NSR: Yeoman Challenge Trophy beslist op derde dag

Op de derde dag van de Delta Lloyd North Sea Regatta 2010 werd de strijd om de Yeoman Challenge Trophy beslist. Na een weekend van vijf tot zes races konden de winnaars in de ORC, IRC, X-35, First 31.7 en Mumm 30 de felbegeerde beker in ontvangst nemen. Met nog een dag te gaan, stijgt de spanning in diverse klassen. In de J-22 (31 boten) kwamen Den Boer en Bol op gelijke hoogte. In de F18 (54 cats) scheelt het een punt tussen de wereldkampioenen De Koning/Visser en de Nederlandse titelhouders Heemskerk/Tentij. De Hans Horrevoets Memorial Trophy ging naar de Griel.

De wind liet het vanochtend lange tijd afweten om uiteindelijk zeer voorzichtig met 4-5 knopen op te steken. Dat was net voldoende om alle klassen in actie te laten komen. En om de zeilers eerst wat tijd te gunnen om bij te komen het muzikale avondje Delta Lloyd North Sea Sounds.

Yeoman Challenge Trophy
In de IRC 1 kwam de Charisma Swan 45 van regerend wereldkampioen Nico Poons sterk terug van een matige dag gisteren. Het internationale team noteerde drie paaltjes op rij. De Checkmate Swan 45 van Peter de Ridder bleef in zijn kielzog en eindigde op hetzelfde aantal punten. Doordat De Ridder en zijn team minder eentjes haalden, werden ze tweede overall. In de IRC 2-3 bleek de Xcentric Ripper J-109 van John van der Starre toch te verslaan. Zelfs tweemaal achter elkaar, maar het was toch voldoende om de leidende positie vast te houden.
In de ORC 1 kreeg de Who's neXt X-46 van Ploos van Amstel vandaag eindelijk eens klop in de slotrace. Het succesteam pakt de Yeoman Challenge Trophy met zes punten voorsprong. Harry Amsterdam stuurde zijn Arcona 340 naar de top van het klassement. In de ORC 3 ging de Beau Bateau van schipper Zweden overtuigend met de beker aan de haal. De Celestine van Van der Hout wist de Gambiet net voor te blijven.
Drs. X van Cees Wieringa en Who's next van Alwin van Daelen vochten in de X-35 een onderonsje uit. Oud-wereldkampioen Wieringa pakte de trofee. Bij de First 31.7 eindigde de Villa First van Adri van de Velde bovenaan. In de Mumm 30 was dat de Mumma Duck van Thijs Moes.

J-22: Spannende voorbode voor WK J22
De J22-top is zeer aan elkaar gewaagd. De nummer één van gisteren, het trio Veraar/Brouwer/Janssen, kon in het lichte weer van vandaag geen potten breken. De mannen finishten als elfde en vielen daarmee terug naar de vierde plek overall. 'Het ging niet zo goed. De wind stond op een gegeven moment gewoon uit. Wij zijn beter als het wat meer waait, zoals zaterdag", aldus de stuurman Ronald Veraar. Jeroen den Boer, Martijn Punt, Melissa Zwaan en Joost Kroon weten juist wel raad met een bries van 4 knopen en stroming tegen. Daar lieten ze vanmiddag geen twijfel over bestaan. Het viertal kwam met vijf minuten voorsprong als eerste over de finish. Den Boer: 'We gingen hard en hoog. Gisteren ging het vooral bij de starts mis. Die liepen nu ook niet lekker, maar er zijn niet zoveel mensen die deze omstandigheden echt goed beheersen." Nic Bol, Dennis Goethals en Janneke Hin staan met het gelijke aantal punten tweede overall, op een punt gevolgd door het team van John den Engelsman. Het WK J22 2010 in Den Haag belooft een spannende strijd te worden.

F18 Wereldkampioenen nipt aan de leiding
De regerende F18 wereldkampioenen Coen de Koning en Thijs Visser gaan met hun nipt aan de leiding in de F18-klasse met 54 catamarans. Na vijf races en een aftrek staan ze slechts een punt voor de Nederlandse kampioenen Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij. Beide teams pakten vandaag een paaltje. De Koning: 'We lagen in die eerste race geen eerste, maar hebben ons straf naar voren gevaren. Dat lukte door rekening te houden met de stroom. Dankzij onze dubbele lijzittechniek sloegen we voor de wind een redelijk gat." Dat betekent dat beide zeilers bij licht weer onder spinnaker aan de kant van het zeil gaan zitten. In de tweede wedstrijd ging het in het laatste deel van het kruisrak mis: 'We konden niet overstag toen we dat wilden en overzeilden zo de boei." Dat resulteerde in een negende plaats. Gunnar Larsen en Jeroen van Leeuwen nemen voorlopig de derde positie in.

Bouscholte op de F20
Bij de Dart 18 (15 boten) gaan Karel Boot en Annette de Gier aan de leiding. In de Hobie 16-klasse (12 boten) staan Hans van Nes en Judith Okkerse op de eerste plaats. Bij de F20 met zes deelnemers wisten de technisch directeur van Topzeilen, Hans Bouscholte en zijn bemanning Joris van de Kreeke, vandaag de zegereeks van Peter Vink en Sven de Laaf te doorbreken.

Griel ontvangt Hans Horrevoets Memorial Trophy
Na het tragische overlijden van zeezeiler Hans Horrevoets in de Volvo Ocean Race 2005-06, is de Hans Horrevoets Memorial Trophy in het leven geroepen. Hans nam jarenlang met groot enthousiasme deel aan de Delta Lloyd North Sea Regatta. Daarnaast leidde hij veel van de huidige generatie zeezeilers op. Om hem en zijn levenswerk nooit te vergeten, wordt de HH Memorial Trophy uitgereikt aan het gemiddeld jongste team dat de gemiddeld het beste presteert in de offshores. Dit jaar is dat de Griel Dehler 39 van schipper Robert Jockin, die in de ORC als sterkste uit de Vuurschepenrace en North Sea Race kwam. Jockin reageert verheugd: 'Dit vind ik mooi, vooral voor de jonge jongens aan boord. Hun enthousiamse is zo leuk." Een van hen kende Hans persoonlijk. Joost Gijzel (24): 'Ik heb nog in zijn Brunel Sunergy-broek gevaren. Ik denk dat hij het leuk vond om die aan een jonge zeiler te geven. Hij zei dat hij daarmee drie keer de wereld was rond geweest. Daarom heb ik echt wat met Hans." De 22-jarige Pieter Jockin kende Hans niet: 'Maar ik weet waar deze prijs voor staat, dus het is heel tof dat wij die krijgen. Goed dat de jongens van Delft Challenge niet meededen."

Overige open boten
De lichte, open boten ondervonden meer hinder van de sterke stroming en konden veelal maar één race varen. In enkele klassen wordt het morgen nog behoorlijk spannend. Laser-coach Mark Littlejohn doet goede zaken in de SB3 (13 boten). Hij leidt met twee punten. Gert Roukema heeft dezelfde voorsprong in de Yngling (17) en het Duitse duo Luedtke/Schaefers in de FD (27).

www.nsr.nl
Foto: Richard de Jonge

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: