Vooruitblik Holland Regatta 2010

Delta Lloyd regattaNu woensdag gaat de Delta Lloyd regatta, aka de Holland Regatta, van start in Medemblik. Dit is de vierde World Cup wedstrijd van het jaar, en alle toppers met Olympische ambities worden verwacht in Medemblik. In zo goed als alle klasses is de top tien van de World Ranking present. Het beloofd opnieuw een heel spannende en hoogstaande wedstrijd te worden.

Na een heel licht weer evenement in Hyères zitten alle zeilers te snakken naar goede en stabiele windomstandigheden. Vele toppers lieten zich verassen in Hyères en komen terug om iets goed te maken. De teams die in Hyères wisten te verassen willen uiteraard opnieuw stunten.
Een klein vooruitzicht naar de in actie komende Belgen en de meest in het oog springende Nederlandse en Internationale deelnemers.

Laser Standard
De favoriet in de Standaard klasse is uiteraard Paul Goodison. De Brit, die ook al in Hyères won, zal wel moeten afrekenen met Tom Slingsby, en het zou wel eens een spannend duel kunnen worden tussen die twee. Ook al omdat 5 dagen na de Delta Lloyd regatta het EK van start gaat in Talin, niet echt bij de deur en vele zeilers daar de voorkeur aan gegeven hebben. Misschien kunnen Belgische(Wannes Van Laer) en Nederlandse zeilers (Eduardo Van Vianen, Nicolas Heiner, Rutger Schaardenburg…) hier gebruik van maken om te pieken?

Laser Radiaal
In de Radiaal klasse staan alle ogen gericht op de Nederlandse Marit Bouwmeester. Zij is al een tijdje goed bezig en ze zou op haar “thuiswater” een topprestatie kunnen neerzetten. Maar dan zal ze wel moeten afrekenen met de andere toppers: Fenclova, Dodrovskaya,Tina Mihelic… En Evi Van Acker vaart meestal ook heel goed in Medemblik. Ze kent het water hier heel erg goed en moet zeker tot de kandidaat winnaars gerekend worden.

49er
De concurentie zal in deze klasse weer heel hoog zijn. De vice wereldkampioen Nathan Outheridge uit Australië is weer afgezakt naar Europa. Vorig jaar kwam hij, zag hij en overwon hij alles op zijn Europese toer die hij begon in Medemblik. Kan hij deze stunt herhalen?
Hij zal in ieder geval moeten afrekenen met heel sterke concurenten.
Het wordt ook weer interessant om te zien wat de Belgen Lefèbvre en Janssens zullen doen. Na heel goede prestaties in Palma en Hyères (waar ze even 1 stonden overal) zal hetinteresant zijn om te zien waar het team nu staat en of ze hun lijn verder trekken?

470
Bij de mannen zal er een intense strijd zijn om de top tien te halen. Alle toppers uit alle landen zijn aanwezig: Israël, Australië, Frankrijk , Spanje, Zweden en Engeland. Maar ook hier zijn de Nederlandse ogen vooral gericht op twee Nederlandse top teams: team Coster en team Steven. De gebroeders Coster voeren de World Rankings aan en zijn gebrand om hier te pieken. De Stevens (Lefevre en Krol) deden het in Hyères opnieuw goed en willen die lijn verder zetten, en uiteraard willen ze graag hun Nederlandse concurenten verslaan. Dit wordt heel erg spannend om volgen.
Bij de vrouwen zal het weer een onderonsje worden tussen dezelfde landen: Italië, Frankrijk en Nederland. Lisa Westerhof en Lobke Berkhout zijn op zoek naar hun beste vorm. Misschien komt deze er hier weer uit met hun nieuwe boot?

Finn
Het mooiste verhaal is waarschijnlijk dat van de terugkeer van Roy Heiner naar de Finn. In Atlanta won hij nog een bronzen Medaille, na Sebbe Godefroid, daarna vaard hij in de Soling en was hij vooral actief met zijn Sailing Academy. Het wordt interessant om te zien of hij op zijn leeftijd nog kan meestrijden met de jongere zeilers, zoals Pieter Jan Postma, Ed Wright…
Maar wie weet, misschien inspireert hij wel anderen tot een come back? Sebbe zou normaal als coach aanwezig zijn en zal ruim de tijd hebben om hem in actie te zien…

Match Race
Echte favorieten zijn er in de klasse nog niet, daarvoor is ze nog te jong. Maar sterke kandidaten om in de gaten te houden zijn: Anna Turnecliff, Lucy Mc Gregor, het gehele Nederlandse team en de Rusin Skudina. De Eliots zijn mooi beletterd met de Delta Lloyd stickers en het belooft een mooie race te worden.

RS-X
Bij de mannen is Dorian Van Rijsselberghe de grote favoriet. Als er wind staat zou hij in principe probleemloos een podium moeten kunnen halen, en eigenlijk gaat hij dan zo hard, dat hij gewoon moet winnen. Maar als er minder wind staat zal de strijd heel spannend blijven!
Bij de vrouwen is Blanca Manchon topfavoriete.

De wedstrijd is te volgen via
www.deltalloydregatta.org

en persoonlijke sites:
www.evivanacker.be
www.mantasailing.be
www.olympiceyecatchers.com
www.teamsteven.com

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: