Marit Bouwmeester als koploper naar Medal Race Delta Lloyd Regatta 2010

Marit BouwmeesterDe Nederlandse Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester plaatste zich op zaterdag 29 mei als koploper voor de Medal Race van de Delta Lloyd Regatta 2010. Ze had vandaag meer moeite met de afnemende wind, maar wist haar koppositie te behouden. De Belgische Evi Van Acker bleek onverslaanbaar vandaag en scoorde twee eentjes. Daarmee staat ze nu tweede overall, voor de Tsjechische Veronika Fenclova. MGB-zeilster Claire Blom zeilt sterk deze week en start morgen in haar eerste Medal Race ooit.

'Ik heb twee eentjes gevaren", glundert Van Acker. In de eerste race overzeilde de Belgische de bovenboei en kwam ze als vijfde rond. 'Voor de wind ging ik heel goed en kwam ik één beneden. Het kruisrak was moeilijk, want de vloot splitst zich dan op en ik kan niet iedereen volgen. Ik heb geprobeerd te verdedigen en mijn eigen ding te doen." Dat lukte en Van Acker kwam als eerste door de finish.

Bouwmeester had meer moeite met de condities: 'Ik snapte vandaag de wind niet erg. Ik had twee keer een goede start, maar zat er vervolgens steeds naast." De nummer één van de ISAF World ranking finishte als zesde en vijfde, maar bleef wel koploper in het voorlopige klassement. Haar voorsprong slonk tot vijf punten: 'Ik heb het spannend gemaakt." Van Acker sloeg in de tweede dagwedstrijd opnieuw toe: 'Ik ging achter Belarus door de tweede gate. Daarna draaide de wind en ging zij direct overstag, terwijl ik wat langer door ging en heel end voor lag."

Ook Claire Blom blijft voorin meedoen. Het talent uit de MGB-ploeg van het Watersportverbond scoorde een elf en zeven. 'Lekker constant", reageert ze met een glimlach. Zij plaatste zich voor haar eerste Medal Race ooit.

470-Mannen: Costers varen Medal Race
Sven en Kalle Coster kwalificeerden zich met de hakken over de sloot voor de Medal Race van vanavond. 'Dat verdienen we niet. We zeilen niet goed hier", reageert Sven Coster resoluut. De broers lieten een 7 en 39 noteren en zakten daarmee naar de tiende plek overall. 'Ik lees de wind niet goed. Dit gebeurt zelden in je zeilcarrière, maar nu dus wel. Dan moet je schakelen om daaruit te komen. Ik ben teleurgesteld in mezelf. Het ligt puur aan mezelf, want de snelheid is in orde. We hebben nog een race te gaan, dus ik moet schakelen." Team Steven klom op naar de zestiende positie overall.

De Britten Asher en Willis blijven de koplopers, ondanks hun OCS van vandaag. De Australiërs Belcher en Page staan tweede, gevolgd door de Argentijnen Calabrese en De La Fuente.

De overige klassen racen nog. De paralympische 2.4mR-klasse is momenteel met live tracking & tracing op de website te volgen.

Om 18.00 uur klinkt het startschot van de Medal Race van de 470-mannen, die live te volgen is via www.deltalloydregatta.tv, www.deltalloydregatta.org (tracking & tracing) en twitter.

Foto: Marit Bouwmeester (credit: Sander van der Borch)

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: