Charity Cup 2010

  • Author: Ice
    Date: zo, 23/05/2010 - 11:56

Charity Cup 2010Op zaterdag 15 en zondag 16 mei werd op de Oosterschelde vanuit het Goese Sas de 4e aflevering van de Charity Cup gehouden. De Charity Cup is een jaarlijks terugkerend zeilevenement waarvan de opbrengst bestemd is voor het goede doel. Dit jaar is dat het Sophia kinderziekenhuis. Het was de eerste keer in het bestaan van dit evenement dat de races plaatsvonden op zowel de zaterdag als de zondag.

Zaterdag 15 mei:
Na een druilerige regenachtige week is het zaterdag strakblauw en staat er een licht briesje. De organisatie heet iedereen welkom met gratis koffie en een gratis Zeeuwse Bolus.
Na de skippersmeeting gaat iedereen het water op voor de wedstrijd. Omstreeks 11 uur klinkt het startschot na een uitstel van ongeveer 20 minuten. In dit veld zijn in totaal 21 schepen vertrokken waaronder een aantal sportboten. Twee Melges24's, een J-24, twee J-80’s en een X-79. Ook van start gaan o.a Harfang, een First 40.7 van Frank Meulemeester, de First 34.7 Wemeldinges van Rinus de Jonge, de Sailforce SunFast 40 van Marco van Dijke en twee 31.7’s, de Sea Dazzle en de Bloody Mary.

In de SW A klasse zijn er met dit windje 2 tot 3 bft. meerdere favorieten, waaronder de Dehler DB2 van Team vd Visse en de Shamrock (X one ton) van de gebroeders van de Sande.
De Wemeldinges neemt echter al rap de leiding, maar wordt op de hielen gezeten door de 2 Melges24's.
De Sailforce, de DB-2 en de Harfang volgen kort daarachter. De Hanse 400 Grand Cru van Ben Wohrmann en de Shamrock sluiten aan en een soort kopgroep is gevormd.

De gekozen baan voert het veld naar de Zeelandbrug en dan al reachend terug voorbij het Goese Sas en via een lus uiteindelijk terug naar de finish voor het Goese Sas. De line honors
zijn voor de Melges 24 van Theun Hage. De wind die toch aangetrokken is tot
een 14 knopen zorgt ervoor dat er rap gefinisht wordt. Een aantal fanatiekelingen hebben aansluitend nog een koers uitgezet om verder te trainen voor de race van de volgende dag.

In de SW B klasse doet de Vondeling van Dirk Kloosterman prima zaken in het eerste aan de windse rak door heel hoog te starten. Daarachter onstaat een felle strijd tussen de Orata (Optima 92), de Bikolo (Dufour 2800) en de Diricawl (Brin de Folie). Aanvankelijk komt de Fizzer van Ron Legemaate goed mee maar mist power in het voor de windse rak.
De Bikolo en de dames van de Diricawl varen een sterk spi rak en daardoor maakt Piet Germing van de Orata zich na afloop terecht zorgen om de uitslag. Hij is net achter de damesboot over de finish gegleden en weet niet hoe hij dit thuis moet gaan vertellen. Gelukkig voor Piet stijgt hij in het dagklassement op rating (zonder spi) naar een tweede plaats. Vondeling is dagwinnaar!

Nadat iedereen afgemeerd ligt aan de buitensteiger voor de sluis kan het naborreleren of "evalueren" starten. In de feesttent achter de dijk vindt ook de prijsuitreiking en de traditionele verloting plaats. Daarna is het tijd om te eten. Eerst Soep van Gisteren (bedankt Marijke) en daarna een gezellige en overheerlijke Barbecue. Voor de uitgehongerde zeilers is zelfs een frietkar neergezet, waar Jo en Ineke de patatten voor iedereen bruin bakken!
Voor de kleintjes staan er 2 springkussens en is er een volleybalveld uitgezet. Tijdens de avond treed de gerenommeerde band "El Combo" op en zijn de prachtige foto's, belangeloos gemaakt door Anusjka Martens van Objectivo.nl, reeds te bezichtigen.
Kortom een erg geslaagde eerste cup dag!

Zondag 16 mei:
De dag begint weer in de tent met een gratis kop koffie, wederom laat de wind het wat afweten, maar de voorspelling ziet er gunstig uit. De deskundigen verwachten een toenemende wind vanuit het zuidwesten. Om 11 u. vertrekt het veld voor een baan van17 mijl.

De X-one ton Shamrock is erg goed weg, samen met de Melges 24 van Theun Hage. Bij het eerste merkteken ligt de Melges op plek 1, kort daarachter de Wemeldinges, X one ton, de Harfang, de DB-2 en de andere Melges van Matthias Lambrecht. De J-24 van havenmeester Hasse (die zich aan het voorbereiden zijn op het EK J-24) volgt sterk. De wind zit iets meer in de Westhoek dus de gennakers zijn genoodzaakt meer mijlen temaken door hoeken te branden. De Melges 24 van Theun Hage pakt ook op zondag de line honors.

In de SW B klasse pakt de Spirit 28 Vivat van Fedde v.d Velde de dagtitel! Op de tweede plaats wederom de goed voorbereide Orata van Piet Germing die uiteindelijk ook het totaalklassement wint.

ORC winnaar wordt de Wemeldinges met op de 2e en 3e plaats respectievelijk de Bloody Mary en de SailForce.

Sail4Charity wenst o.a hartelijk te bedanken:

Alle deelnemers, de wedstrijdcommissie van de WSVW voor de wedstrijdleiding, alle vrijwilligers, alle sponsors, Hansa watersport, Gemeente Goes, de familie Hendriks voor het beschikbaar stellen van hun Rib, Anusjka Martens en iedereen die dit prachtige evenement verder mogelijk hebben gemaakt.

Sail4Charity zet zich heel 2010 in voor het Sophia Kinderziekenhuis en zal eind 2010/begin 2011 bekend maken welk bedrag er naar “Vrienden van het Sophia” kan worden overgemaakt.

Graag tot volgend jaar en kijk aub regelmatig op www.sail4charity.nl

De Charity Cup 2010 uitslagen vind je onderaan in de bijlage.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: