Bewogen tweede dag Delta Lloyd North Sea Regatta 2010

Het was een bewogen tweede dag van de Delta Lloyd North Sea Regatta 2010. Na uitstel wegens de hardnekkige mist kwam de deelnemersvloot eind van de ochtend al in actie voor de Haagse kust. Alle geplande races konden doorgaan. Voor de IRC, ORC, X-35 en First 31.7 klassen barstte vandaag de tweedaagse strijd om de Yeoman Challenge Trophy los. De Xcentric Ripper (IRC 2-3) van John van der Starre en de Who's NeXt (ORC 1) van Ploos van Amstel bleven ongeslagen. Op de Laser-baan ging een deel van de vloot de fout in, wat tot het schrappen van de eerste wedstrijd leidde.

IRC - Antilope en Xcentric Ripper op dreef
De Belgische Grand Soleil 43 Antilope kwam vandaag sterk uit de startblokken in de IRC 1. Schipper Sebbe Godefroid: 'Het ging een stuk beter dan gisteren. We hebben ons toen een beetje laten vangen. De mensen voeren veel agressiever dan verwacht. Daar waren we nu wel op voorbereid. De ruwe kanten zijn geslepen en het team loopt lekker." De Charisma Swan 45 van Nico Poons, regerend wereldkampioen, had een mindere dag. Tacticus Paul Willcox (RSA): 'Het was een moeilijke dag voor ons. We hadden moeite om aan-de-wind de juiste snelheid te krijgen en een paar slechte beslissingen helpen dan niet mee." Het Belgische team scoorde een serie van 1-1-2. De Xcentric Ripper J-109 van John van der Starre kwam in de IRC 2-3 driemaal winnend over de streep.

Chaos op de Laser-baan
'Het was een chaos op de baan", reageerde Evi van Acker (BEL), vierde op de ISAF World Ranking in de olympische Laser Radial. 'De helft van de vloot voer de verkeerde baan, dus er was grote verwarring." Doordat het moeilijk te bepalen was wie nou uiteindelijk wel het juiste parcours had afgelegd, besloot het racecomité dat het eerlijker was om die wedstrijd te schrappen. Daardoor kwamen de drie Laser-klassen slechts eenmaal geldig in actie. Bij de Laser Radial won Yuri Hummel, gevolgd door Delta Lloyd Kernploeg-zeilster Marit Bouwmeester. Eduardo van Vianen was de sterkste in de Laser Standard.

Laser 4.7 (jeugd) - Paaltje Spelde
De Laser 4.7-talentploeg vaart deze dagen onder de deskundige begeleiding van Steven Krol, 470-zeiler uit de Delta Lloyd Kernploeg. Rick Spelde had een prima start en wist die te benutten: 'In het eerste kruisrak ben ik naar links gegaan, waar ik goede druk kreeg." Hij pakte direct al een flinke voorsprong en hield die vast tot het laatste halve-windse-rak: 'Ik zat niet op te letten. Wouter Sonnema kwam heel dichtbij, dus het was super spannend. Gelukkig kon ik hem net voor blijven."

FD - 'Stevige competitie'
De top drie in de oud-olympische FD-klasse doet weinig voor elkaar onder. De broers Bas en Marc van de Pol pakten vanochtend de eerste zege: 'Het was lastig varen in die klotsbak. De golven kwamen van alle kanten. Het zicht was af en toe matig, waardoor het niet altijd makkelijk was om de boei te vinden." De strijd om de podiumplekken gaat tussen de broers, het Duitse duo Luedtke/Schaefers en de Nederlanders Wijgers/Kamphuis. De Duitsers gaan voorlopig aan de leiding.

Er waren nog meer zeilers die zich ongeslagen door de klotsgolven van de Noordzee manoeuvreerden. Regerend IFDS wereldkampioen 2.4mR en Haagse Sportman van 2009, Thierry Schmitter zette drie eentjes achter zijn naam. In de Efsix bleven Jens Schlittenhard en Jens Scheinert uit Duitsland ongeslagen. M. Eekhof en zijn bemanning deden dat in de Javelin.

Het eerste Delta Lloyd North Sea Sounds concert was een succes. Duizenden muziekliefhebbers verzamelden zich op de kades en boten in de haven. Alain Clark, Hans Dulfer en Berget Lewis gaven daverende optredens, waarna het feest in het zeilersdorp nog even verder ging.

www.nsr.nl
Foto: Richard de Jonge

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: