Marit Bouwmeester behoudt leiding in Laser Radial-klassement tijdens de Delta Lloyd Regatta 2010

Marit BouwmeesterOp de tweede dag van de Delta Lloyd Regatta 2010 wist Marit Bouwmeester de leiding in het Laser Radial-klassement te behouden. Het Friese talent uit de Delta Lloyd Kernploeg ging vanochtend voortvarend met een paaltje van start. Daarna volgde een 21ste plek, die ze na vijf gevaren races mocht aftrekken. De Belgische Evi Van Acker staat derde en MGB-zeilster Claire Blom achtste. In de middag viel de variabele bries weg en bleven de Lasers aan de kant.

In de eerste wedstrijd zat Bouwmeester er direct na de start al goed bij. 'Ik lag de hele tijd tweede, maar de Kroatische Tina Mihelic maakte een domme fout op weg naar de finish. Daardoor kon ik aanvallen en de leiding overnemen." Dat resulteerde in een tweede zege op rij.

De tweede race van de dag verliep minder voorspoedig. Bouwmeester: 'Ik schatte de wind verkeerd in. In het eerste kruisrak dacht ik dat de druk mooi van links kwam. Aan de rechterkant lagen ze stil, maar bij de bovenboei draaide de wind volle bak naar rechts." Dat kwam Bouwmeester duur te staan en ze miste de aansluiting met de top.

In het tweede kruis rak koos ze voor rechts, waar vervolgens de bries als eerste wegviel en ze nog verder terugviel. 'Ik zat er dus twee keer naast. Echt balen." De Tsjechische Veronika Fenclova staat tweede, gevolgd door de Belgische Evi Van Acker. Van Acker won de laatste race van de dag.

Blom in top tien
Claire Blom begon in 2009 serieus aan haar Laser Radial-campagne: 'Ik had me in 2008 voor het EK gekwalificeerd en dat ging zo goed, dat ik verder wilde." Ze traint met Marit Bouwmeester en weet zich tot dusver in Medemblik staande te houden in de wereldtop. Met haar serie van 2-10-DNF-8-13 staat ze achtste overall. 'Ik kom er steeds wel bij", reageert ze tevreden. 'Ik ga vaak veilig door het midden, want ik durf 'm in deze condities niet helemaal de hoeken in te knallen." Over haar resultaten van de eerste twee dagen zegt ze: 'Ik vind lichtweer echt heel moeilijk, dus ik ben blij met vandaag." Op de vraag naar haar doelstelling bij de Delta Lloyd Regatta, antwoordt ze: 'Als het dan toch zo gaat, dan zet ik hoog in op een top tien klassering.

Overige klassen
De Star was tot 17.00 uur de enige klasse die de geplande races zeilde. De Noren Melleby en Pederson gaan nog steeds aan de leiding. De bries nam tegen het einde van de middag toe, waardoor de uitstelvlag voor de Match Race-dames, 49ers, Finn, 470 en Laser Standard omlaag ging. Voor de windsurfers hangt die nog steeds. De paralympische 2.4mR keerde na lang wachten terug naar de haven en zal naar alle waarschijnlijkheid ook niet meer in actie komen. Dat betekent dat de Nederlandse Thierry Schmitter op de eerste plaats blijft staan.

Foto: Marit Bouwmeester © Thom Touw/Delta Lloyd Regatta

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: