100 Mijl Race ofwel de Bruine Bank Race

Bruine Bank RaceDe klassieke 100 Mijl Race ofwel de Bruine Bank Race is zaterdagochtend voor de kust van Scheveningen tijdens de North Sea Regatta van start gegaan. Dertig minuten later dan gepland vanwege plotseling opkomende dikke mist. Om 09.50 uur klonk het verlossende schot voor de dertien doublehanded wedstrijdboten, waaronder de trimaran "Thrillseeker", de mini "Saudade" uit de Klasse Mini en de Open 40 "Tuned.

De bemanningen van "Big Time"en "Vuurflits" joegen hun jacht iets te vroeg over de denkbeeldige startlijn waardoor zij een extra ronde moesten maken. Kruisend op weg naar de benedenwindse boei die langs bakboord diende te worden gerond, wist Vuurflits zich echter al snel een tweede positie in het wedstrijdveld te verwerven.

De "Hayai" van Nico Budel, had eveneens een onfortuinlijke start. De reefinstallatie van het voorzeil liet het afweten. Na reparatie van de furler is het gloednieuwe jacht, dat ook aan de komende Round Britain gaat deelnemen, alsnog vertrokken. Met vijf uur vertraging.

De dertien mono- en multihulls zijn kruisend aan de wind op weg naar de Bruine Bank, waaraan de race zijn naam ontleent. Op deze ondiepe richel dienen twee kardinale boeien te worden gerond. Het is aan de schippers zelf of ze het parcours Scheveningen - Bruine Bank - Scheveninge linksom of rechtsom varen. Afhankelijk van de getijstromingen en de wind.

Vorig jaar is de snelste tijd, van elf uur en negen minuten, in de 100 Mijl neergezet door "Moonpalace", een Class 40 Pogo. Op IRC rating won "Addixion" een X-332. Morgen wordt bekend of dit jaar, het derde achtereenvolgende jaar dat de wedstrijd wordt gehouden, de tijd scherper wordt gesteld. Naar verwachting komen de laatste boten tegen zonsopgang binnen.

De 100 Mijl Race wordt georganiseerd door Shorthanded.nl in samenwerking met de wedstrijdorganisatie van de North Sea Regatta en Jachtclub Scheveningen.

Shorthanded.nl heeft de klassieke Bruine Bank Race, die in 1951 het levenslicht zag, vier jaar geleden nieuw leven ingeblazen.

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: