Giraglia Rolex Cup - dag 2

Giraglia Rolex Cup - dag 2Just another day at the office in St Tropez… Het is indrukwekkend hoe hoog die mast van een Esimit Europa boven alle andere bootjes uitsteekt. De masttop van gewone 40 voeters komen net tot aan de eerste zaling en die boot heeft er 4. Minder lang uitstel, niet ingekort parcours van 21,5nm, met deze keer een spi rakje er in, 10-18kn wind en volle bak zon, maken van deze maandag een perfecte dag.

Seabreeze gaf ons een geweldige zeildag

Bon, dag 2 was niet veel beter dan dag 1 met het verschil dat we minder lang op wind hebben moeten wachten. Eerst kwam de wind uit land en viel hij vervolgens volledig weg om terug te komen uit zee. Het uitstel werd er uit geknald na 2u wachten en gaf het comité de taak de upwind mark 180 graden te verleggen tegenover de startlijn toen de seabreeze dus in kickte.

2 bootlengte cirkel aan de startlijn

Het was wederom een gedrumd vanjewelste aan de startlijn, met crews die regels naar elkaars hoofd slingerden waarvan er sommige waren waar ik nog nooit van gehoord heb (2 bootlengte cirkel van de startlijn???) en in tegenstelling met gisteren zag je nu wel boten op elkaar knallen.

Results

Esimit Europe (blauwe boot op de foto) eindigde 12 minuten voor Alegre en Shockwave (de pocket maxi eh), en de Nederlandse Swan 65 Peak die we gisteren niet terug vonden in de resultaten blijkt mee tegen de grote jongens te moeten vechten. Zonder canting keel is het niet makkelijk zeiden de jongens aan boord, maar we doen ons best. Peak werd de eerste dag 13de en op dag 2 zien we ze op een 20ste plek.

De TP 52 Freefire uit Hong Kong wint in onze klasse en komt zo overall op een4de plek terecht. De Nederlanders op de Maltese boot Dralion doen het beter dan gisteren en eindigen op een 15de plek wat hen overall naar een 18de plek brengt. Philippe Bergmans leidde Samantaga Duvel naar een 13de plek en brengt hen overall op 27. De Atalante II heeft een iets mindere dag met haar 48ste plek, en komt op een 39ste plek te staan. De Brexan 2 heeft blijkbaar ook een goede avond gehad op dag 1 want de ochtendstond had duidelijk geen goud in de mond. Ze eindigen 86ste en komen op een 76ste plek terecht. De No Way van G. Peeters heeft problemen met de genua en moet opgeven waardoor ze het maximum aantal punten achter hun naam krijgen. Zij staan nu op een 92ste plek.

Black Mistral

Eens terug in de haven zijn verschillende teams zich al klaar aan het maken voor dinsdag. Er wordt er namelijk vrij veel wind verwacht. Sommige boten veranderen hun grootzeil en de Aussie boat captain van Jethou zegt me: This is a brand-new main mate, we’re not gonna kill this one just for one race. De 80 voeter Swan die naast ons ligt maakt zich ook zorgen over de wind die voorspeld is. I know this wind zegt hij, they call it the Black Mistral. We had this before and the wind was so fierce that the chain of the mooring lines moved backwards and all the boats touched stern to shore.

Feesje in ‘t water?

Als dit weer voorspeld is, ben ik benieuwd wat dat gaat geven voor het feestje van dinsdagavond? Er wordt hier al gesproken om de tafels te annuleren en er een walking dinner van te maken. Ik herinner me van vorig jaar dat er veel centjes ingestoken waren…

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: