Moeilijke condities eerste dag Delta Lloyd Regatta 2010

Op woensdag 26 mei ging de Delta Lloyd Regatta 2010 met moeilijke condities van start. De noordoostenwind was aanvankelijk zeer variabel, maar werd stabieler naarmate de sterkte toenam tot ongeveer vijftien knopen. Ondanks de maand mei, was het koud vandaag. Er gingen in totaal 704 boten uit 53 landen van start voor de kust van Medemblik. Uit de Delta Lloyd Kernploeg gaan Laser-zeilster Marit Bouwmeester en paralympisch 2.4mR-zeiler Thierry Schmitter aan de leiding. Lisa Westerhof en Lobke Berkhout staan tweede in de 470.

Laser Radial: Sterke start Bouwmeester
De Friese topzeilster Marit Bouwmeester kwam vandaag sterk uit de startblokken. Ze begon haar serie met een paaltje. In de tweede race kwam ze knap terug van een 21ste naar een vierde plek en ze sloot af met opnieuw een overwinning. Daarmee gaat ze aan de leiding in het veld van 37 deelneemsters. 'Op dit soort dagen moet je ervoor zorgen dat de afstand niet te groot wordt. De wind was heel vaag. Ik heb geen idee hoe ik mijn races moet verklaren. Je moest echt varen met wat je zag, maar mijn down wind snelheid heeft zeker geholpen vandaag", concludeerde Bouwmeester na afloop.

Haar trainingspartner Claire Blom begon eveneens voortvarend aan de Delta Lloyd Regatta. Ze finishte de eerste wedstrijd als tweede en vervolgens als tiende. Daarmee stond ze vijfde overall, totdat de tweede gele vlag voor pompen omhoog ging: 'Dat gebeurde in het eerste voor-de-windse rak van de laatste race. Ik kreeg er al eentje vijftig seconden voor de eerste start, dus dat was zuur."

2.4mR: Schmitter op kompas naar top
'Dit was weer een typisch IJsselmeer weertje met 30 graden shifts en golven. Als je de eerste shift miste, was je weg", aldus titelverdediger Thierry Schmitter. Na de eerste dag gaat hij met een score van 1-1-2 aan de leiding in de paralympische 2.4mR-klasse (18 boten), gevolgd door de Fransman Damien Seguin. Schmitter: 'Hij lette op mij bij de starts, maar ik had hem steeds onder mij. Daardoor kon ik mijn eigen klapjes maken. Je moest alleen met je kompas bezig zijn. De winddraaiingen naar links waren korter dan naar rechts."

470-vrouwen: Westerhof/Berkhout bevechten tweede plek
Ook de 470-vrouwen (64 boten) ondervonden moeilijke omstandigheden in hun eerste wedstrijd later in de middag. De regerende wereldkampioenen Lisa Westerhof en Lobke Berkhout kwamen als vijftiende door de finish. Vanaf dat moment kregen de dames de stijgende lijn te pakken, die met een paaltje eindigde. Berkhout: 'Dat is het eerste eentje van dit jaar. Het was een mooie inhaalrace. We lagen ongeveer vijfde of zesde toen we in het tweede kruisrak opschoven naar de derde plek en onder spi ging het gas erop. We hebben echt een onwijs goede snelheid, die we lang niet meer hebben gehad." De Françaises Emmanuelle Rol en Helene Defrance gaan met twee punten voorsprong aan de leiding. Het tweede Delta Lloyd Kernploeg-duo Margriet Fokkema en Marieke Jongens staat elfde.

Matchracen: Groeneveld/Bes/Van der Werf op koers
De helft van de eerste ronde van de machtrace serie zit erop. Dat betekent dat de acht teams in de drie poules elk een race tegen elkaar zeilden. Morgen volgen er nog eens vier. Vier teams wisten alle paaltjes te pakken. Het Nederlandse trio Renée Groeneveld, Annemieke Bes en Brechtje van der Werf was er één van. De Britse Lucy Macgregor, Spaanse Silvia Roca en Russische Ekaterina Skudina en hun bemanningen haalden eveneens een honderd procent score. Coach Maurice Paardenkooper: 'Renée, Annemieke en Brechtje hebben goed nadenkend gevaren. In de eerste race tikten ze de ankerlijn van het startschip aan en hadden ze al voor het schot een penalty te pakken. Ze rondden de laatste bovenboei met de boeg (voorkant boot) net achter de spiegel (achterkant) van de Britten. Voor de wind hebben ze het mooi uitgespeeld."

RS:X-mannen: Dorian van Rijsselberge vierde
'Het ging niet zo heel erg gek', zei Dorian van Rijsselberge in zijn eigen taalgebruik. De windsurfer scoorde een 1, 6 en een 3. Het RS:X-veld telt 87 planken en dus varen ze in twee vloten de kwalificatiereeks. Volgens de titelverdediger had hij vandaag beter gekund: 'Er stonden veel windvlagen. Je moest continu opletten waar de wind stond. Goed kijken dus. Maar ondertussen moet je ook nog steeds je zeil trimmen om van planeren terug te schakelen naar die windwakken. En je moet weten waar je heen wilt varen en... Je moet ook nog pompen aan het zeil. Het was echt multi tasken zeg maar!' De Texelaar staat na drie races op de vierde plek. Mashiah Nimrod staat eerste (IRL). Bij het WK RS:X 2009 won hij zilver en Van Rijsselberge brons.

470-Mannen: Britten leiden
In het 470-mannenveld van 79 teams presteerden de Britten Nic Asher en Elliot Willis het meest constant met een serie van 1-2-4. Zij gaan aan de leiding. Sven en Kalle Coster staan negende na drie races. De broers scoorden een serie van 12-6-6. 'We zijn gematigd tevreden. Het waren hele rare omstandigheden. Er zaten shifts van wel dertig graden bij en drukverschillen van zeker 7-8 knopen. Het was hollen of stilstaan, maar we zijn blij dat we drie fatsoenlijke wedstrijden achter elkaar konden varen."

Finn: Pieter-Jan Postma terug in top tien
Voor de Nederlandse Finn-zeiler Pieter-Jan Postma betekent de Delta Lloyd Regatta 2010 zijn comeback op internationaal niveau. Hij laste deze winter een studiepauze in. Voorafgaand aan deze vijfde World Cup van 2010 zei hij blij te zijn met een tiende plaats overall. Na de eerste dag staat hij tiende, waarmee hij dus op zijn eigen koers ligt. De Spanjaard Rafael Trujillo gaat aan de leiding. De wereldkampioen van 2007 (toen Postma zilver pakte) wordt sinds het begin van dit seizoen door Sebbe Godefroid (BEL) gecoacht.

Ook oudgediende Roy Heiner keerde vandaag terug op het hoogste niveau van de klasse, waarin hij in 1996 olympisch brons won (achter Godefroid). Heiner staat 33ste van de 61: 'De mannen gingen hard. De top tien was snel weg. Het grootste verschil met mijn tijd is dat ze nu voor de wind veel agressiever zeilen. Het is fysiek zeker hard werken, maar zo hoort sport ook te zijn."

Overige klassen
Beste Nederlander in de Laser Standard (98 deelnemers) is Marc de Haas. Hij neemt de dertiende positie in. De Spanjaard Javier Hernandez voert het voorlopige klassement aan. David Evans en Ed Powys uit Engeland staan bovenaan het 49er-klassement (71 skiffs). Het Noorse team Eivind Melleby en Petter Morland Pedersen gaan aan de leiding in de Star (16 boten). Bij de RS:X-dames was de Spaanse Blanca Manchon de sterkste.

Volgens de weersverwachtingen zal er morgen een zwakke bries staan, die van het noordoosten naar het noordwesten draait.

Voor meer informatie, surf naar www.deltalloydregatta.org

Foto: Thom Touw

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: