ONK Catamaran zeilen 2010 kent ruige start

Catamaran zeilenHet Zwitserleven ONK Catamaran zeilen 2010 kende een ruige start op woensdag 16 juni. De noordoostelijke wind trok aan tot ruim 20 knopen bij hoge golven voor de Texelse kust. Dat betekende zwemles voor een groot aantal deelnemers. Coen de Koning en Thijs Visser vlogen naar de top van het klassement, maar werden gediskwalificeerd. Daardoor grepen Willem Geijssen (Amsterdam) en Sascha Larsen (Den Haag) de leiding.

In totaal verschenen 39 grote cats op het water. Bij de kleine tweerompers slechts vier, waarbij het Hobie 16 meidenteam Anneloek Rauwerdink en Ingrid Bakker het klassement aanvoeren.

De regerende F18 wereldkampioenen De Koning (Hoorn) en Visser (Amersfoort) kwamen vanmiddag nog vol enthousiasme van het water. Na 's ochtends het zilver bij de Nacra Kampioenschappen gepakt te hebben, scoorde het duo een paaltje en tweetje: 'We hebben weinig fouten gemaakt, lekker geknald en we waren scherp. Zeker in de tweede race was het 'dag veld'. Dat is vet bij dit weer. Het was echt gaaf zeilen en kicken om de golven af te surfen." Maar de euforie verdween bij het zien van de uitslagen. De mannen waren vergeten om het door de organisatie gegeven nummer in het zeil te plakken. Het resultaat was een diskwalificatie voor beide wedstrijden. 'Dit is echt zuur", reageerde De Koning zwaar teleurgesteld.

Geluk bij een ongeluk
Willem Geijssen kon wel om de fout van zijn concurrenten lachen: 'Dat hoort bij het spelletje." Ondanks problemen met het spival zeilden Geijssen en gelegenheidsbemanning Sascha Larsen sterk vandaag. 'De mantel kwam los van de kern, dus konden we na het hijsen van de spinnaker het val niet vastzetten in de klem. Sascha moest die er elke keer omheen knopen en dan ondertussen rustig blijven. Maar het was zo mooi. Vooral dat stuk halve wind van de boventon naar de offset boei liepen we met een bloedgang over anderen heen. In de eerste race was het een close finish met Coen en Darren Bundock. Als je dan wint, is dat echt super." Vlak na de eindstreep raakte de bridle van de spinnakerboom los en ging de gehele tuigage overboord. 'We wisten alles nog maar net te redden, dus het wordt klussen vanavond", aldus de aanvoerder van het klassement.

Rob Wilson en Marcus Lynch, de overall winnaars van de Zwitserleven Ronde om Texel 2009, staan momenteel tweede. Het Boskalis-team Hugh Styles en Ferdinand van West nemen de derde positie in.

America's Cup stuurman krijgt vliegles
Dat F18-zeilen wat anders is dan de meest bizarre 90-voet trimaran sturen, ondervond James Spithill (AUS) vandaag aan den lijve. Hij verloor zijn evenwicht tijdens het spinnakeren en vloog naar voren. 'Ik kon Glenn vandaag niet echt een dienst bewijzen", aldus Spithill tijdens het droogtrainen van het gebruik van de chicken wire (veiligheidslijntje om makkelijker bij de boot te blijven). Volgens zijn ervaren stuurman Glenn Ashby hadden ze desondanks veel lol en is het een kwestie van tijd om als team de boot te zeilen. Ook Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij gingen tweemaal vol over de kop, maar wisten de schade te beperken. Ze staan vierde overall, gevolgd door het meidenduo Carolijn Brouwer en Liz Wardley (AUS).

Recordpoging zonder record
Vandaag waagden twee teams zich traditiegetrouw aan een poging om het TNG Ronderecord te verbreken. Die staat momenteel op naam van Herbert Dercksen (NED) en Mark Bulkeley (GBR). Zij deden er vorig jaar 2 uur, 7 minuten en 2 seconden over. Dercksen verscheen nu met Ed Barney aan de start en met een extra brede M20. Net als zijn Engelse opponenten William Sunnucks en Oli Egan, die het alleen bij de rechte zwaarden hielden. Ze bleken hoger te kunnen varen dan de concurrentie met kromme zwaarden. Bij de vuurtoren lagen ze een mijl voor. Totdat de mast zonder enige waarschuwing brak. 'We voeren net met 13 knopen snelheid het vlakkere water in en toen lagen we plotseling te zwemmen." Sunnucks pakte in 2009 de line honours en stelt alles in werking om er aanstaande zaterdag weer bij te zijn. 'Desnoods met een houten paal als kern", laat hij vastbesloten weten.

Dercksen en Barney kwamen na 2 uur, 57 minuten en 27 seconden binnen. 'Het was zwaar, even zitten", verzuchtte Dercksen. 'De golven waren enorm. We kwamen een paar keer los met die kromme zwaarden. Op het Wad onder spinnaker was super. Dit was een goede training voor de Zwitserleven Ronde om Texel."

Larsen/Van Leeuwen winnen Nacra 2010 Int. Championship
Van maandag tot en met woensdagmorgen vonden voor de Texelse kust de Nacra Kampioenschappen 2010 plaats. Het deelnemersveld van 62 boten was verdeeld over drie klassen: Infusion, Open en Nacra carbon 20. De F18 Infusion-klasse was verreweg de grootste met veertig cats. Na tien races in wisselende omstandigheden streek Team Boskalis Larsen/Van Leeuwen de overtuigende de eindzege op. Het gat bedroeg negen punten. Larsen: 'Hier zijn we super blij mee. Het is gaaf om te constateren dat we zo goed meekomen in de sterke veld. Vier teams uit de top tien van het F18 WK 2009 deden mee. Dit is echt een stap verder in de richting van het WK 2010." De Koning en Visser werden tweede, gevolgd door de Duitse broers Sach.

Bij de nieuwe Nacra carbon 20-klasse ging de overwinning naar Peter Vink en Pom Green (GBR). De Nederlanders Skotnicki and Kleijweg domineerden de Open-klasse.

Top vijf na twee races:

1. NED, Geijssen/Larsen, F18 Nacra Infusion, 4 punten
2. GBR, Wilson/Lynch, F18 Shockwave, 8 punten
3. GBR, Styles/Van West, F18 Nacra Infusion, 10 punten
4. NED, Heemskerk/Tentij, Hobie Wild Cat, 16 punten
5. AUS, Brouwer/Wardley, F16 Viper, 16 punten

Foto: Chaos op de baan (Claire Matches)

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: