Lastige laatste dag Delta Lloyd North Sea Regatta 2010

Checkmate - Swan 45De Delta Lloyd North Sea Regatta 2010 eindigde met een lastige, laatste zeildag. De lichte zuidwestenwind liet het in de middag afweten, waardoor veel klassen nauwelijks of niet meer tegen de sterke stroming op konden boksen. De ORC en IRC jachten voeren de Fjellstö semi-langeafstandsrace. De ORC 2 ging vanochtend met de grootste vloot van start (25), waarbij Harry Amsterdam met zijn Arcona op handicap won. Checkmate (foto) won de overall in IRC 1.

'De Delta Lloyd North Sea Regatta hoort bij Scheveningen en Scheveningen hoort bij de Delta Lloyd North Sea Regatta", sprak de Haagse wethouder Henk Kool tijdens de prijsuitreiking. 'Ik heb gezien dat de derde haven nog niet in orde is, maar dat gaan we voor volgend jaar verbeteren", zo beloofde de politicus. Harry van der Zwan, directeur sales & marketing Delta Lloyd, sprak voorafgaand aan de prijzenregen lovende woorden uit: 'Wij vinden het belangrijk om de zeilsport toegankelijker te maken. De Delta Lloyd North Sea Regatta is voor ons als sponsor en jullie als zeilers één van de parels."

IRC - Checkmate trekt aan het langste einde
Eind van de middag konden voor de grote boten de totaalklassementen over de inshores en offshores worden opgemaakt. De Checkmate Swan 45 van Peter de Ridder liet de overige 22 jachten in de IRC 1 achter zich. De Ridder: 'Aan het begin van het seizoen hebben we de boot voor IRC geoptimaliseerd, dus met kleiner grootzeil en masttop spinnakers. Uiteindelijk hebben we zonder aftrek ook van de Charisma [Swan 45] gewonnen. Dit was een goede generale voor het WK in september. Dan mogen we de No Limits lenen om mee te kunnen doen." In de IRC 2-3 ging de eindzege naar de Xcentric Ripper J-109 van John van der Starre.

ORC - Champagnebad voor Moshulu
In de ORC 1 ondervond de Who's neXt X-46 van Ploos van Amstel, met Volvo Ocean Race-zeiler Gerd-Jan Poortman aan boord, weinig weerstand. Het succesteam scoorde zes paaltjes op rij, gevolgd door twee tweetjes. Poortman: 'We hebben veel getraind en er worden grote stappen gezet. Je ziet dat we boven het ORC-niveau uit stijgen. Nu moeten we bekijken wat de beste vervolgkeuze voor het team is." In de grootste klasse voor jachten, de ORC 2, ging het Scheveningse Moshulu met overmacht over de baan. De eindzege werd uitnbundig met veel Champagne gevierd. De Lucifer van Ilya van Marle pakte de ORC 3-overwinning en Bram van der Hout stuurde zijn Celestine naar opnieuw een zege.

Laser, J-22, Yngling en MaxFun
Op de Laser-baan zeilde de Radial-vloot één race, waar na de bries te zwak werd om nog tegen de stroming op te boksen. Uiteindelijk keerden de zeilers onverrichter zaken terug naar de haven. Wouter Sonnema eindigde als eerste in de Laser 4.7, Ben Koppelaar in de Radial en Douwe Broekens in de Standard. Door de sterke tegenstroom kreeg de J-22 klasse het voor elkaar om eindelijk zonder algehele terugroep te starten (dus niemand te vroeg). John den Engelsman en zijn team pakken uiteindelijk toch de eindzege in de J-22. Maarten-Jamin en zijn bemanning wonnen in de Yngling-klasse. Walter Geurts en zijn mannen mochten eveneens de hoofdprijs ophalen.
MaxFun veldMaxFun veld

SB3: Coachduel door Zuiderbaan beslecht
Laser-coach Mark Littlejohn en talentcoach Klaartje Zuiderbaan troffen elkaar deze Delta Lloyd North Sea Regatta op de Laser SB3-baan. Littlejohn had vanochtend een voorsprong van twee punten op het Duitse team van Reinhard Schroeder. Zuiderbaan, Remco Hoeffnagel en Alessandro Tinoco stonden derde, maar pakten het eerste paaltje op de slotdag. Zuiderbaan: 'Het was lichtweer met veel tegenstroom en een heel lang kruisrak. Mark en wij waren netjes samen weg. Bij de eerste keer dat we elkaar tegenkwamen, kregen we net een vijf graden winddraaiing. Daardoor konden we voorlangs kruisen en vervolgens konden we de race controleren." Dat bracht de twee coaches op de eerste en twee plek overall. Zuiderbaan: 'We zeiden toen nog tegen elkaar dat het mooi zou zijn als Mark een OCS zou varen en dat gebeurde ook." En zo wonnen Zuiderbaan/Hoeffnagel/Tinoco het totaalklassement in de Laser SB3.

Efsix: hattrick voor Eekhof/De Bruijn
In de Efsix met vijftien deelnemers kwamen Marcel Eekhof en Joop de Bruijn als overduidelijke winnaars uit de bus. Het tweetal won de serie met zes punten voorsprong. Daarmee pakten de mannen de derde eindoverwinning op rij. 'Kennelijk liggen de stroming en golven ons", luidt het nuchtere commentaar. 'Die drie eentjes kwamen niet vanzelf hoor. Ik ben 63 en hang nog in de trapeze, waarvoor ik drie keer per week in de sportschool zit", lacht Joop de Bruijn.

FD: Engelse kampioenen troeven Nederlanders af
Het was de eerste keer dat Toby Barsley-Dale en Gareth Russell naar de Delta Lloyd North Sea Regatta kwamen. Na een spannende serie van elf races gingen de regerende, Engelse kampioenen in de oud-olympische FD-klasse er met de buit vandoor. 'Het lichte weer ligt ons wel", verklaart Barsley-Dale. Voor aanvang van de laatste race stond de top drie op gelijke aantal punten. De broers Van der Pol werden tweede, gevolgd door Wijgers/Kamphuis. 'We komen volgend absoluut terug en dan nemen we meer boten mee."

First 31.7: Villa First wint clubkampioenschap
Ook in de First 31.7 viel de beslissing pas in de slotwedstrijd. Voor deze klasse met tien deelnemers geldt de Delta Lloyd North Sea Regatta als clubkampioenschap. Vandaag zeilden ze de laatste twee races. Het ging tussen de Villa First van Adri van de Velde en de Blauwe Knoop van Wim Hermans. Van de Velde: 'Er moest een boot tussen ons en de Blauwe Knoop zitten om ze te verslaan. Hun opzet was om ons niet te laten winnen, want dan hadden zij meer eentjes en zouden ze winnen. Daarom gingen ze vaak overstag om ons uit ons ritme te halen. Wij lagen zo met elkaar in de clinch, dat een paar andere teams zich in de strijd konden mengen. In het tweede kruisrak hebben we ze laten gaan en kon er een boot tussen komen." Deze overwinning komt naar eigen zeggen uit de lucht vallen: 'Maar we zijn er wel heel erg blij mee."

F18 wereldkampioenen winnen
De regerende F18 wereldkampioenen Coen de Koning en Thijs Visser pakten na een spannende reeks de eindzege in de F18 (54 boten). De F18 cats konden vandaag ondanks de lichte condities toch nog drie races afwerken. Het Delta Lloyd F18-team eindigde vijf punten voor het Bulthaup duo Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij. De nieuwe formatie Oskar Zeekant en Karel Begemann steeg naar de derde plaats overall. In de Hobie 16 ging de eindzege naar het meidenteam Mariëlle Zonneveld en Celine van Dooren. Karel Boot en Annette de Gier bleven ongeslagen in het Dart 18-veld. Zij trokken een eerste plaats als 'slechtste' resultaat af.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: