16 jarige solozeilster Abby Sunderland zet beide EPIRB's aan

  • Author: Yan T.
    Date: do, 10/06/2010 - 22:31

Abby SunderlandEen reddingspoging wordt op dit eigenste ogenblik ondernomen om Abby Sunderland terug te vinden. Abby is het 16 jarige Amerikaanse meisje dat een poging aan het ondernemen is solo rond de wereld te zeilen. Volgens de Australische kustwacht zette ze haar EPIRB op ergens in de Zuidelijke Indische Oceaan met het dichtstbijzijnde schip 400nm van haar verwijderd. Ze was een paar keer plat gegaan in 60kn wind zei ze nog tegen haar vader via de Satphone en alles bleek onder controle te zijn tot ineens de verbinding verbroken werd. Een uur later belde de coastguard…

Beide EPIRB’s bleken geactiveerd te zijn, waarvan er eentje bij is die je enkel activeert als je daadwerkelijk in het water ligt. Die ene EPIRB is gekoppeld aan een overlevingspak of life raft zei vader Sunderland met moeite zijn emotie’s controlerend, en ik weet niet of ze nog aan boord is, in het life raft of in het water…

Abby is honderden mijlen van dichtstbijzijnd land verwijderd en het dichtste schip is 400nm van haar vandaan. Een redding operatie wordt gecoördineerd door de Franse Reunion Islands en Australië. Sunderland had een dagje zeilen in golven van 50 tot 60 voet achter de rug en toen haar EPIRB afging was het daar nacht.

Het scenario om een schip te verlaten gaat als volgt: Het schip maakt water welke het liferaft automatisch doet opblazen dat aan de boot vastzit. De zeilster in kwestie neemt dan de EPIRB en neemt deze mee in een grab bag en klimt in het life raft. Het touw dat het liferaft met het schip verbindt wordt enkel losgesneden wanneer het schip zinkt en het raft naar beneden zou trekken. Nu dit klinkt allemaal zeer eenvoudig, maar de condities waar zij in zit, zijn verre van eenvoudig. 20 meter golven, 60kn wind, het is nacht, en… je bent slechts een 16 jaar oud meisje!

Er waren veel negatieve reacties betreffende de timing van haar circumnavigatie, daar het haar in het midden van Indische Oceaan zou plaatsen tijdens de stormachtige winter van het Zuidelijk halfrond.
Abby was/is het 2de meisje dat een poging ondernam rond de wereld te zeilen op 16 jarige leeftijd na de Australische Jessica Watson welke vorige maand ongedeerd aankwam net voor ze 17 werd. We hopen dat Abby het goed maakt.

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: