Lange tweede dag Delta Lloyd Regatta 2010

MatchracenHet werd een lange tweede dag van de Delta Lloyd Regatta 2010. De wind was variabel en slechts een paar knopen sterk. Tegen de middag werd het IJsselmeer een spiegel en kwamen de zeilers weer aan wal. Rond 16.00 uur stak de bries weer op en konden de uitstelvlaggen naar beneden. De Nederlandse match race dames zijn door naar de Gold Group. Roelof Bouwmeester pakte een paaltje in de Laser Standard.

Matchracen: Team Groeneveld door naar Gold Group
Ze moesten door de uitstel lang hun concentratie vasthouden, maar Renée Groeneveld, Annemieke Bes en Brechtje van der Werf wonnen vandaag twee van de drie matches. Daarmee komt het totaal op zes van de zeven paaltjes. Dat betekent dat het Nederlandse trio zich rechtstreeks voor de round robin races in de Gold Group plaatst. In deze poule gaat de top acht verder strijden om in de kwartfinales te komen. Coach Maurice Paardenkooper: 'In de match tegen Le Berre kregen ze door miscommunicatie al voor de start twee penalties tegen en dan moet je er eentje direct nemen. Ze kwamen uiteindelijk net tekort om erlangs te komen. Maar tegen de Duitse Hahlbrook die in Hyeres eerste werd, hebben ze gewoon gewonnen. In de laatste race tegen de Italianen werd de wind zo dun dat het billen knijpen was. Maar ze hebben netjes gezeild."

Mandy Mulder, Toos Zandstra en Marjon Kooistra verloren in de ochtend driemaal op rij en plaatsen zich daarmee voor de bronzen groep. Paardenkooper: 'Het waren moeilijke condities met weinig wind en klotsgolven. Dat is lastig als je nog maar zo kort samen vaart, maar ze waren hier om te leren. Dan moet je dit ook accepteren." Volgens de coach zijn de pre-starts hun winstpunten: 'Het is belangrijk om dan het overzicht te houden, terwijl je ook druk bent met de boot. Dat ging heel goed."

Laser Standard: Stoer eentje voor Bouwmeester
De Laser Standard-mannen kwamen vanmiddag eenmaal in actie. De Delta Lloyd Kernploeg liet van zich horen. Roelof Bouwmeester ging bij de pin-end (linkerkant van de startlijn) met de zeilen over stuurboord (rechts zonder voorrang) voor het hele veld langs: 'Dat was heel spannend. Aan de ene kant biedt het mogelijkheden, maar de andere kant betekent het ook onzekerheid. De vloot was opgedeeld in twee velden links en rechts. Ik koos ervoor om de rechter groep te verdedigen en dat pakte goed uit. Ik kwam ongeveer als zesde om de bovenboei. Voor de wind kon ik me naar de koppositie varen. Het was een degelijke wedstrijd." Met dit resultaat klom Bouwmeester op naar de zesde plek overall, gevolgd door zijn ploeggenoot Marc de Haas. De Chinees Matias Del Solara voert het klassement aan, gevolgd door de Spanjaard Javier Hernandez en de Australier Tom Slingsby (wereldkampioen 2007).

470 mannen en vrouwen: Fokkema/Jongens vechten zich terug
Zowel de 470 mannen als vrouwen zeilden twee races. Bij de mannen was de top drie aan elkaar gewaagd. De Britten Nic Asher en Elliot Willis staan met een voorsprong van vijf punten op de eerste plaats. De Nederlandse broers Coster scoorden een 14 en 8, waarmee ze naar de vijftiende positie zakten. Beide Nederlandse Delta Lloyd Kernploegteams kwalificeerden zich voor de gouden vloot.

Bij de dames deden Margriet Fokkema en Marieke Jongens goede zaken. Ze finishten de eerste race als tweede. 'We hadden elk vlaagje", aldus Fokkema. Dat lukte niet in de tweede wedstrijd: 'We misten een vlaag in het eerste kruisrak, waardoor we geen aansluiting meer hadden met de kopgroep. We moesten dus veel inhalen en dat lukte." Lisa Westerhof en Lobke Berkhout hadden minder geluk. Na een zeventiende plek in de eerste wedstrijd, kregen de regerende wereldkampioenen een zwarte vlag (diskwalificatie als gevolg van een te vroege start) aan hun zeilbroek. De dames vielen zo terug naar de zevende plaats, met het gelijke aantal punten als hun ploeggenoten. De Britten Hannah Mills en Claire Cumming voeren het klassement aan.

Overige klassen
Windsurfer Dorian van Rijsselberge werd vijfde in de enige race van de dag en staat daarmee vijfde overall. De top vijf zit echter dicht bij elkaar, dus het podium is nog in zicht. Bij de dames gaat de Spaanse Blance Manchon aan de leiding. Marcelien de Koning staat als beste Nederlandse op de 39ste plaats. De Noren Melleby en Pedersen staan nog steeds aan kop in de Star. In de Finn nam de Kroaat Ivan Kljakovic Gaspic de leiding over. Pieter-Jan Postma staat nu veertiende na een 23ste plek. De paralympische 2.4mR kwam niet in actie. In de 49er bouwden de Oostenrijkers Delle Karth en Leopold Resch in zes races al een voorsprong van elf punten op.

Voor de volledige uitslagen, beeldmateriaal en morgen tracing & tracking van de 470-klassen, ga naar www.deltalloydregatta.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: