De Hemels van der Hart van Roy Heiner moest helaas net als vorig jaar op het laatste moment wegens materiaalschade verstek laten gaan. Team Heiner liet weten dat er brand is geweest aan boord van de TH38, vermoedelijk veroorzaakt door kortsluiting. De brand heeft zo veel schade veroorzaakt dat Team Heiner zich genoodzaakt ziet van deelname aan alle races van de Delta Lloyd North Sea Regatta af te zien.

Doublehanded en ORC
Rein Amels en zijn bemanning vormen het enige tweemansteam. Amels gebruikt de oversteek als voorbereiding op de Shetland Round Britain & Ireland Race 2010, die hij in juni ook doublehanded wil gaan afleggen met zijn Salona 42 Rafiki. In de ORC wonnen de Ellinor van Cees van Nes en de Gouden Ruiter van Willem Kats vorig jaar. Zij verschenen vanavond ook aan de start. Net als de Antares van Frans Winterswijk, die in 2008 iedereen in zijn klasse de loef afstak.

Over de Delta Lloyd North Sea Regatta
De 110-mijl lange Vuurschepenrace van Scheveningen naar Harwich vormt de opening van de Delta Lloyd North Sea Regatta. Na een rustdag in Harwich, varen de IRC en ORC klassen op vrijdag 14 mei de R.O.R.C. North Sea Race terug naar Nederland. In het pinksterweekend van 21 t/m 24 mei varen ruim 26 klassen wedstrijden voor de Scheveningse kust. Verschillende disciplines doen hier aan mee: grote jachten, Olympische klassen, catamarans en open boten. De hoofdsponsor van het evenement is sinds vorig jaar Delta Lloyd.

Meer info: www.nsr.nl
Foto: © Ronald Koelink - foto-nautiek.nl

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: