Normandy Channel Race

MoonpalaceHeren zeilers, zo maar niet voor het één of het ander, maar 2 landgenoten zijn momenteel aan een 1000nm race bezig. Het gaat hier om een double handed race en we spreken hier over een Belg en een Nederlander (of andersom, afhankelijk van hoe chauvinistisch u wel niet bent). Dat beide heren mannen van een kaliber zijn dat noemenswaardig is, zal u verder in dit bericht wel beamen. Ze zijn de 16de mei gestart en het duo ligt nu op een 3de plek nek aan nek (lees: minder dan 1 mijl) met de nr 2.

Roeland Franssens en Michel Kleinjans

Dat Michel Kleinjans van een Class 40 droomt is geen geheim, en dat Roeland Franssens nu net de mogelijkheid heeft om over zulks 40 voets speelgoed te beschikken kwam de Belg goed uit. De 38 jarige Roeland uit Breskens zei ons nog dat het lang geleden was dat hij zenuwachtig was voor een wedstrijd en dat hij blij ging zijn dat ze gestart waren. “Ik kijk er echt naar uit man.” zei hij. “Ik ben niet echt zenuwachtig, maar het is zo een beetje een gevoel van spanning weet je?” Bon, ze zijn nu vertrokken en liggen ter hoogte van Lands End. Michel zag ik vorige week nog in de winkel en dan zei hij op z’n typische droge Michel manier dat hij iets warm zocht want hij ging “een tripke”maken.

De baan

De start van de Normandy Channel Race vond in Caen plaats, ging dan via Iles de Marcouf naar de boei Bell Fairway een beetje ten Westen van het eiland Wight die ze aan bakboord moesten ronden. Vervolgens rond Lands End naar Tuscar Rock in Ierland (zo’n 66nm ten Zuiden van Dublin), van daar even rond de Fastnet Rock en dan naar Les Sept Iles in Normandië, waar er toch wel bangelijk wat stroming staat en waar het deftig kan spoken als de wind en de tij het niet met elkaar eens zijn, om terug te finishen in Caen. Wel jongens, we zullen jullie volgen en zijn benieuwd hoe jullie het er vanaf zullen brengen.

Adriaan van Oord

De Class 40 Moonpalace is in haar tweede seizoen en is eigendom van Adriaan van Oord. De Moonpalace vaarde onder meer vorig jaar de Fastnet Race waar de boot 9de werd op de 20 Class 40’s. Adriaan en Roeland hebben dit jaar een mooi programma met zowel full crew als double handed wedstrijden. We zijn er zeker van dat we van dit project nog op een positieve manier gaan horen. Of de boot genoemd is naar het boek van Paul Auster zal je zelf aan Adriaan en Roeland moeten vragen denk ik.

www.normandy-race.com

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: