Meer dan 30 schepen uit 6 landen aan de start tijdens het EK J/24

EK J/24Over ruim drie weken start op de Oosterschelde het Europees Kampioenschap Zeilen in de J/24 klasse . De J/24 klasse is de grootste one-design zeiljachtenklasse ter wereld. De wedstrijden zullen plaatsvinden op de Oosterschelde bij Kamperland van 5 tot en met 10 juni. Het wedstrijdcentrum wordt gevestigd in Roompot Marina.

Inmiddels hebben 30 teams zich ingeschreven uit 6 verschillende landen. Zo’n 150 zeilers uit Zweden, Italie, Griekenland, Engeland, Duitsland en Nederland zullen in Kamperland aan de start verschijnen. Het belooft een spannende open strijd te worden nu de grootste kanshebber, de Engelsman Ian Southworth, zich heeft teruggetrokken. Southworth werd in de laatste vijf jaar driemaal Europees kampioen en gold daardoor als de absolute favoriet voor de titel.

Wanneer we afgaan op de resultaten van vorige Europese Kampioenschappen zal de strijd vooral gaan tussen de ´Stouche´ met aan het roer de Brit Stuart Jardine (3e in 2009 en 4e in 2008) en de Duitse schepen ´Günni´ van Matthias Garzman (2e in 2009) en de Europees kampioen van 2008 Stefan Karsunke met ´Max Bahr´. Outsider voor de titel is zijn vroegere teamgenoot Marc-Daniel Mählmann, die dit jaar met een eigen J/24 ´Xenon´ deelneemt aan de strijd.

De aanwezigheid van zoveel buitenlandse topzeilers neemt niet weg dat ook de acht Nederlandse zeilteams zich duchtig zullen laten gelden op hun thuiswater. Zij hebben het weekend voorafgaande aan het Europees Kampioenschap de gelegenheid om zich terdege voor te bereiden tijdens het Open Nederlands Kampioenschap op dezelfde locatie.

Oosterschelde is uitdaging

Het Europees Kampioenschap /J24 zeilen word dit jaar extra spannend en competitief door de moeilijke zeilomstandigheden op de Oosterschelde. De sterk wisselende getijdenstromingen tussen de zandbanken doen een extra beroep op de navigatiekunde van de verschillende teams.

Ideale locatie in Roompot Marina

De organisatie prijst zich gelukkig met de locatie voor dit Europese Kampioenschap. Het vijfsterren ‘Beach Resort Roompot’ met zijn eigen jachthaven ‘Roompot Marina’ biedt een prima huisvesting voor de teams. De jachthaven en het park beschikken over alle belangrijke faciliteiten die nodig zijn bij een belangrijke internationale zeilwedstrijd. De deelnemers hoeven in feite niet van het park af omdat alles wat ze nodig hebben te vinden is op Beach Resort Roompot. Zo zijn er verschillende restaurants, is er een supermarkt en hebben de deelnemers zelfs de beschikking over een subtropisch zwembad. Tijdens het evenement kunnen de zeilers gebruik maken van een eigen aanlegsteiger en een mobiele kraan. De wedstrijden zijn voor een groot deel te volgen van af de wal en dat is goed nieuws voor de naar verwachting 5.000 gasten die op Beach Reasort Roompot tijdens het evenement aanwezig zullen zijn.

Nederlands kampioenschap als warming/up

Op 29 en 30 mei, het weekend voorafgaande aan het Europees Kampioenschap, wordt als generale repetitie voor de zeilers, op dezelfde locatie het Open Nederlands Kampioenschap gehouden. Tot dusver zijn hiervoor 16 teams ingeschreven. Ook de Open Nederlandse kampioen van vorig jaar, de Duitser Jan Kähler, zal aanwezig zijn om zijn titel te verdedigen.

Op www.j24.nl/ec2010 kunt u terecht voor meer informatie over het europees kampioenschap J/24 zeilen 2010

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: