Schelderegatta 2010

  • Author: entityone
    Date: di, 15/06/2010 - 23:02

Schelderegatta 2010Het was een zonovergoten Schelderegatta die Keizer Harry en zijn gevolg voor het zeilersvolkje organiseerden het voorbije weekend. De noordwestenwind die als zwak aangekondigd was door de weerman, besloot om er na de start een paar knopen bij te doen, tot grote tevredenheid van de spitrimmers.

De start werd gegeven bij Kruiningen, waar de nieuwe appartementen intussen als paddenstoelen uit de dijk rijzen. In drie starten werd de meer dan 80 schepen tellende vloot op weg geschoten. Sommige deelnemers wilden te vroeg weg (keerden niet op hun passen terug en dus simpel OCS), of wilden via niet voor gevoelige kijkers geschikte maneuvers als eerste bij de startlijn zijn. Foei.

Enfin de Tissum was onhoudbaar onder zijn gele spi en leidde vlotjes de eerste groep, de Asterix had bij de tweede start zijn ‘maxi’ gehesen en toog voor de neus van de X-Appeal op weg naar het eerste merkteken. Bij de derde startgroep lag de Atalante dankzij goede tactiek en de grote spi ook snel vooraan, samen met de Bounty van Schelderegattasponsor Huysman.

Even moesten de deelnemers nog opletten bij boei 46, waar onze Vlaamse baggerwereld verzamelen had geblazen, maar daarna ging het gijps- en reachgewijs richting Antwerpen. Zonder zandlopers na een gijp of zelfopenende spivalsluitingen kwam het er vooral op aan om vrije wind te houden en op de juiste momenten voor de sterke vloedstroom te opteren in plaats van je tegenstander op te loeven richting oever of tussen de verschillende staketsels waarmee de Schelde rijk bezaaid is (sorry Bertjan…’k zal het niet meer doen).

Edoch, zoals steeds zeilde iedereen beresterk, verliepen alle manoeuvres gesmeerd en had elke boot een tacticus van wereldformaat aan boord (zo hoorde ik het achgteraf toch in de feestloods). Het was daarom aan de CR-rating om de juiste uitslag te bepalen. Een glunderende Carl Winters, geflankeerd door Keizer Harry himself en door een kwistig prijzen uitdelende Queen Karin ‘Xiffé’ Uleners, riep alle winnaars naar voren: de Bolero won de short-handed-klasse, de Satisfaction, ook al winnaar vorig jaar, snoepte de Tissum het hoogste schavot af in de CR 5-6, Asterix won overtuigend de CR 3-4 vóór de Avanti en de X-Appeal, en in CR1-2 stond er geen maat op de Atalante, de hemelsmooie Swan 46 van Willy Walscharts. De Andiamo en de Xiffé vervolledigen hier het podium.

“En wie was nu het beste X-yacht in berekende tijd?” hoor ik u al vragen… Wel, daarvoor nodigen we u uit om in de uitslagen te grasduinen. Succes!

De Schelderegatta 2010 uitslag vind je onderaan in de bijlage.
Wij danken Rita Heremans van de Excolist voor de foto.

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: