Giraglia Rolex Cup - dag 3 - comité houdt iedereen in de haven

Giraglia Rolex CupHet is ochtend en alle terrasjes zijn overladen met zeilers in verschillende zeilkledij hier in St-Tropez. Donkere wolken met hevig gietende regen plafonneren het gebeuren gesteund door een dikke 20kn wind en de uitstelvlag siert dit alles. In de verte hoor ik een fanfare en zie op het ritme van de trommels een tamelijk oud leger de straten doormarcheren. Alle boten zijn klaar om het water op te gaan, maar iedereen lijkt te betwijfelen of dit zou gaan gebeuren.

Uitstel

De verwachtingen zijn meer dan 45kn wind en het comité houdt iedereen in de haven. Ik kom Bram Van der Biest tegen en die weet me te zeggen dat ze met de Samantaga-Duvel buiten willen gaan trainen. Wij gaan een koffie drinken zeg ik, het is er het weer voor. Uiteindelijk gaat inshore wedstrijd dag 3 niet door evenals het feesje gepland voor 2000 zeilers (jammer). Des te meer tijd om voor te bereiden voor de offshore zegt Rooster de boatcaptain van Jethou me. It’s gonna be a quickie and a bumpy one if you look at the weather forecast.

Dralion kijkt er naar uit

Ook Dralion maakt zich klaar voor de offshore van 241nm. En, wat denk je? Een kleintje zegt Jan Willem Droppers me. De boot kon deze dag goed gebruiken om de foutjes recht te zetten die we de voorbije dagen ontdekt hebben. Roro is druk in de weer om alle elektronica op punt te stellen. Met dit weer lacht hij blijf ik lekker binnen. En Mathijs Leenheer weet me te zeggen dat offshores niet echt zijn ding zijn, maar dat hij er wel naar uit kijkt met deze Ker 53. We houden jullie in het oog, zeg ik hen.

400j oud leger en Ferrari’s

De gehele dag klinken er ook kanonschoten over de stad. Door de straten merk ik het kleurrijke leger weer op, dat trots regen en wind weerstaat. Deze heren vieren de Tropézienne victory over de Spaanse vloot galjoenen 400 jaar geleden. Overal stoppen mensen om foto’s te nemen maar de heren soldaten marcheren gewoon ongestoord verder. Jacco Huijgen moet lachen met de kurken stoppen in de lopen van hun geweren. Het is heel speciaal om een 400 jaar oud uitgedost leger te zien marcheren door de straten van St Tropez, geflankeerd door de laatste nieuwe geparkeerde Ferarri’s, Porches, Rolls Royces, etc…

Het record

Het record van de offshore staat op naam van Alfa Romeo die er 18u, 3 minuten en 15 seconden over deed om van St Tropez naar San Remo te varen via de Giraglia rots. We zijn benieuwd wie er deze keer met de eer gaat lopen en of het record verbroken wordt…?

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: