Wisselende resultaten derde dag Delta Lloyd Regatta 2010

Team GroeneveldDe derde dag van de Delta Lloyd Regatta 2010 leverde wisselende resultaten op. De westenwind trok aan tot kracht vier/vijf, maar bleef veranderlijk in richting. Grote draaiingen bezorgden de zeilers soms hoofdbrekers. De Delta Lloyd Kernploeg verloor en won terrein. Lisa Westerhof en Lobke Berkhout kwamen sterk terug en staan nu derde overall. Team Groeneveld handhaafde zich in de gouden vloot van het match raven. Thierry Schmitter kampte met materiaalpech, maar behield de koppositie in de 2.4mR.

470-vrouwen: Westerhof/Berkhout terug in top drie
De 470-vrouwen zeilden drie races. Lisa Westerhof en Lobke Berkhout lieten er vandaag geen twijfel over bestaan wie de wereldkampioenen zijn. De dames scoorden twee paaltjes en een vijfde plek. Daarmee stegen ze naar de derde podiumplek. Coach Jacco Koops: 'Ze hadden grip op de wind. Ze namen initiatief op wat de wind deed. Er waren grote shifts, wat bijzonder is bij deze windsterkte. Het is goed om te zien dat ze op zo'n dag de juiste dingen doen. Dat is een bevestiging van het proces dat we gezamenlijk doorlopen." De Italianen Conti en Micol voeren het klassement aan, met het gelijke aantal punten gevolgd als de Denen Koch en Sommer. Westerhof en Berkhout volgen op vijf punten.

Match race dames: Team Groeneveld op koers
Doordat vandaag twee Delta Lloyd Elliots met schade uitvielen, konden niet alle matches plaatsvinden. Dat betekent dat de round robin in de gouden vloot morgen wordt afgerond. Het Nederlandse team van Renée Groeneveld, Annemieke Bes en Brechtje van der Werf kwam in die groep driemaal in actie. De Delta Lloyd Kernploegleden wonnen twee van de drie matches. Bes: 'Dit was één van de eerste dagen met meer wind dit jaar. Het was even aftasten. We hebben het in het potje tegen Le Berre een beetje laten liggen, maar verder ging het goed. Jammer dat we niet meer kunnen varen, want het is super mooi zeilweer."

De top zes uit de eerste ronde strijdt momenteel in de round robin van de gouden vloot. De klassering bepaalt de startvolgorde van de kwartfinales. De top twee uit de repechage vloot (de nummers drie en vier uit de eerste ronde) vullen de zevende en achtste plek in die kwartfinales op. De eerst geplaatste komt uit tegen de nummer acht. Het tweede team tegen het zevende, enzovoort. Bes: 'Dan gaat het om de best of five. De eerste die drie keer wint, gaat door naar de halve finale."

2.4mR: Schmitter levert in
'Alles ging stuk", antwoordde Thierry Schmitter de vraag wat er mis ging. Hij won de eerste race, maar daarna ging het mis. 'Mijn roer ging al voor de tweede start kapot en vervolgens begaf de klem van de fokschoot het. Aan de wind probeerde ik alles te repareren, maar dan zit je veel te veel met je kop in de boot." Het werd een zevende plek. In de afsluitende dagwedstrijd perste Schmitter er een vierde plaats uit, waarmee hij nog steeds aan de leiding van het tussenklassement gaat. De Fransman Damien Seguin volgt op twee punten: 'Het zat dicht op elkaar. Thierry, Megan Pascoe en ik hadden dezelfde snelheid. Morgen weer drie races en dan begint het grote gevecht. Leuk!" Pacoe had een OCS in race drie, waardoor Schmitter de schade kon beperken. Barend Kol had een goede dag met een 5-2-2 en poetst daarmee zijn OCS van gisteren weg. Hij staat nu vijfde. De paralympisch kampioen Paul Tingley (CAN) geniet van de condities, ondanks zijn zesde positie overall: 'Ik houd wel van de korte, steile golven hier. Er zijn veel wisselingen in de kop."

Laser Standard: Bouwmeester verspeelt positie
In de Laser Standard stonden eveneens drie wedstrijden op het programma. Roelof Bouwmeester stond vanochtend nog zesde overall, maar kampte vandaag met startproblemen. Hij zette een OCS (te vroege start) en BFL (zwarte vlag met diskwalificatie tot gevolg) achter zijn naam. De vijfde plek in de laatste race kon niet meer voorkomen dat hij naar de 23ste plaats overall kelderde. Ook Marc Haas kon zijn zevende positie van gisteren niet consolideren. Hij scoorde een serie van 20-29-30 en staat daarmee negentiende. Rutger van Schaardenburg klom wel op naar de elfde plek.

Finn en 49er
In de Finn blijft Pieter-Jan Postma rond de tiende plek overall zwegen. Hij staat nu elfde na zijn tiende en veertiende plaats van vandaag. In de 49er gaan de Sibello broers aan kop.

De resultaten van de RS:X-klassen waren nog niet definitief op het moment dat dit bericht eruit ging.

Live coverage
Op zaterdag 29 mei zullen overdag de wedstrijden in de Star en 2.4mR live te volgen zijn via het tracing & tracking systeem van Mylaps. In de avond worden de Medal Races in beeld gebracht via dit systeem en diverse televisiecamera's rond de baan. De live beelden zijn terug te zien op www.deltalloydregatta.tv. Op www.youtube.com/deltalloydregatta staan eveneens korte quotes van zeilers.

Starttijden Medal Races op zaterdag:

18.00 uur 470 M

18.40 uur STAR

19.20 uur 470 W

Voor de volledige uitslagen, beeldmateriaal en morgen tracing & tracking van de 470-klassen, ga naar www.deltalloydregatta.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: