Giraglia Rolex Cup - dag 1

Eigenlijk valt er niet meer te zeggen dan dat er 233 boten 4 en een half uur hebben liggen wachten tot dat er wind kwam. Overal namen verschillende crews een duikje in het 23 graden warme water van de Golf de Saint-Tropez om wat af te koelen en wat te bekomen van de before-sail (zeer geliefde tegenhanger van de after-sail).

Overzichtje

Nadat ineens in 30 minuten tijd de wind toenam van 0kn naar 18kn ging de uitstel er uit en werd er rink-aan-één gestart. Altijd “lichte” chaos hier tijdens de starts, en het verbaast me steeds dat er hier geen boten opeen knallen. Normaal stond er een wedstrijdje van 16nm op het programma, maar deze werd aan de 3de boei een beetje ingekort naar een kamelenkoers die bestond uit een klein stuk naar de indewindse boei, dan halve wind naar een boei net uit de baai knallen (waar we Esimit Europa al zagen terug spuiten tegen 25kn) en dan halve wind terug vlammen om te finishen voor het prachtige decor van St Tropez. Even zag het er nog uit dat bij het terug in de baai zeilen de genua light er terug kon omdat de boten voor ons nogal recht lagen. Maar dat bleek een illusie te zijn.

Resultaten:

De klasse wordt gewonnen door de Zwitser Noel Franck met zijn “Near Miss”. Blijkt dat de eer van de beste Belg voor Atalante II is van Raymond Tanghe, we liggen op een 32ste plek, vervolgens krijgen we Samantaga Duvel van de heren Van Heurk Moortgat op een 43ste plek. En op een 69ste plek de First 45 Brexan 2 van Erik Vandeput. Erik wordt bijgestaan door de Raf van Magic Marine, Frits Tackenberg van Quantum Sails en de Belgische Snipe zeiler Guy Celis (uiteraard zijn er nog goede kerels, maar ik kan ze niet allemaal opnoemen). De Andante van Pierre Spillebout vinden we jammer genoeg terug met een DSQ achter zijn naam. Je moet weten dat er 127 boten in deze klasse zitten…

Maar wat betreft de Nederlands talige jongens is er 1 boot die het ietsje beter deed. De Kerr 53 Dralion uit Malta wordt gevaren door oa jongens als Wouter Roos, Jan Willem Droppers en eindigde op een 20ste plek. De Max Fun 35 “No Way” uit Roterdam (wij dachten toch ook dat het Rotterdam was met 2x T, maar blijkbaar niet voor deze jongen) wordt gedeeld 57ste met de Italiaan Patos. De Nederlands deelnam van een Swan 65 "Peak" heb ik niet in de uitslag terug gevonden. Ik zal vanavond eens een 'klapke'met de jongens gaan doen.

Maandag en dinsdag

Maandag en dinsdag staat er het zelfde op het programma en ik heb gezien dat het dinsdag wel eens deftig kan gaan waaien met de nodige hoeveelheid vocht die van boven komt, maar dat zien we dan wel weer. Eerst tijd maken voor de after-sail…

Zot van “A”

Een grappig item hier in de Press office is dat er rond mij overal reporters zitten met stickers op hun laptops van Eurosport, CNN, Discovery Channel, Yachting World (ben het gewoon even aan het aflezen…),enzovoorts, en op mijn laptop’ke plakt enkel de rode sticker ‘Zot van “A”.

www.rolexcupregatta.com

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: