J/22 en 470 Worlds Warming Up

J/22Afgelopen weekend werd er in Scheveningen door de 470 en de J/22 klasse tijdens de Worlds Warming Up geoefend voor het komend Wereldkampioenschap. Zo kregen de zeilers de gelegenheid om te wennen aan het wedstrijdwater voor zover dat tijdens de NSR nog niet gebeurd was

Zaterdagochtend was het al vroeg druk in de haven. Niet alleen omdat het vlaggentjesdag was waardoor er visser uit heel het land richting Scheveningen kwamen maar ook omdat de J/22 en 470 vloot zich op maakte voor een serieuze zeildag. De condities waren zeer gunstig met een strak blauwe hemel en 3 bft. Er werd net als tijdens de NSR gevaren op de Fairway baan waardoor de haven vroeg verlaten werd door de zeilers.

Na de eerste start bleek dat er even onduidelijkheid was hoe de startlijn erin lag en werd de vloot via de VHF terug geroepen om opnieuw te mogen starten. Dit was overigens geen fout van het wedstrijdcomité. Enkele 4.70 teams maakten direct van de gelegenheid gebruik on de stroom nog eens goed te peilen.
Na op zaterdag onder ideale condities (wind was nog aangetrokken tot 5 bft) drie wedstrijden gevaren te hebben stond Quantum Racing NED 1364 van Nic Bol boven aan met twee paaltjes en een derde plek.

De voorspellingen voor zondag waren minder gunstig de hele dag zou de wind niet boven de 5 knopen uitkomen. In de haven aangekomen bleek er toch een briesje te zijn, genoeg om naar buiten te varen. Op zondag voeren we dichterbij de kust waardoor het zeilen naar de start niet heel lang leek te duren. Echter, op zee aangekomen viel halverwege richting de start de wind eruit. Gelukkig waren er genoeg coachboten van de 4.70 klasse aanwezig zodat niet iedereen op het strand stroomde. Eenmaal voor/achter anker was het wachten. Dit was voor sommige zeilers niet ideaal. Dwars op de deining waardoor alle bootjes lagen te rollen.

Na 2 uur wachten had je 470 klasse er geen vertrouwen meer in en voeren in een sleep terug naar de haven. Een half uur later kwam er toch een zwak windje waardoor de J/22 klasse uiteindelijk nog twee fantastische wedstrijden heeft kunnen zeilen. Dit waren duidelijk de condities waar team Heerema Marine Contractors NED 1333 van Jeroen den Boer het beste mee kon omgaan. Zij voeren namelijk nu twee paaltjes en een derde plek. Uiteindelijk wist Quantum Racing NED 1364 van Nic Bol met twee punten verschil te winnen.

Al met al een hele goede voorbereiding voor het J/22 Wereldkampioenschap welk in Scheveningen van 26 juni tot 3 juli plaats zal vinden.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: