NSR: Catamaranklasse spannend tot de laatste race

Hectiek bij de bovenboei tijdens laatste racedag NSR 210Voor de catamaranzeilers was het geen makkelijke regatta. Zeer uiteenlopende zeilcondities maakte het voor de zeilers een spannende strijd tot de laatste race. Coen de Koning en Thijs Visser trokken aan het langste eind en wisten dankzij constante resultaten de North Sea Regatta 2010 in de Formule 18 klasse op hun naam te schrijven. De strijd om de tweede plaats werd uiteindelijk door Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij opgeëist. Het verse zeilduo met Oscar Zeekant en Karel Begemann werd verrassend derde. In de Hobie 16 klasse wisten Zonneveld en Van Dooren de hoofdprijs te pakken.

Op zaterdag was het aanpoten voor de zeilers. Een lastige golfslag, instabiele wind en de nodige stroming maakte het verre van eenvoudig. Ook de organisatie werd voor lastige keuzes gesteld. Na twee races werd het veld naar de kant gestuurd door een steeds dikkere zeemist. Uiteindelijk kon er na een kort verblijf op het strand toch een derde race worden gevaren.

Zondag
Zondag werden de zeilers getrakteerd op een zonnige dag, maar helaas met zeer weinig wind. De uitstelvlag was het enige wat de organisatie restte. Omstreeks 12 uur werden de zeilers toch gesommeerd het water op te gaan om uiteindelijk twee wedstrijden te kunnen voltooien. “Vooral in de Hobie 16’s met spi was het een lastige dag. We konden met spinaker bijna geen verschil maken ten opzichte van de boten zonder spinaker. Al kom je als tweede over de finish, op ranking leg je het toch af. Maar, het lichte zeilweer is een mooie training voor het WK Hobie 16 in China waar we ons volledig op focussen”, vertelt het damesduo Zonneveld/Van Dooren.

Maandag
De hele top 3 kon op maandag nog overhoop gegooid worden door de kleine verschillen in het klassement. Voor de tweede dag op rij dwong relatief lichte zeilcondities de zeilers tot het maken van de nodige tactische keuzes. Tijdens de eerste race probeerden de zeilers verschillende opties uit: langs de kust of toch naar zee? Al gauw bleek de kust favoriet en was het zelfs uitkijken voor de zandbanken bij de pier van Scheveningen. De sterke stroming van zo’n 3,5 knoop, zorgde voor hilarische taferelen bij zowel de bovenboei als de finishlijn. Bij de bovenboei werden diverse zeilers vaak genoodzaakt een extra klap te maken, maar konden over stuurboord niet dicht genoeg bij de bovenboei komen. Ondertussen kregen zij een aanstormend veld over bakboord te verwerken en moesten vaak achteraan aansluiten.

Bij de finish werden ook de nodige punten verspeeld. Een aantal teams werd onder spinaker door de sterke stroming richting de ankerlijn van het finishschip gezet en zagen podiumplaatsen in het water vallen. Team Zeekant/Begemann deed verrassend mee voorin het veld en pakte uiteindelijk de derde plaats. Zeekant: “We zijn super tevreden over het resultaat. We hadden niet verwacht dat we al zo competitief mee konden doen voorin het veld. We varen dit seizoen immers pas voor het eerst samen, de komende weken gaan we weer volop trainen om toch een trede hoger te kunnen komen."

Uitslagen:
Formule 18
1. De Koning/Visser (Nacra Infusion) 2-4-2-1-(9)-1-5-2 (17 punten)
2. Heemskerk/Tentij (Hobie Wildcat) 4-1-4-6-1-5-(11)-1 (22 punten)
3. Zeekant/Begemann (Hobie Wildcat) 3-5-1-8-4-2-4-(dnf) (27 punten)

Hobie 16
1. Zonneveld/Van Dooren 2-3-5-2-4-1-(8) (17 punten)
2. Van Nes/Okkerse 3-1-2-6-3-3-(dnf) (18 punten)
3. H de Boon/C. de Boon 4-2-3-5-2-(dns)-3 (19 punten)

Volledige uitslagen op www.nsr.nl

www.hobiecat.nl
Foto: Jasper van Staveren

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: