33ste Ronde om Texel gaat niet door

Woeste zeeDe 33ste Zwitserleven Ronde om Texel gaat niet door. Dat oordeel werd zojuist door de Ronde voorzitter Sidny van Zon uitgesproken ten overstaan van honderden catamaranzeilers op het Texelse strand. De combinatie van windkracht 5/6 uit het noordwesten en de hoge branding maakt het onverantwoord om de deelnemers uit te sturen. Het is de derde keer in 33 jaar dat 's werelds grootste catamaran race wordt afgelast. Dat gebeurde voor het laatst in 2000.

'We hebben een fantastische zeilweek gehad, maar helaas hebben we het weer niet in de hand", aldus Van Zon tijdens de briefing. 'Vandaag had een hoogtepunt moeten worden, maar de combinatie van de harde noordwestenwind en de hoge branding maakt het onverantwoord om jullie veilig uit te sturen." Er klonk applaus, waarmee het besluit ook de ondersteuning van de deelnemers kreeg. 'Voor ons als organisatie is dit een grote teleurstelling. Voor jullie zeilers is die nog groter. Wij gaan er alles aan doen om deze week samen met jullie toch feestelijk af te sluiten."

Vooral in het Molengat ten zuiden van het eiland zijn de condities gevaarlijk. 'Gistermiddag was het daar al aan de grens, maar nu valt er niet meer doorheen te komen", aldus Rondecoördinator Edwin Lodder. 'De veiligheid op het water staat voorop en die kunnen we vandaag niet garanderen. Dit is echt heel erg jammer voor de zeilers en organisatie. Het blijft zeilsport, dus we zijn afhankelijk van het weer. Volgend jaar weer nieuwe kansen."

Reactie kanshebber Larsen
Gunnar Larsen werd getipt als kanshebber voor de overall eindzege. Direct na de briefing zei hij: 'Het is een terecht besluit. Iedereen die nu naar het water kijkt, weet dat het onmogelijk is om zo'n grote vloot de zee op te sturen. Gelukkig is de formule nu uitgebreid tot een hele zeilweek en is het welslagen dus niet meer afhankelijk van één dag. Natuurlijk heerst er teleurstelling alom, maar ik heb fantastische dagen gehad."

Carolijn Brouwer (BEL) reageerde eveneens begripvol: 'Doe mij maar een oude Hobie 16 en dan ga ik wel door die branding raggen, maar niet met mijn eigen boot. Gelukkig hebben we 3 waanzinnige dagen achter de rug, dus we zijn niet voor niets gekomen. Maar als je komt, wil je het ook afmaken. Dit is echt jammer. Dennis van der Geest speelt vanavond in de tent, dat is wel leuk. En vanmiddag voetbal kijken..." Vanavond volgt dan in de tent het prijsuitreiking van Zwitserleven ONK Catzeilen 2010 en van de TNG Recordpogingen.

Ook geen windsurffinale
Zelfs de windsurffinale van het GP/EK Slalom windsurfen gaat niet door. De organisatie kan de veiligheid niet garanderen, omdat de reddingsboten het water niet op kunnen. Daarmee is de Fransman Julien Quentel de winnaar van deze serie op Texel. Volgend jaar zijn de windsurfers zeker van de partij tijdens de Zwitserleven Zeilweek 2011.

De Zwitserleven Ronde om Texel 2011 vindt op zaterdag 25 juni plaats.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: