Enerverende North Sea Regatta voor de Yngling klasse

Yngling klasseZeer lastige omstandigheden tijdens de Delta Lloyd North Sea Regatta zorgden voor een enerverende strijd in de Yngling Klasse. In de laatste drie wedstrijden stond er drie keer een ander team aan de leiding. Uiteindelijk mocht team Winergy van Maarten Jamin (NED 355) de hoofdprijs in ontvangst nemen. Met 17 deelnemende teams was dit de best bezochte NSR in jaren.

Weinig wind en veel stroom voor de kust van Scheveningen maakten het evenement dit jaar extra uitdagend. Zeer lange dagen op het water vergden veel van de zeilers. Zeilen is in die omstandigheden echt een uithoudingsport, waarin het zaak ik ook in het laatste rak van de laatste wedstrijd nog optimaal geconcentreerd te blijven. Aan het begin van de laatste dag stond het team van Gert Roukema (NED 2) aan de leiding en kwam bij de start ook goed weg en leidde een deel van het veld naar de favoriete linker zijde. Maar stroom en wind bleken aan de rechter zijde toch aanzienlijk gunstiger, waardoor Reinier de Kler (NED 318) de leiding in het totaal klassement over kon nemen. Jamin zeilde zoals zo vaak door het midden en behield de aansluiting bij de top. Het talentvolle team van Kentgens (stuurvrouw is pas 15 jaar) moest met een plaats in de achterhoede afhaken voor de eind overwinning. In de laatste wedstrijd maakten nog 3 teams kans daarop, allen stonde met 2 punten verschil erg dicht bij elkaar.

Een spannende start tegen veel stroom in zag de teams tergend langzaam de lijn passeren, de kanshebbers over het veld verspreid. Een kleine winddraaiing na 15 minuten zeilen beloonde de conservatieve start van Jamin waarna hij voor het veld langs kon kruisen. Een volgende draaiing van de stroom versterkte die positie, zeker toen de boventon verder bezeild bleek. Gert Roukema op de tweede positie probeerde in het voor de windse rak nog van alles, maar Jamin verdedigde solide en uiteindelijk verloor Roukema nog 2 plaatsen. Met de Kler in het achterveld was de overwinning voor Jamin en zijn team.

Met dit resultaat vaart de Yngling klasse tegen de huidige tendens in. Loopt de zeilsport op alle fronten terug, de Yngling klasse bloeit als nooit tevoren. Niet in de laatste plaats is dit te danken aan de BMW Stichting Jeugdzeilplan. Deze Stichting beheert 23 Ynglings, waarvan er 18 in bruikleen zijn gegeven aan verenigingen, bedrijven en individuele teams. Hiermee wordt het zeilen in het algemeen, en de getalenteerde jeugd in de Yngling in het bijzonder gestimuleert. De Stichting verzorgt opleiding, training en materiaal voor de Yngling Klasse. Gemotiveerde teams en verenigingen kunnen voor 1000 euro per jaar in een door de Stichting verzorgde Yngling wedstrijden varen.

www.yngling.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: