Twilight race 2 van 12 mei 2010

Twilight raceEen koude grijze regenachtige avond is nu niet bepaald het ideale weer om een woensdagavond wedstrijd te varen. Poolondergoed, mutsen en handschoenen werden terug uit de Goofies-wintergarderobe gehaald.

Slechts 15 deelnemers verschenen aan de start van de tweede Twilightrace van het seizoen. Bij de eerste start vielen al de eerste slachtoffers van een voorstroomse start. Nog voor het bevrijdende startschot duwde de ebstroom de snelste starters ongenadig over de startlijn, die tegenwoordig gevormd wordt met startboeien. De beslissing van het wedstrijdcomité was ongenadig: general recall en dus opnieuw een startprocedure. Ook bij de tweede start besefte niet iedereen dat de stroom nog steeds meeliep zodat ook daar vier boten te vroeg over de lijn gingen. Enkel de Wemeldinges (Rinus De Jonghe) herstelde zijn fout en sloot achteraan terug aan. De anderen kozen blijkbaar voor een tijdpenalty.

Een nieuwe baan was uitgedacht om toch zeker een kruisrak te hebben. De voorspelde windshift naar het noordoosten bleef uit. Hierdoor werd het een echte kamelenrace werd met veel aan de windse en halfwindse rakken, die traditioneel in het voordeel van de grotere genua’s speelden en het voor de schepen die het van spinnakers en gennakers moeten hebben, moeilijk maakte.

De Xiffé (Patrick Vanden Abeele) zeilde bijna de hele race aan kop, maar moest op gecorrigeerde tijd toch de Scud van René Baartmans met slechts 3 seconden voor laten. De Wemeldinges eindigde op een verdienstelijke derde plaats.

In de Optimist werd tot in de late uurtjes nagekaart, met de traditionele snert en de bitterballen van onze sponsor UK-Halsey-Sailmakers (Bergen op Zoom) smaakten voortreffelijk.

Tekst: Marc Claessens

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: