Wordt Scheveningen de zeillocatie voor de Olympische Spelen van 2028?

North Sea Regatta 2010Zal Scheveningen de zeillocatie worden voor de Olympische Spelen van 2028? Het zou zomaar kunnen. De Delta Lloyd North Sea Regatta 2010 geldt in ieder geval als referentiekader voor het haalbaarheidsonderzoek dat momenteel gaande is. Volgende week dinsdag 11 mei lost de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh het startsschot voor de 65ste Vuurschepenrace naar het Engelse Harwich. Vanaf vrijdag 21 mei staat Scheveningen vier dagen lang volledig in het teken van zeezeilen. Dan komen naar verwachting 600 boten in actie.

De competitie staat open voor 36 klassen, waaronder de olympische 470, Laser en Finn. In juli strijkt de internationale 470-top neer in de Haagse badplaats om daar aan de mondiale titelstrijd deel te nemen. Voor de regerende wereldkampioenen Lisa Westerhof en Lobke Berhout wordt het een thuiswedstrijd, maar voor velen is het een nieuwe locatie. Juist voor hen is de Delta Lloyd North Sea Regatta de ideale training op het WK-water. Maar ook de J22-klasse maakt zich op voor haar werelkampioenschap dat eind juni in Scheveningen plaatsvindt.

Oud-olympiërs Heiner en Godefroid

Bij de Olympische Spelen van 1996 stonden ze beiden op het podium. De Belgische Finn-zeiler Sebastian Godefroid won zilver en de Nederlandse Roy brons. Veertien jaar later nemen ze het tegen elkaar op in de offshores van de Delta Lloyd North Sea Regatta 2010. Godefroid staat aan het roer van de Belgische Antilope, een Grand Soleil 43. En Heiner schippert de Hemels van der Hart, de door hem en Juan Kouyoumdian ontworpen Team Heiner 38 met zwenkkiel.

Groots

Dat het om het grootste zeilevenement langs de Noordzeekust gaat, laten de getallen wel zien. De organisatie verwacht maar liefst 600 boten met zo'n 3.000 zeilers te verwelkomen. Om dit alles in goede banen te leiden, staat een leger van 300 vrijwilligers klaar. De rubbervloot telt in totaal ongeveer 80 RIB's. Den Haag zelf is opgetuigd met 200 vlaggenmasten rondom het evenemententerrein en nog eens 80 in de stad. Op zaterdagavond organiseert Delta Lloyd een uniek havenconcert; Delta Lloyd North Sea Sounds. Daarbij treden Alain Clark, Berget Lewis en Hans Dulfer vanaf het water op. De toegang is gratis.

Delta Lloyd NSR samengevat

Dinsdag 11 mei klinkt het startschot voor de Vuurschepenrace van Scheveningen naar Harwich. Na een rustdag in Harwich, varen de IRC en ORC klassen op vrijdag 14 mei de R.O.R.C. North Sea Race terug naar Nederland. In het Pinksterweekend, van 21 t/m 24 mei, zeilen circa 36 klassen wedstrijden voor de Scheveningse kust. Verschillende disciplines doen hieraan mee: grote jachten, olympische klassen, catamarans, open boten en surfers.

www.nsr.nl
Tekst: Diana Bogaards

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: