ONK Catamaran zeilen 2010 gewonnen door Heemskerk/Tentij

Mischa Heemskerk en Bastiaan TentijOp vrijdag 18 juni wonnen Mischa Heemskerk (Lisse) en Bastiaan Tentij (Den Haag) het Zwitserleven ONK Catamaran zeilen 2010. Het werd een spannende strijd met Hugh Styles (GBR) en Ferdinand van West (Bloemendaal). De twee rivalen eindigden op het gelijke aantal punten. Heemskerk en Tentij hadden meer eentjes op hun naam staan en pakten zo de titel. Het brons was voor de Amsterdammers Willem Geijssen en Rico van Capelle. Verder was het gesprek van de dag of de Zwitserleven Ronde om Texel morgen doorgaat. De zeilcondities beloven zwaar te worden.

De slotdag van het ONK op Texel verliep niet helemaal vlekkeloos voor de kersverse kampioenen. Heemskerk: 'Alle kleine dingen liepen net niet. In het eerste kruisrak van de tweede race brak het zwaard, dus dat was behelpen in de rondjes daarna." Uiteindelijk was de eindscore genoeg om de titel in de wacht te slepen. Maar morgen is de echte grote dag als het aan Heemskerk ligt. 'Als er gevaren wordt, gaan we winnen. We gaan vol gas." In 2002 en 2005 wist Heemskerk de overallzege te pakken. Beide keren woei het stevig.

Gecontroleerd naar zilver
Hugh Styles en Ferdinand van West zetten vandaag een constante serie van 2-4-4 neer. 'We hadden goede controle op onze voornaamste concurrenten", aldus Van West. 'De snelheid zat er prima in. Dit evenement was een mooie voorbereiding op het WK F18." Over het vooruitzicht op een ruige Zwitserleven Ronde om Texel zei Van West: 'Dat wordt mijn eerste Ronde met veel wind. Ik doe sinds 2008 mee en we hadden steeds lichte condities. Dit wordt dus een nieuwe ervaring. Het wordt een kwestie van heelhuids door de branding komen."

Brons ondanks capriolen
'Had ik hem een nieuwe knoop geleerd, gaat die toch nog los op het water", grapt Willem Geijssen. Ondanks dat hij en Rico van Capelle nogal wat problemen ondervonden, wisten ze toch hun bronzen positie vast te houden. Van Capelle: 'Bij de spreader boei vrat de boot zich zo in de golven, dat Willem naar voren viel. Ik heb het zijstag gegrepen en hem tegengehouden. De zeegang was nog hoger dan gisteren, maar het was helemaal top." Als kanshebbers voor morgen tipt het duo Mischa Heemskerk, Gunnar Larsen, Darren Bundock, Hugh Styles en Coen de Koning. 'Het is geen M20-weer, dus wij verwachten niet dat die de overall zege kunnen pakken. De F16 Viper maakt daarentegen ook erg veel kans."

Booth: 'Dit is Texel"
Ook Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis kenden een turbulent einde van het Zwitserleven ONK Catamaranzeilen. In de eerste ochtendrace moesten ze een drenkeling opvissen en bij zijn boot afleveren. In de slotwedstrijd werden ze aangevaren door een Franse cat, die door een kapot roer stuurloos was. Voor beide incidenten kregen de oud-olympiërs redress (gemiddelde aantal punten over alle gevaren races). Daarmee eindigden ze op de vierde plek, maar wel met een gat in de boot. Dat wordt vanavond gerepareerd, dus morgen zijn ze er weer bij. Booth over de verwachtingen: 'Het wordt heftig, maar dat is Texel. Hier moet je soms extreem weer trotseren. Het is een paar jaar geleden dat we een full on Texel hadden."

Wilson: 'Goed dat ik een windsurfer ben"
De Engelse winnaars van vorig jaar, Rob Wilson en Marcus Lynch, stonden vanmiddag rustig hun boot klaar te maken voor de krachtproef van morgen. 'Het wordt ruig, echt een survival of the fittest. Er komen hoge golven, dus ik ben blij dat ik ook een windsurfer ben", aldus Wilson.

TNG Round Texel Recordpoging
De sterke wind draaide vanochtend al naar noordnoordwest, wat ideale omstandigheden zijn voor een Ronderecordpoging. Maar liefst elf cats waagden zich eraan, waaronder drie M20's en een Nacra 20 carbon. Dat werd de eerste krachtmeting van deze snelle 20-voet racemonsters. Herbert Dercksen en Ed Barney zetten opnieuw de snelste tijd van de week neer; 2 uur, 24 minuten en 52 seconden. Hans en Ronald Bouscholte zaten daar met hun Nacra 20 carbon een kleine vijf minuten achter. 'Op sommige rakken was de M20 sneller en wij gingen misschien voor de wind harder. Het wordt spannend morgen. De boten zijn redelijk vergelijkbaar", aldus Ronald Bouscholte. Coen de Koning en Thijs Visser waren de snelste F18.

McIntosh/Van Rijsselberge sneuvelen in branding
Kernploeglid Dorian van Rijsselberge en zijn windsurfcoach Aaron McIntosh volbrachten de recordpoging zonder kleerscheuren. In de branding ging het alsnog mis toen een grote roller vat kreeg op hun F18. Het surfduo sloeg om, waarna de mast afbrak. Van Rijsselberge: 'Als je hieraan begint, weet je dat dit kan gebeuren. Ik denk dat het nu wel klaar is voor ons. We hebben in ieder geval het Rondje al gevaren." Zijn vroegere ploeggenoot Casper Bouman sneuvelde gisteren al bij de windsurfwedstrijden. Hij kwam ongelukkig neer na een sprong en blesseerde zijn enkel.

Voor de kleine catamarans is het Zwitserleven ONK niet geldig, aangezien het minimale aantal deelnemers van twintig niet is gehaald. Het Hobie 16-duo Joep Wijnand en Mathijs Pauli won dat klassement. Darren Bundock en Wouter Samama zijn de winnaars van de TNG Short Track races 2010.

Grote Finale GP/EK Slalom Windsurfen
De beste zestien windsurfers komen morgen uit in de grote finale van het GP/EK Slalom Windsurfen 2010. De Fransen domineren de top drie. De voorsprong van Julien Quentel is weliswaar afgenomen, maar hij heeft nog steeds de eerste plek in handen. De Nederlander Peter Volwater staat op een vierde plek. Zijn puntenachterstand is normaliter te groot om voor het Europees kampioenschap in aanmerking te komen. Ben van der Steen, Dennis Littel, Texelaar Adriaan van Rijsselberghe en Adri Keet staan respectievelijk op plaats zeven, negen, twaalf en vijftien in het algemeen klassement. Zij doen morgen mee met de grote finale. Ondanks dat de kaarten grotendeels al geschud zijn, zal zaterdag een spectaculaire dag worden.

Top vijf Zwitserleven ONK Catzeilen na acht races en een aftrek:

1. NED, Heemskerk/Tentij, F18 Hobie Wild Cat, 23 punten
2. GBR, Styles/Van West, F18 Nacra Infusion, 23 punten
3. NRD, Geijssen/Van Capelle, F18 Nacra Infusion, 37 punten
4. NED, Booth/Nieuwenhuis, F18 Hobie Wild Cat, 42 punten
5. AUS, Burvill/Duffield, F18, 60 punten

De start van de 33ste Zwitserleven Ronde om Texel zal vandaag tussen 12.00 en 13.00 uur plaatsvinden. De voorspellingen liegen er niet om; windkracht zes uit het noordwesten bij een hoge zeegang.

Op de foto: Heemskerk/Tentij in actie © Emmanuel Rey

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: