Heemskerk/Tentij nemen leiding Zwitserleven ONK Catamaran zeilen 2010 over

Op donderdag 17 juni 2010 namen Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij de leiding over van het Zwitserleven ONK Catamaranzeilen. Er stond een straffe noordoostenwind met opnieuw hoge golven. Dus perfecte zeil- en surfcondities. De catamarans zeilden drie races en de slalom windsurfers hebben vijf eliminatierondes op zitten. Voor 76 recreatieve zeilteams stond de traditionele Horstocht op het programma.

Heemskerk en Tentij, de regerende Nederlandse kampioenen in de F18, waren in hun element vandaag. Net als Coen de Koning en Thijs Visser, maar die presteerden het om tweemaal te vroeg over de startlijn te varen. Daardoor scoorden ze een zwarte vlag en OCS. Met de twee diskwalificaties van gisteren is hun kampioenschap over.

Heemskerk en Tentij gingen wel netjes op tijd van start en pakten de eerste twee paaltjes. Tentij: 'Er wordt hard gevaren. We kwamen twee keer als derde bij de bovenboei, maar konden ons steeds naar voren werken." De derde wedstrijd verliep minder voortvarend. Na een slechte start klapten Heemskerk en Tentij naar de rechterkant van de baan. 'Oscar Zeekant lag voor ons en we waren niet zeker of hij wel of niet op de layline van de boventon lag. Wij zijn eerder overstag gegaan, maar bij de ton kruisten zes boten van links voor ons. Twee daarvan klapten bovenop ons, waardoor we de boei niet haalden. Mischa nam de wijze beslissing om weg te gijpen. Uiteindelijk kwamen we als vijftiende rond. Door efficiënt over de baan te zeilen, zijn we teruggekomen naar de derde plek." Op de vraag of hij uitziet naar deze condities voor de Zwitserleven Ronde om Texel op zaterdag, zegt Tentij: 'Ja, eindelijk weer eens beukweer."

Te laat
Het derde paaltje was voor Darren Bundock (AUS) en Wouter Samama (NED). Bundock: 'We zijn als enige bij de pin-end (linkerkant van de startlijn) gestart en toen was de race eigenlijk al gewonnen." In de eerste twee races verschenen de mannen niet op tijd aan de startlijn, dus die gingen verloren. De twee stuurmannen zeilen voor de gelegenheid samen. Volgens de meervoudige wereldkampioen in de Tornado/F18 en winnaar van olympisch zilver (2000 en 2008) wordt zijn Nederlandse bemanning Samama elk rak beter. 'Zaterdag zijn we er klaar voor." Als favorieten tipt de Australiër Olivier Backes (FRA) en Coen de Koning: 'Coen en Thijs gaan hard. Ze zeilen echt heel sterk en pakken steeds overal een beetje winst."

Gewone Amsterdammers
Willem Geijssen en zijn vaste bemanning Rico van Capelle wisten zich in de top drie van het klassement te handhaven. Ze staan momenteel derde met het gelijke aantal punten als Hugh Styles en Ferdinand van West, die de tweede positie innemen. 'Het was echt knokken. Is toch gaaf om als gewone Amsterdammers tussen die toppers te varen. Er stonden bakken golven en een dikke windkracht vijf met een strak blauwe lucht. Dat is echt genieten."

GP/EK Slalom windsurfen
Ook op de derde dag van het Grand Prix EK Slalom kwamen de windsurfer volop in actie. De mannen voeren een volledige eliminatie. In de finale startte Ben van der Steen te vroeg en werd gediskwalificeerd. Daardoor werd het een Frans onderonsje. Julien Quentel staat overall voorlopig op de eerste plek, maar moest nu toch zijn meerdere erkennen in Pierre Mortefon (FRA 14) en Pascal Toscelli (FRA 916). Peter Volwater kwam in deze ronde als beste uit de grote groep Hollanders. Hij finishte als vierde. Voor het algemeen klassement zullen er geen grote verschuivingen plaatsvinden. De eliminatierondes vinden tot en vrijdag plaats, waarna de zestien beste windsurfers zaterdag zullen strijden om het Europees Kampioenschap.

De vrouwen en de jeugd streden vanochtend tijdens de derde eliminatieronde. Femke van der Valk (NED19) had pech en belandde in het water en eindigde als derde achter Marie Airault (FRA203) en Marianne Kaplas (FIN 134) in de finale. Bij de jeugd werd het wederom een Frans feestje. William Alikiagalelei (FRA 540) won de finale met achter hem Benjamin Remy (FRA 712) en Aubin Quernec (FRA 334).

Horstocht: stralend of gestrand
Om 14:00 uur ging de Horstocht met 74 deelnemers van start. Op volle snelheid voeren de recreatieve zeilers naar de Zuidpunt van Texel, waar een vers gebakken visje op ze wachtte. 'Daar hebben we een lekker maaltje gehad", zegt de Duitse Nacra-zeiler Olivier Bleikert. Die energie hadden ze wel nodig voor de zware terugtocht. 'De terugweg was wel heftig. Er stonden rare golven bij het Molengat. Soms kwam je stil te liggen of werd je naar voren geslingerd", zegt Nicolien van Ravesteijn, die ook op een Nacra F18 vaart. Hoewel de meeste zeilers met stralende gezichten aan het strand bij Paal 17 arriveerden, liep de Horstocht voor sommige deelnemers minder goed af. Wegens materiaalproblemen moest een aantal teams voortijdig opgeven en worden teruggebracht door de reddingsboten.
Terwijl de zeilers en surfers aan het racen waren, gaven kitesurfers en rafters een spetterende demonstratie weg. Als het weer het toelaat, zijn morgen de skiffzeilers aan de beurt.

Recordpoging
Coen de Koning en Thijs Visser ondernemen morgen tussen 12.00 en 13.00 uur een recordpoging. Zij zullen een aanval doen op de snelste tijd tot dusver; 2 uur, 7 minuten en 2 seconden. Als zij erin slagen om hun F18 sneller rond te sturen, nemen zij de TNG Round Texel-bokaal over van Herbert Dercksen (NED) en Mark Bulkeley (GBR).

Er staan morgen nog drie races voor het Zwitserleven ONK Catamaranzeilen 2010 op het programma. 's Middags komen de toppers in actie tijdens de spectaculaire TNG Short Track Races. Als het weer het toelaat, kunnen de recreanten dan de Tocht naar de Noord varen.

Top vijf Zwitserleven ONK Catamaranzeilen 2010 na vijf races en een aftrek:
1. NED, Heemskerk/Tentij, F18 Hobie Wild Cat, 7 punten
2. GBR, Styles/Van West, F18 Nacra Infusion, 13 punten
3. NED, Geijssen/Van Capelle, F18 Nacra Infusion, 13 punten
4. NED, Booth/Nieuwenhuis, F18 Hobie Wild Cat, 18 punten
5. GBR, Wilson/Lynch, F18 Shockwave, 21 punten

www.roundtexel.com
Foto: Claire Matches

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: